Nieuws

Vastberaden Tänak heerst in Finland

De Estse coureur leidde vanaf de tweede etappe van de rally naar de finish van de vierdaagse wedstrijd op onverharde wegen met een voorsprong van 6,8 seconden op Toyota GR Yaris-rivaal Kalle Rovanperä - waarmee hij zijn derde Finland-overwinning behaalde.

Tänak vond het vanaf het begin moeilijk om comfortabel te zijn in zijn Hyundai i20 N, maar was toch in staat om overal toptijden neer te zetten dankzij harde lef en vastberadenheid.  

Als de rally opener van vrijdag kwam Rovanperä traag uit de blokken, maar behaalde zaterdag vijf etappezeges om van de vierde naar de tweede overall te klimmen. Hij eindigde de voorlaatste dag met slechts 8,4 seconden achterstand nadat hij de achterstand onder onvoorspelbare omstandigheden had weggewerkt. 

Droge omstandigheden zorgden voor nog meer snelle actie in de afsluitende etappe van zondag, maar Tänak was niet in de stemming om compromissen te sluiten. Hij gaf slechts 1,8 seconden weg van zijn rivaal tijdens de vier snelheidstests en stond voor het eerst sinds de rally van Italië op Sardinië in juni op het podium.

"De jongens van Toyota hebben me vrijdag in het begin wat hulp gegeven en sindsdien zagen we een kans - wat licht aan het einde van de tunnel - en vanaf daar gingen we pushen", zei Tänak. 

"In deze moeilijke tijden wil ik alleen maar zeggen dat het allemaal aan mijn vrouw ligt. Ze steunt me zo veel en ik ben echt trots op haar. Ik hou zoveel van je", voegde hij eraan toe, terwijl hij naar de tv-camera's keek.  

Rovanperä nam afstand van een eerste thuisoverwinning na de eerste pass van Ruuhimäki op zondagochtend, waar hij en Tänak identieke tijden noteerden. Met een stevige hoeveelheid punten in de tas, was de 21-jarige niet bereid om onnodige risico's te nemen. Hij breidde zijn voorsprong in kampioenschapspunten uit tot 94 na acht van de 13 ronden, terwijl zijn Toyota Gazoo Racing-ploeg met nu 88 punten voorsprong het fabrikantenklassement leidt met drie Yaris-auto's in de top vier.

Thuisheld Esapekka Lappi voltooide het podium met 1 minuut en 13,9 seconden, maar had het geluk om zelfs de finish te zien na het rollen op SS21. Hij gebruikte epoxyhars om een ​​scheur in de radiator van zijn Toyota te dichten voor de laatste etappe en reed door zonder voorruit.

Elfyn Evans had een achterstand van 16,9 seconden en gaf zaterdagmiddag wat tijd toe. Net als zijn teamgenoot moest de Welshman ook met wat gereedschap aan de slag om de beschadigde achterwielophanging met ratelriemen en jubileumclips aan elkaar knopen. 

Het was niet het weekend van Thierry Neuville. Setup frustraties plaagden de Hyundai-coureur en hij was nooit in een positie om met het leidende kwartet te vechten. Hij volgde Evans met 40,4 seconden als vijfde algemeen en zakte naar de derde plaats in het kampioenschap achter Tänak.

Tekst: PR WRC
Foto's: PR BRC
RSS News Feed
Uitslag (top 5)
1 [ 8]
O. Tänak 2:24:04,6
Martin Järveoja
Hyundai I20 N Rally1
2 [69]
Kalle Rovanperä +0:06,8
K. Halttunen
Toyota GR Yaris Rally1
3 [ 4]
E. Lappi +1:20,7
J. Ferm
Toyota GR Yaris Rally1
4 [33]
E. Evans +1:37,6
S. Martin
Toyota GR Yaris Rally1
5 [11]
Thierry Neuville +2:18,0
Martijn Wydaeghe
Hyundai I20 N Rally1
Klik hier voor alle resultaten