Nieuws

Ott Tänak wint de WRC Rally van Chili

M-sport Ford rijder Ott Tänak en bijrijder Martin Järveoja werden zondag voor de tweede keer winnaar van de Bio Bio Rally van Chili, terwijl het rivaliserende team Toyota Gazoo Racing de overwinning van het constructeurskampioenschap veiligstelde.

Tänak, die in een Ford Puma Rally1 reed voor M-Sport Ford, pakte vrijdag de leiding in de Zuid-Amerikaanse wedstrijd en bouwde, dankzij slimme bandentactieken, een indrukwekkende buffer op die hij doorzette tot zondag.

Teemu Suninen ging in de voorlaatste etappe van zondag van de weg. En hoewel het uitvallen van de Hyundai i20 N-coureur teamgenoot Thierry Neuville naar de tweede plaats in het algemeen klassement bracht, opende het ook de deur voor Toyota Gazoo Racing om, met nog twee rally's te gaan, de constructeurstitel te veroveren. Door het uitvallen van Suninen moest het Japanse merk vier bonuspunten meer scoren dan Hyundai, voor wie Neuville de enige coureur was, in de Wolf Power Stage. Dat was precies wat het deed: GR Yaris-sterren Kalle Rovanperä en Elfyn Evans zetten respectievelijk de eerste en de tweede snelste tijd neer.

“Ik ben echt trots op het team en de coureurs en op al het werk dat we gedurende het seizoen hebben verricht”, aldus Toyota Gazoo Racing-teambaas Jari-Matti Latvala. “Het is de eerste keer dat Toyota Gazoo Racing de titel ooit heeft behaald, dus het laat zien dat we de zaken goed hebben gedaan.”

Het resultaat van Evans op de derde plaats in het algemeen klassement was genoeg om de strijd om het rijderskampioenschap levend te houden, terwijl hij koploper was op puntenleidende GR Yaris-teamgenoot Rovanperä, die vandaag zijn 23e verjaardag vierde, met een voorsprong van 1 minuut en 4,1 seconden. Rovanperä leidt het rijderskampioenschap nu met 31 punten en zou de titel kunnen veroveren in ronde 12 van 13 door hoger te scoren dan Evans.

Bijna vijf minuten verwijderd van de leiding op een eenzame vijfde plaats overall was Takamoto Katsuta, die in een vergelijkbare Toyota reed. De rest van het klassement bestond uit WRC2-rijders, waarbij Oliver Solberg de categorie won, vóór Gus Greensmith, Sami Pajari, Yohan Rossel en Nikolay Gryazin.

Het WRC keert binnenkort terug naar Europa voor de Central European Rally, een gloednieuw drielandenevenement. Het asfaltevenement vindt plaats van 26 - 29 oktober in Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië.

Tekst en foto's: PR WRC
RSS News Feed
Uitslag (top 5)
1 [ 8]
O. Tänak 3:6:38,1
Martin Järveoja
Ford Puma Rally1
2 [11]
Thierry Neuville +0:42,1
Martijn Wydaeghe
Hyundai I20 N Rally1
3 [33]
E. Evans +1:06,9
S. Martin
Toyota GR Yaris Rally1
4 [69]
Kalle Rovanperä +2:11,0
K. Halttunen
Toyota GR Yaris Rally1
5 [18]
T. Katsuta +4:41,5
Aaron Johnston
Toyota GR Yaris Rally1
Klik hier voor alle resultaten