Nieuws

Van Loon met beleid door de blubber

Met de dertiende tijd, op 7 minuten en 10 seconden van dagwinnaar Sébastien Loeb, heeft Erik van Loon de eerste echte etappe in de Dakar 2016 naar tevredenheid afgesloten. Nadat gisteren de eerste etappe moest worden gecanceld vanwege noodweer, werd de tweede special stage ingekort tot 387 kilometer. De overvloedige regenval van de afgelopen dagen had delen van het parkoers omgetoverd tot een modderpoel, waarin een paar toppers muurvast kwamen te staan.

Erik van Loon stuurde zijn Mini er met beleid doorheen, op aangeven van navigator Wouter Rosegaar. “Op zich was het best goed te doen,” vertelde Van Loon. “Het grootste deel van het parkoers was redelijk droog. Sommige stukken waren modderig, maar één stuk van zo’n 200 meter was echt diepe blubber. We zagen er een paar vast staan en daardoor waren we gewaarschuwd. We konden er mooi langs, heel voorzichtig.”

Door met beleid te rijden klom Van Loon op van 19 (na de proloog) naar 13. Daarmee is hij tevreden. “De eerste dagen in de top 15 rijden was mijn bedoeling. Het had misschien nog ietsje beter gekund, maar na die modderpoel liep de Mini niet meer zo lekker, dus leek het me verstandiger om een tandje terug te schakelen.” Met een gaatje van bijna anderhalve minuut naar de man voor hem (Yazeed Alrajhi) en vier minuten voor Carlos Sainz achter hem, had het waarschijnlijk weinig verschil gemaakt.

De etappe van morgen, van Termas de Rio Hondo naar Jujuy, bestaat uit 350 kilometer verbinding en 314 kilometer wedstrijdproef, voorop gesteld dat de regen niet weer roet in het eten gooit.

Tekst en foto's: Press release
RSS News Feed