Nieuws

Thierry Neuville wint WRC Rally Autralië

Thierry Neuville (Hyundai i20 WRC) wint voor de 4e keer dit seizoen. En weet daarmee de 2e plaats van het algemeen klassement vast te leggen.

Hevige regenval dreigde gisteren al het goede werk van de Belgische coureur ongedaan te maken toen de boswegen in New South Wales een modderige puinhoop werden. Maar Neuville hield de 1e plaats vast ondanks aanvallen van de Fin Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris WRC) en Ott Tänak (Ford Fiesta WRC '17) uit Estland. Thierry Neuville wist de laatste rally van 2017 te winnen met een voorsprong van slechts 22,5 seconden.

Neuville nam de leiding toen Hyundai i20-teamgenoot Andreas Mikkelsen uitviel nadat hij een berm had geraakt en daarbij twee lekke banden opliep.  Neuville zette alles op alles om vitale seconden terug te winnen, des te belangrijker toen de voorlaatste test werd geannuleerd vanwege het weer.

"Dat was een hel van een rit! Ik heb de auto maar net op de weg kunnen houden. Ik wist dat ik een verschil kon maken, maar ik moest slim zijn. Je verliest grip, je verliest de controle en de auto reageert niet op je inbreng, "zei Neuville. Latvala leek veilig op de tweede plaats maar crashte zijn Toyota Yaris in de laatste live TV Power Stage waardoor Tänak als tweede finishte met zijn Ford Fiesta.

De tweede plaats voor Tänak in zijn laatste evenement voor M-Sport World Rally Team voordat hij bij Toyota Gazoo Racing in 2018 bij Latvala komt werken, verzekerde M-Sport van het record van een podium op alle 13 rondes.

Hayden Paddon beëindigde een slecht seizoen met een derde plaats in een andere i20. Hij profiteerde van een fout van Craig Breen, die met zijn Citroën C3 uitviel toen hij op weg was voor zijn beste resultaat van het seizoen.

Sébastien Ogier, die vorige maand zijn vijfde opeenvolgende titel behaalde, sloot het seizoen af ​​met een rustige vierde plek in zijn Ford Fiesta. Versnellingspook problemen verpesten zijn weekend en door een timing fout werd een 60sec penalty bij zijn uitslag opgeteld.

Elfyn Evans (Ford Fiesta WRC '17) vocht het hele weekend om grip, maar de doorzettingsvermogen van de Welshman werd beloond met een vijfde plaats, voor Esapekka Lappi (Toyota Yaris WRC), die 6e werd.

Kris Meeke, die terugkeerde naar actie nadat hij gisteren de schokbreker van zijn C3 had gebroken, werd zevende. Lokale helden Richie Dalton (Škoda Fabia R5),Nathan Quinn (Mitsubishi Lancer Evo IX) en Dean Herridge (Subaru Impreza WRX STi) voltooien de top 10.

Tekst: Niek Bakker
Foto's: PR WRC
RSS News Feed
Uitslag (top 5)
1 [ 5]
Thierry Neuville 2:35:44,8
Nicolas Gilsoul
Hyundai I20 Coupe Wrc
2 [ 2]
O. Tänak +0:22,5
Martin Järveoja
Ford Fiesta Wrc '17
3 [ 4]
H. Paddon +0:59,1
C. Marshall
Hyundai I20 Coupe Wrc
4 [ 1]
S. Ogier +2:27,7
J. Ingrassia
Ford Fiesta Wrc '17
5 [ 3]
E. Evans +3:05,6
D. Barritt
Ford Fiesta Wrc '17
Klik hier voor alle resultaten