Nieuws

Kalle Rovanperä behaalt dominante Safari Rally-overwinning

Kalle Rovanperä werd zondagmiddag tweevoudig winnaar van de Safari Rally Kenya en sloot de slopende Afrikaanse wedstrijd af met een overwinningsmarge van 1 minuut en 37,8 seconden, nadat hij sinds vrijdagochtend aan de leiding stond.

In veruit de meest slopende FIA ​​World Rally Championship-ronde tot nu toe dit seizoen was het Rovanperä’s nauwgezette evenwicht tussen snelheid en volwassenheid die uiteindelijk zijn twaalfde overwinning in zijn carrière veiligstelde. De Fin, genavigeerd door Jonne Halttunen, bouwde een voorsprong van bijna een minuut op nadat hij alle met rotsen bezaaide etappes van vrijdag rond Lake Naivasha had gewonnen, en hield vervolgens zijn neus schoon om zaterdag met twee minuten voorsprong te eindigen toen het achtervolgende peloton mechanische problemen kreeg en schade aan de banden. Dankzij die buffer kon de tweevoudig WRC-kampioen naar de finish rijden in de laatste etappe van zondag, die culmineerde in een adembenemend landschap bij Hell's Gate, in aanwezigheid van de Keniaanse president William Ruto.

Takamoto Katstuta voltooide de Toyota GR Yaris 1-2, terwijl het Japanse merk de voorsprong in het constructeurskampioenschap uitbreidde naar vier punten op Hyundai Motorsport, terwijl M-Sport Ford Puma hotshot Adrien Fourmaux zijn tweede opeenvolgende podiumplaats op 47,3 seconden achterstand pakte.

“Het is altijd speciaal om hier te winnen”, straalde Rovanperä. “Ook voor Toyota een legendarisch evenement. We zijn hier altijd zo goed geweest en dat gaat door. Zoals ze in Afrika zeggen: de auto voor je is altijd een Toyota!" “Hartelijk dank aan het team, iedereen heeft zijn uiterste best gedaan om de auto zo goed te laten werken. Ik denk dat Jonne en ik het goed hebben gedaan, ik denk niet dat je een betere Safari Rally kunt hebben dan wij. Geen problemen, slim gereden en ik denk dat het een goede resultaat is.”

Elfyn Evans eindigde vrijdag in de strijd om een ​​podiumplaats, maar een beladen zaterdag, waarin de Welshman twee keer stopte om onderweg een ​bandenwissel uit te voeren, betekende dat hij ruim vier minuten achter zijn teamgenoot Rovanperä op de vierde plaats eindigde in het algemeen klassement. Hij blijft tweede in het rijderskampioenschap achter leider Thierry Neuville, die op de vijfde plaats bijna zes minuten achter hem stond.

Neuville leidt Evans nu met zes punten voorsprong, maar kende een lastig weekend aan boord van zijn Hyundai i20 N. Problemen met de brandstofdruk op zaterdag kostten de Belg enkele minuten en schade aan de ophanging op zondag, veroorzaakt door een steen op de weg, maakte de blessure nog erger. Zijn collega's Esapekka Lappi en Ott Tänak deden het slechter.

Lappi's problemen omvatten twee kapotte versnellingsbakken in de loop van het weekend, terwijl Tänak slechts terug kon klimmen naar de achtste plaats achter WRC2-lopers Gus Greensmith en Oliver Solberg nadat zijn auto vrijdag een kapotte ophanging had opgelopen.

RSS News Feed
Uitslag (top 5)
1 [69]
Kalle Rovanperä 3:36:04,0
K. Halttunen
Toyota GR Yaris Rally1
2 [18]
T. Katsuta +1:37,8
Aaron Johnston
Toyota GR Yaris Rally1
3 [16]
Adrien Fourmaux +2:25,1
A. Coria
Ford Puma Rally1
4 [33]
E. Evans +4:20,2
S. Martin
Toyota GR Yaris Rally1
5 [11]
Thierry Neuville +10:17,5
Martijn Wydaeghe
Hyundai I20 N Rally1
Klik hier voor alle resultaten