Nieuws

Triomfantelijke Evans leidt Toyota met 1-2-3 naar thuiszege in Japan

Elfyn Evans behaalde zondag een overwinning van lstart to finish tijdens de FORUM8 Rally Japan, terwijl zijn Toyota Gazoo Racing-team de top drie op eigen bodem veroverde.

De Welshe coureur Evans behaalde zijn achtste overwinning in zijn carrière door in deze laatste ronde van het seizoen een dominante voorsprong van 1 minuut en 17,7 seconden te behalen op teamgenoot Sébastien Ogier, waarmee hij voor de derde keer zijn plaats als tweede coureur in het FIA World Rally Championship 2023 bevestigde. Evans legde de basis voor glorie al vroeg in de asfaltwedstrijd toen hij in de regenachtige openingswedstrijd van vrijdag een voorsprong van bijna twee minuten boekte. Vanaf dat moment kon hij de rally onder controle houden door zijn rijstijl aan te passen aan de steeds veranderende omstandigheden.

Kalle Rovanperä’s verovering van de laatste podiumplaats sloot een perfect seizoen af ​​voor Toyota, dat titels voor Rovanperä en bijrijder Jonne Halttunen inluidde, evenals een derde opeenvolgende overwinning in het constructeurskampioenschap.

“Het was niet gemakkelijk in de omstandigheden die we deze week hadden, ook al hadden we na vrijdagavond al een enorm gat geslagen”, zei Evans. “Een enorme dank aan het team, de auto was geweldig en een 1-2-3 voor Toyota is een fantastisch resultaat.”

Ogier, die in 2023 een deeltijd seizoen heeft gereden, beschadigde zaterdag het chassis van zijn GR Yaris toen hij tegen een vangrail gleed. Door de vereiste reparaties overschreed hij de hem toegewezen servicetijd, waardoor hij een tijdstraf van één minuut kreeg, waardoor hij uiteindelijk de voorsprong van Evans niet in gevaar kon brengen. Hij finishte 28,8 seconden voor Rovanperä, terwijl Esapekka Lappi, rijdend in een Hyundai i20 Rally1, Toyota-hotshot Takamoto Katsuta achter zich hield en met 20,0 seconden vierde werd. 

Thuisheld Katsuta won negen van de 21 etappes van de rally, maar eindigde iets meer dan drie minuten achter winnaar Evans vanwege een incident op vrijdagochtend. Zonder dat incident had de 30-jarige heel goed zijn eerste overwinning kunnen vieren.

Ott Tänak slaagde er niet in een goede balans te vinden met zijn M-Sport Ford Puma, en de zesde plaats was het enige dat de Est kon behalen tijdens zijn laatste optreden voor het Britse team. Volgend seizoen keert hij terug in de line-up van Hyundai Motorsport.

WRC2-kampioen Andreas Mikkelsen voegde nog een klasseoverwinning toe aan zijn totaal en eindigde als zevende overall in een Škoda Fabia RS Rally2. Achter hem stonden mede-Rally2-vechters Nikolay Gryazin en Kajetan Kajetanowicz.

Tekst en foto's: PR WRC
RSS News Feed
Uitslag (top 5)
1 [33]
E. Evans 3:32:08,8
S. Martin
Toyota GR Yaris Rally1
2 [17]
S. Ogier +1:17,7
V. Landais
Toyota GR Yaris Rally1
3 [69]
Kalle Rovanperä +1:46,5
K. Halttunen
Toyota GR Yaris Rally1
4 [ 4]
E. Lappi +2:50,3
J. Ferm
Hyundai I20 N Rally1
5 [18]
T. Katsuta +3:10,3
Aaron Johnston
Toyota GR Yaris Rally1
Klik hier voor alle resultaten