Nieuws

Nieuws
Geslaagde 11de editie Morocco Desert Challege
Geslaagde 11de editie MDC

De laatste etappe van de Morocco Desert Challenge is traditioneel korter, maar dat betekent nog niet dat ze te onderschatten is, of dat de leiders in de tussenstand te snel victorie moeten kraaien.

Outland Rallyteam: “Het is nu echt over!”
Outland Rallyteam: “Het is nu echt over!”

“We hebben gedaan wat we konden, maar er is geen onderdeel te vinden voor onze bak, dus het is nu echt over!”

Zware crash Van Loon in Marokko
Zware crash Van Loon in Marokko

Met nog een kleine dertig kilometer te gaan in de zesde etappe van de Morocco Desert Challenge, crashen Erik van Loon en Wouter Rosegaar in de Toyota Hilux.

Rainbow hobbelt rustig richting de top 10
Rainbow hobbelt rustig richting de top 10

De elfde plaats in de etappe en twaalfde algemeen: Gerrit Zuurmond deed goede zaken in de vierde etappe van de Morocco Desert Challenge.

Van Genugten pakt klinkende zege in 4de etappe MDC
Van Genugten pakt klinkende zege

Er waren een paar dagen voor nodig, maar precies op het goede moment zijn Ton van Genugten en de Iveco Powerstar met onafhankelijke wielophanging vriendjes geworden.

Outland Rallyteam zet zoektocht voort
Outland Rallyteam zet zoektocht voort

Het rijden van de etappes is een uitdaging, maar het zoeken naar de juiste onderdelen om de Bowler te repareren lijkt een nog grotere te worden.

Van Loon behoudt leiding in Morocco Desert Challenge
Van Loon behoudt leiding in Marokko

Het openen van de proef is een van de moeilijkste facetten in Cross Country. Dat hebben Erik van Loon en navigator Wouter Rosegaar vandaag ook ondervonden.

MDC drukke dag voor navigator Riezebos
Van Loon de snelste in tricky openingsproef
Kapotte band voor Ton van Genugten
Valse start voor Outland Rallyteam
Outland Rallyteam onderweg naar Marokko
Van Loon begint rallyseizoen in Marokko
MDC 2019 breekt alle records

Van Genugten gaat vol gas testen in Marokko

De ‘berekende modus’ waarin Ton van Genugten van start ging in de Dakar Rally duurde welgeteld een paar minuten. Aan de vooravond van de Morocco Desert Challenge, waar Van Genugten namens Petronas Team De Rooy Iveco aan de start komt, beseft hij dat de ‘testmodus’ waarschijnlijk ook niet lang duurt. “Iedereen zegt dat, maar als de helm op gaat, gaan ze allemaal plankgas. Ik ook.”

Eigenlijk is dat natuurlijk ook de bedoeling. Geen betere testomstandigheid dan een wedstrijd waarin het er volle bak op gaat. “Zeker in Marokko, waar een grote mix van ondergronden is. Op de stenen hier krijgen de vering en de ophanging hardere en andere klappen dan in de duinen. Dat is dus goed om te testen.”

Ton van Genugten heeft vaak in Marokko gereden, maar niet eerder in de Morocco Desert Challenge en niet met de Iveco Powerstar met onafhankelijke wielophanging. Gerard de Rooy reed er de Silk Way Rally mee, Wuf van Ginkel testte ‘m in de Africa Eco Race. Nu is het de beurt aan Van Genugten, die in de MDC wordt bijgestaan door navigator Anton van Limpt en monteur Ramon Peeters. “Gerard vroeg na de Dakar of ik met deze auto wilde testen. De ontwikkeling heeft een tijdje op een laag pitje gestaan, maar nu zijn er allerlei nieuwe modificaties doorgevoerd die getest moeten worden.”

Van Genugten probeerde de auto wel een paar keer tijdens tests, ook in Marokko, maar was daar niet zo over te spreken. “Dat was naast mijn eigen auto. Maar deze truck rijdt totaal anders dan een met starre assen. Het rijgedrag is heel anders. Ik heb nu al een tijdje niet gereden, dus ik kan er nu lekkerder in rijden, denk ik.”

Een groot verschil is de tractie, legt Van Genugten uit. “Door de onafhankelijke wielophanging ‘plakt’ de auto veel meer aan de grond. Dat vraagt een andere manier van sturen, alles reageert anders. Het zal een paar dagen wennen zijn. En juist in Marokko moet je goed bij de les blijven, zeker in dit veld. Deze rally staat bekend om de gezelligheid – en dat zal het ook zeker wel zijn – maar als je ziet wat hier in Agadir allemaal staat, dan begint het toch aardig serieus te worden.”

Onder de concurrentie bevinden zich onder meer het team van MAZ met twee trucks, Veka met twee trucks, Martin van den Brink van Mammoet Rallysport, Gert Huzink van Riwald Dakar en Maurik van den Heuvel die hier weer met zijn eigen Scania meedoet. De eerste van de acht etappes is zaterdag, met de start vanaf 12.00 uur op het spectaculaire Plage Blanche aan de Atlantische oceaan.

Tekst en foto's: Press release
RSS News Feed