Nieuws

Eifel Rallye Group B festival krijgt vorm

Al jaren lang wordt er rondom het Duitste plaatsje Daun het Eifel Rallye Festival georganiseerd, met veel mooie historische rally kanonnen. De deelnemerslijst van het grootste rijdende rallymuseum ter Wereld is altijd indrukwekkend, maar dit jaar weet de organisatie zichzelf echt te overtreffen. Maarliefst 65 Group B en Group S auto's zullen aan de start verschijnen in de Vulkaan Eifel volgende maand en dat is een record!

Group B historie
In 1982 werd de beruchte Group B geintroduceerd en dat zorgde ervoor dat het vermogen van de rallyauto's in nog geen vijf jaar verdubbelde. Was het gemiddelde vermogen in 1981 nog 250 pk, tegen het einde van het Groep B tijdperk (1886) waren er rallykanonnen die meer dan 500 pk aan vermogen hadden. Er waren maar weinig restricties aan zowel het vermogen als het design en dat resulteerde in de meest exotische wagens. Audi introduceerde als eerste de permanente vierwiel aandrijving en zo werd de befaamde Quattro geboren. Audi had met deze vinding een grote voorsprong op de concurrentie, maar zag Peugeot en Lancia snel dichtbij komen. Het gevecht om de titel was heftig en de strijd tussen Peugeot, Lancia, Audi en later ook Ford en MG zorgden ervoor dat de auto's in rap tempo werden ontwikkeld en dat resulteerde in steeds meer snelheid. In 1986 werd, na een aantal dodelijke ongevallen besloten dat de stekker uit de Group B klasse werd getrokken. 

Grootste Group B evenement
Ruim 30 jaar later wordt er tijdens het Eifel Rallye Festival een eerbetoon gebracht aan deze unieke klasse. Niet alleen de eerste auto's zoals de Opel manta 400, Toyota Celica Twin Cam Turbo en de Mazda RX7 zijn aanwezig, maar ook de latere kanonnen zoals de Peugeot 205 T16, Audi Quattro E2 en de Lancia Delta S4 zullen hun rondjes rijden in de Eifel. Wellicht niet zo snel als in de jaren 80, maar er wordt zeker gas gegeven. De deelnemerslijst wordt langzaam maar zeker onthuld op de website van de organisatie en is ronduit spectaculair te noemen. Naast de unieke auto's zijn er ook 3 Wereldkampioenen uit die tijd te vinden in Daun. Naast Walther Rohrl en Stig Blomqvist zal Mikki Biassion een Lancia Delta S4 besturen, kortom nog meer reden om richting de Eifel te trekken volgende maand. 

Eifel Rallye informatie
Mocht je alsnog besluiten om naar Daun af te reizen dan is het handig om een tentje mee te nemen, want de meeste hotels en huisjes zijn al volgeboekt dat weekend. Alle informatie omtrent het Eifel Rallye Festival 2016 vind je hier en op www.eifel-rally-festival.de

Tekst en foto's: Martijn van Oort
RSS News Feed