Nieuws

Eifel Rallye Festival: The cars are the stars

The cars are the stars! Dat is al jaren lang het motto van het Eifel Rallye Festival en dat dekt precies de lading. Al 10 jaar lang organiseert de Motorsport-Club Daun dit geweldige evenement en vooral de sfeer is wat het evenement zo succesvol maakt. Uiteraard draait het om de vele Rally kanonnen van de afgelopen jaren, maar de sfeer in de Eifel is fantastisch en iedereen in de omgeving viert drie dagen lang feest.

De Eifel Rallye was jaren lang een onderdeel van het ADAC Duits Rally kampioenschap en de historische auto’s reden in een soort voorprogramma. Ook werd de Eifel Rallye gebruikt door een aantal buitenlandse deelnemers om te trainen voor hun deelname aan het WRC later in het jaar rondom Trier. De proeven en de omgeving kwamen aardig overeen dus het deelnemersveld was vaak groot. In 2007 zagen we bijvoorbeeld de Nederlandse Rallytop met hun WRC kanonnen aan de start van de Eifel Rallye. Niet veel later werden de WRC’s verboden in Duitsland en nam dat af, maar de historische wagens bleven komen en zo ook de liefhebbers.De Eifel Rallye werd uit het Duits Rallykampioenschap geschrapt, maar de historische wagens waren inmiddels populairder dan ooit. De organisatie stelde de fans op hun gemak en organiseerde in 2011 voor het eerst het Eifel Rallye Festival en de rest is bekend. Het plaatsje Daun, waar het episch centrum van het festival is, werd wereldberoemd en de aanmeldingen elk jaar groter. Grote namen uit de Rally als Walther Rohrl, Stig Blomqvist, Harri Toivonen, Fabrizia Pons en Matthias Kahle komen regelmatig naar de Eifel om daar in hun auto’s van weleer te rijden, maar de meeste liefhebbers komen naar de Eifel om de auto’s uit hun jeugd in actie te zien.

Het Eifel Rallye Festival is geen wedstrijd en er wordt niet op tijd gereden, maar dat wil niet zeggen dat het een saaie optocht is. Er wordt goed hard gereden en dat zorgt voor veel spektakel. De auto’s zijn oud en soms lastig te onderhouden, maar dat deert de deelnemers vaak niet. Toch zie je dat er een aantal auto’s de eindstreep niet halen, maar het deelnemersveld is zo uitgebreid dat de fan wel aan zijn trekken komt.

The cars are the stars, maar eigenlijk zijn de organisatoren van het festival en de plaatselijke bevolking de sterren. Het is knap om al die jaren zo’n evenement te organiseren en er zo’n feest van te maken. Het lijkt wel of iedereen, inclusief de lokale bevolking, het een feest vind. Drie dagen lang alleen maar blije gezichten. Mensen uit de dorpjes die voor, betaalbare, versnaperingen zorgen en parkeer gelegenheden in de buurt van de proeven. Het festival draait om de liefhebbers van de rallysport en daar kunnen een aantal organisaties nog wat van leren.

Tekst en foto's: Martijn van Oort
RSS News Feed