Nieuws

Dakar 2023: De kop is eraf

Op de laatste dag van 2022 is de Dakar Rally van start gegaan. Ook dit jaar zijn er weer een hoop Nederlandse deelnemers afgereisd naar Saoedi Arabië om deel te nemen aan de zwaarste rally ter wereld. De Dakar organisatie A.S.O beloofde dat de 2023 editie weer een echte Dakar Rally zou gaan worden en tot nu toe hebben ze woord gehouden want tijdens de eerste 2 dagen was er al voldoende drama te bespeuren.

Proloog
Op de laatste dag van 2022 werd de proloog verreden. Een korte stage van 11 kilometer moest de startposities bepalen voor de eerste etappe op 1 januari. Het is een beetje een cliché, maar tijdens de Proloog valt er meer te verliezen dan te winnen en dat bleek het geval te zijn voor Erik van Loon. In een ogenschijnlijk makkelijk bochtje hapte de Toyota Hi-Lux in het mulle zand en rolde op zijn dak. De schade bleef beperkt tot wat plaatschade, maar het tijdverlies was bijna 7 minuten. Matthias Ekstrom pakte de winst met de Audi RS Q e-Tron en liet Sebastien Loeb met de BRX Prodrive Hunter achter zich al was het maar met 1 seconde. Stephane Peterhansel reed de 3de tijd.

Etappe 1
De eerste etappe was meteen een pittige. De start en de finish waren in Sea Camp, maar de deelnemers moesten in totaal 607 kilometer afleggen voordat ze weer in het bivak terug zouden keren waarvan 367 kilometer op snelheid. De winst in deze etappe was voor Carlos Sainz met de Audi RS Q E-tron De Spanjaard wist de sterk rijdende Sebastien Loeb achter zich te houden met de BRX Hunter. Al Rahji wist zijn Toyota Hi-Lux naar de 3de tijd. Opvallend was dat Nasser Al Attiyah aardig wat tijd verloor. De regerend kampioen had moeite met de lastige navigatie en verloor meer dan 7 minuten.

NL deelnemers
Voor de Nederlandse deelnemers in het autoklassement verliep de eerste etappe relatief goed. Erik van Loon was snel onderweg, maar kreeg na afloop een tijdstraf waardoor hij terugviel in de uitslag. Tim en Tom Coronel reden een prima etappe en reden met de Century Buggy naar een 37ste tijd. Voor teamgenoten Michel Kremer en Thomas de Bois verliep de eerste etappe op een heel andere manier. De Century Buggy vatte aan het begin van de etappe vlam. De beide heren konden nog net op tijd de auto verlaten en moesten lijdzaam toezien hoe de Buggy tot aan de grond afbrandde. Voor de debuterende Kremer was het Dakar avontuur na 75 kilometer voorbij. De overige Nederlandse deelnemers reden een prima eerste etappe. Maik Willems finishte met zijn oranje Toyota als 51ste gevolgd door Dave Klaasen in de Nissan op plek 58. Ronald van Loon kwam als 59ste over de streep met de Red Lined.  

Foto's: Audi Sport
RSS News Feed