Nieuws

MDC drukke dag voor navigator Riezebos

Alleen het eerste stuk op het strand was het rustig voor Jasper Riezebos, de navigator van Gerrit Zuurmond. In de overige 200 kilometer van de etappe van Plage Blanche naar Abetteh moest Riezebos vol aan de bak met een roadbook ter dikte van een telefoonboek. “Het was wel goed opletten, ja.”

De navigatie was listig in de eerste etappe van de Morocco Desert Challenge en veel teams verloren tijd met zoeken. Met de veertiende tijd was de equipe van Gerrit Zuurmond dan ook best tevreden. “Zeker in dit veld”, vond Riezebos. “Moet je kijken wat hier allemaal meerijdt. Onderweg zijn we ze ook werkelijk allemaal tegengekomen, want iedereen was aan het zoeken. Dan hebben we het nog niet zo verkeerd gedaan, dacht ik.”

Ook Riezebos moest een paar keer zoeken en was niet altijd even zeker van zijn zaak. “Omdat de situatie in het roadbook niet meteen duidelijk was. Het klopte wel, maar dat bleek pas als je de situatie al voorbij was. Daardoor ga je twijfelen.” Een extra complicatie was dat de intercom aan boord van de MAN het niet deed, zodat Riezebos zijn aanwijzingen voor Gerrit Zuurmond de hele dag luidkeels door de cabine moest schreeuwen.

De andere Rainbow-truck, met Gerrit van Werven aan het stuur, kwam pas een stuk later aan in Abetteh. Een klapband en een uurtje zoeken waren daarvan de oorzaken. Voor navigator Niek Oude Luttikhuis is het de eerste rally en met dat gegeven in het achterhoofd was een uurtje zoeken nog best meegevallen, vond Van Werven. “Het hele circus was daar rondjes aan het draaien. Niek heeft zijn vuurdoop gehad. Die jongen heeft het echt niet gemakkelijk gehad vandaag, maar hij heeft het goed gedaan en hij vond het zelf geweldig.”

De klapband ongeveer halverwege de etappe was even schrikken. “Bij een snelheid van 140 kilometer zo’n truck in bedwang houden: dat was spannend”, vond zelfs Van Werven. “Je moet dan echt rustig blijven en de controle over de truck houden, anders gaat het heel erg mis. Maar het is allemaal goed gegaan. Het kostte alleen wat tijd om die band te wisselen. En met daarna nog een uur zoeken, tja, dan ben je wat later binnen. Maar dat geeft niet. We hebben een heerlijke dag gehad en het was fijn om weer te rijden.”

Tekst en foto's: Press release
RSS News Feed