Nieuws

Bob de Jong naar verhitte 3e plaats in Vechtdal Rally

In en rond Hardenberg werd in de derde ronde van het Open Nederlands Rally Kampioenschap tijdens de Vechtdal Rally letterlijk en figuurlijk een verhitte strijd uitgevoerd door de kanshebbers op de titel. Regerend kampioen Bob de Jong was tevreden met de derde plaats, maar de Hyundai-rijder realiseert zich ook dat er nog een lange weg te gaan is om zijn derde opeenvolgende titel veilig te stellen. Jim van den Heuvel wist in de chaotische eindfase van de rally de zege naar zich toe te trekken; hij bleef Hans Weijs nipt voor.

Na de iets te onstuimige start in de ELE Rally kozen Bob de Jong en navigator Erik de Wild in de compacte Vechtdal Rally voor een iets andere aanpak: “We wilden gewoon ons eigen tempo rijden en niet naar de concurrentie kijken en dan in de tweede ronde het tempo verder opvoeren,” aldus Bob de Jong. De korte rally, met slechts 2 rondes van 5 klassementsproeven, kende echter een slechte start, met veel incidenten en zelfs een geneutraliseerde proef vanwege een tekort aan baanposten (!) en daardoor was het lastig in een goede flow te komen. Bovendien was het erg warm: in de auto’s liep de temperatuur op tot zo’n 60 graden: “Probeer dan maar eens letterlijk het hoofd koel te houden en te focussen.”

Hans Weijs pakte direct na de start op KP1 de leiding, met Jim van den Heuvel kort daarachter. De twee Hyundai-rijders Kevin van Deijne en Bob de Jong gingen meteen de onderlinge strijd om de derde plaats aan. Op de derde proef wist Bob de Jong de derde plaats van Van Deijne over te nemen. Niet veel later kampte Kevin van Deijne met technische malheur, waardoor De Jong de derde plaats moest verdedigen ten opzichte van Gert-Jan Kobus (Skoda), de leider in de tussenstand van het kampioenschap. Zonder problemen slaagde Bob de Jong daar in: “Eigenlijk hebben we ondanks de hitte en de organisatorisch wat rommelige eerste ronde een fijne rally gereden.” Ook Erik de Wild was tevreden: ‘We leren elkaar steeds beter kennen; Bob wilde bijvoorbeeld dat ik de pace notes iets eerder voorlees en dat heb ik hier gedaan en dat gaf meteen meer vertrouwen. Dus ja, we zijn tevreden me dit resultaat.” Met de GTC Rally, de thuisrally van Bob de Jong, op zaterdag 9 juli voor de boeg is ook Bob de Jong goed gemutst: “Dit was een uitstekende voorbereiding op mijn favoriete rally; in de GTC won ik al vier keer eerder en ik hoop uiteraard op een vijfde zege; dat zou ook voor de titelstrijd mooi zijn.” Gertjan Kobus (Skoda) werd vierde en behoudt daardoor de leiding in het ONRK. Maar zowel Bob de Jong als Hans Weijs en Jim van den Heuvel liepen lichtjes in, waardoor de top-5 nog dichter bij elkaar komt te staan.

In de Vechtdal Rally, de thuisrally van navigator Erik de Wild, wist de Hyundai-equipe zich gesteund door een grote groep familie en vrienden van de navigator: “Die hebben een fantastische, zonnige dag beleefd en veel van de rally kunnen zien. Met dank ook aan de organisatie van de rally, die in het servicepark nabij start & finish een mooie ontvangst hadden geregeld voor hun eigen VIPs, maar ook voor onze gasten,” keek Erik de Wild ook tevreden terug op een ander belangrijk aspect van de rallysport: de fans!

Uitslag Prima-ACON Vechtdal Rally:
1. Jim van den Heuvel/Jouri Dockx, VW Polo R5, 54 mijnn 51,6 sec; 2. Hans Weijs/Sander van Barschot, Ford Fiesta R5, op 4,9 sec; 3. Bob de Jong/Erik de Wild, Hyundai i20 R5, op 46,4 sec; 4. Gert-Jan Kobus/Martin Nortier, Skoda Fabia R5, op 59,2 sec; 5. Kevin van Deijne/Hein Verschuuren, Hyundai i20 Rally2, op 1 min 29,7 sec.

Stand ONRK na drie rally’s (onder voorbehoud):
1. Gertjan Kobus, 95 punten; 2. Jan de Winkel, 91; 3. Bob de Jong, 88; 4. Jim van den Heuvel, 74; 5. Hans Weijs, 71; 6. Kevin van Deijne, 55.

RSS News Feed