Nieuws

ten Brinke imponeert na rustdag met 4de plaats

Een groot deel van de zevende Dakar etappe lagen de snelheden boven de 170 kilometer per uur. Onder deze zware omstandigheden leverden Toyota fabriekscoureurs Bernhard ten Brinke en Tom Colsoul een topprestatie door als 4e te finishen, op minder dan 3 minuten van dagwinnaar Carlos Sainz. In het algemeen klassement klimt het Nederlands/Belgische duo van de 8e naar de 7e plaats.

Al om 6:53 uur lokale tijd klaar gaven Bernhard en Tom hun Toyota Hilux de sporen voor de special stage van Riyadh naar Wadi Al Dawasir over 546 kilometer. “Ik denk dat dit mijn snelste Dakar proef ooit is”, vertelt de Toyota-coureur. Vlakke pistes en duinen wisselden elkaar af. Op de zandpistes van Saudi-Arabië tikte de Toyota Hilux met regelmaat de topsnelheid aan van 185 kilometer per uur.
 
“Op de rustdag hebben de monteurs van Toyota Gazoo Racing superwerk geleverd. De Hilux voelde heel goed en liep als een kogel.” Naast de bloedsnelle pistes moesten opnieuw veel duinensecties worden overwonnen. “In de duinen hebben we gepusht, om daar de grootste tijdswinst te pakken.” Die imponerende opmars was zichtbaar in de tussentijden: de hele dag waren Bernhard en Tom bij de beste vijf te vinden.
 
Zoals iedere etappe werd ook direct na de rustdag het talent van de navigatoren getest. Ruim 60 kilometer lang moest Tom op een open vlakte de juiste koers zien te vinden. “Erg lastig, ook omdat we zo hard reden”, schetst Bernhard ten Brinke. “Maar Tom gaf geen krimp. Het was een probleemloze dag. De Toyota ging geweldig en we hebben geen last van stof gehad. We zijn heel erg blij met de 4e plaats en nog blijer met de stijging in het algemeen klassement naar plek 7.”
 
De vierde plaats markeert de beste prestatie van de Nederlands/Belgische Toyota-equipe in de Dakar 2020. In het algemeen klassement behoudt Carlos Sainz (Mini) de leiding. Bernhard ten Brinke volgt als 7e op 1u15:56. Het gat met Toyota-teamgenoot Giniel de Villiers, 6e algemeen, is verkleind tot minder dan 10 minuten. Morgen wacht opnieuw een snelle proef over 477 kilometer met start- en finishplaats Wadi Al Dawasir. “Na vandaag zijn we extra gemotiveerd om morgen weer een mooi resultaat neer te zetten.”

Tekst en foto's: Press release
RSS News Feed