Nieuws

Korhonen wint ERC Rally Hongarije

Roope Korhonen overleefde een zware zondag en behaalde zijn eerste overwinning in het Europees Rallykampioenschap bij zijn debuut in de ERC Staff House Rally Hongarije.

Het Finse duo Korhonen en navigator Anssi Viinikka, rijdend in een Toyota GR Yaris Rally2 met MRF-uitrusting, navigeerden door ongelooflijk ruige grindtrajecten, die de teams en machines tot het uiterste dreven. Het duo pakte de overwinning met 30,1 seconden voorsprong op Mads Østberg, rijdend in een Citroën C3 Rally2 met Michelin-banden.

Miko Marczyk profiteerde van een dag vol spanning en pakte de laatste podiumplaats, 31,4 seconden achter het stuur van zijn Škoda Fabia RS Rally2. Marczyk was slechts 1,3 seconde verwijderd van de tweede plaats, weg van Østberg.

"Het voelt geweldig, moet ik zeggen. Deze laatste [etappe] was echt zwaar. Dank aan mijn sponsors. En nog één belangrijk ding: Fijne Moederdag," zei Korhonen.

Korhonen zette een indrukwekkende rit neer en won vijf van de dertien etappes, maar de zege verliep niet zonder drama. Korhonen finishte zaterdag 10,6 seconden achter leider Andrea Mabellini, voordat hij de drie etappes op zondagochtend won en de achterstand op de Italiaan verkleinde tot een verleidelijke 1,9 seconden.

Korhonen werd echter de wind uit de zeilen genomen toen de wedstrijdleider de Fin een straf van 10 seconden gaf voor het raken van een chicane in etappe 10 [Nagylőtér, 15,54 km]. Korhonen kwam echter meteen terug en nam de leiding over op de volgende test [Iszka], waar de rally volledig op zijn kop kwam te staan. Mabellini verloor 26,2 seconden na een lekke band, waardoor Korhonen een voorsprong van 0,7 seconden had, ondanks dat laatstgenoemde ook een band van de velg had gestoten.

Helaas dwong de schade aan de vering van Mabellini's Škoda Fabia RS Rally2 in etappe 11 de Italiaan, die de hele zaterdag aan kop reed, tot opgave. Dit betekende het einde van een indrukwekkende rit van Mabellini en een spannende strijd om de overwinning. Mabellini beleefde een fantastische zaterdag, met als enige minpuntje een harde landing na een sprong, waardoor navigator Virginia Lenzi rugpijn kreeg. De fysiotherapeut ter plaatse moest haar behandelen.

Mabellini's uitschakeling gaf Korhonen een relatief ruime voorsprong van 37,0 seconden op Østberg voor de Power Stage – een tweede passage door de ruige en gegroefde Iszka-test. Korhonen wist verdere drama's te vermijden en behaalde een memorabele overwinning in wat een uitputtingsslag bleek te zijn.

Østberg was gedurende een groot deel van de rally verwikkeld in een gevecht om de vierde plaats met Marczyk, maar die werd zondagochtend derde toen Simone Tempestini in de problemen kwam. Tempestini, de winnaar van vorig jaar, leidde de rally na zijn overwinning in de Super Special van vrijdagavond, maar viel terug naar de derde plaats tot en met zaterdag. De podiumkansen van de Roemeen werden verbrijzeld na bandenschade in etappe 10, voordat een gebroken stuurarm hem van de weg dwong en hem in etappe 11 tot opgave dwong.

Na de achtste etappe konden Østberg en Marczyk niet meer van elkaar gescheiden worden. Ze deelden identieke tijden, maar uiteindelijk was het de eerstgenoemde die als winnaar uit de strijd kwam en voor het eerst sinds zijn winst in Hongarije in 2023 een ERC-podium pakte.

"Eerlijk gezegd ben ik erg blij. Het zijn veel zware rally's geweest, vorig jaar stond ik op het punt om met pensioen te gaan", zei Østberg. "De eerste rally van dit jaar zat vol problemen. We hadden de snelheid om mee te vechten aan de top. Ik heb veel ervaring met dit soort situaties en probeer ontspannen te blijven. Misschien was ik hier iets te voorzichtig."

Isak Reiersen kwam als vierde over de finish [+2 min 41,5 sec], ondanks dat hij tot degenen behoorde die zondagmiddag bandenschade opliepen in de proeven, met een Škoda Fabia RS Rally2 op Hankook-banden. Gábor Német was de beste Hongaarse coureur op de vijfde plaats, vóór de Roemeen Norbert Maior.

Sasa Ollé eindigde als zevende en won de Master ERC Championship Class met een voorsprong van 26,2 seconden op Jos Verstappen, wiens hoop de kop ingedrukt werd door een overshoot op Stage 10. Verstappen eindigde de rally uiteindelijk als achtste algemeen, vóór de Hongaar Norbert Herczig.

Jon Armstrong van M-Sport-Ford completeerde de top 10 nadat hij zich had hersteld van een dubbele wielwissel in de zesde etappe van zaterdag [Kislőtér 2]. Armstrong lag op de derde plaats toen het drama toesloeg, wat hem zes minuten kostte.

Philip Allen won de Power Stage met 1,9 seconden voorsprong op Armstrong. Marczyk, Østberg en Korhonen completeerden de top vijf.

Max McRae maakte ook een dramatisch debuut in de ERC-topklasse mee, dat uiteindelijk resulteerde in een uitval vanaf de tiende positie vanwege een kapotte achterwielophanging van zijn Citroën C3 Rally2 na de voorlaatste etappe. McRae was opgeklommen naar de tiende plaats, nadat hij was teruggevallen naar de 63ste plaats na een straftijd van 3 minuten en 10 seconden vanwege schade aan de achterkant van zijn auto tijdens de Super Special van vrijdagavond.

Fanfavoriet Miklós Csomós viel na vier etappes uit na een rally zonder reservebanden. Csomós keerde zaterdag terug naar de rally volgens de Super Rally-regels.

Igor Widłak won de ERC3-klasse met 17,2 seconden voorsprong op Márton Bertalan, nadat de lange tijd leider Tristan Charpentier in etappe 10 13 minuten verloor toen zijn brandblusser het aan het einde van de test begaf. Calle Carlberg van het ADAC Opel Rally Junior Team pakte de overwinning in de Junior ERC- en ERC4-klasse met een comfortabele 4:35,7 seconden voorsprong op Victor Hansen.

Van de Hongaren was het duo Gábor Német en Gergely Németh het beste met een vijfde plaats. Daarmee wonnen ze het nationale kampioenschap.

Ik had twee keer getekend als iemand me aan het begin van de race had verteld dat ik als beste Hongaar in de TOP5 zou eindigen', zei Német. 'Ik ben dus een beetje gefrustreerd, want we wilden de laatste etappe, de Power Stage, rustig afrijden. Aan het begin van de etappe raakte een steen zo hard het rechtervoorwiel van de auto dat ik dacht dat we weer een lekke band hadden. Dat was ook zo. Ik moest het tempo verlagen en hopen dat de band niet zou leeglopen. Gelukkig was 'alleen' de velg een beetje krom. We zijn erg blij, en ik zoek nog steeds naar woorden! We hebben hard gevochten, het was een heel zware race. Voor dit resultaat hebben veel mensen problemen gehad, de etappes zijn zo zwaar. Als je iets te veel hooi op je vork neemt, kan dat gemakkelijk averechts werken. Gisteren hadden we helemaal geen problemen, maar vandaag hadden we een paar lekke banden, maar die hebben we allebei overwonnen. Uiteindelijk hadden we niet veel voorsprong meer, maar we behielden onze vijfde positie.'

De ERC Master-categorie (50+ coureurs) werd gewonnen door de lokale favoriet Sasa Ollé en Rebeka Ollé. Zij versloegen voormalig F1-coureur Jos Verstappen, die spectaculair snel was, ondanks dat dit zijn allereerste grindrally was.  

'Het is een ongelooflijk gevoel om als eerste te finishen in de Masters-categorie in dit internationale deelnemersveld!', aldus Ollé. 'We hebben snel maar veilig gereden. Helaas hadden we veel lekke banden omdat verschillende velgen klappen, maar we zijn erg blij dat we de race hebben uitgelopen. Ik heb het gevoel dat deze grindweg ons ligt – ik heb hier in Veszprém al eerder gewonnen in het algemeen klassement, en nu is dat gevoel terug. Toen wisten we te winnen in Nagylőtér, dus zei ik tegen mijn dochter: we gaan niet voorzichtig zijn, we gaan er flink tegenaan – en dit keer werkte het. Ik vind de twee schietbanen het leukst, ik vind ze sensationeel. We hadden dit weekend maar één technisch probleem: na een sprong vielen we op een steen, waardoor de startmotor brak – gelukkig gebeurde dat na Várpalota.'

Norbert Herczig, die op de eerste dag een lekke band had en in de proef zijn band moest verwisselen en daardoor een achterstand van ruim vier minuten opliep, eindigde ook in de top tien van het ERC-klassement, ondanks het feit dat hij in de laatste proef de rechtervoorschokdemper van zijn auto brak.

'Vandaag braken we in de Iszka-proef onze rechterschokdemper voor. Vanaf dat moment moesten we in een soort noodmodus blijven rijden, zelfs in de laatste proef. Maar goed, hier staan ​​we dan, we hebben punten gescoord en we zijn dit jaar begonnen met punten scoren', aldus Herczig. 'We missen nu twee races, maar we bereiden ons voor op Rome. De twee jaar durende pauze was merkbaar en op sommige plaatsen waren we voorzichtiger. We hebben onszelf stap voor stap opgebouwd en ik kan zeggen dat we de twee dagen foutloos hebben afgelegd. Zonder de technische problemen hadden we een goede kans gehad om in de top vijf te eindigen – wat een geweldig resultaat zou zijn geweest in zo'n sterk deelnemersveld.

Tekst: Press release
Foto's: Martin Hlinka
RSS News Feed