Nieuws

SS1: Zala verrast, Al-Attiyah verliest

De kop is er af! De eerste etappe van Dakar 2020 ging vanmorgen vroeg van start en bleek meteen een hevige. Stenen, mul zand en duinen zorgde voor een mooie strijd aan kop in het autoklassement. Heel lang leek het erop dat Nasser al-Attiyah er simpel met de winst vandoor zou gaan, maar tijdens het laatste gedeelte van de etappe gebeurde er nog van alles en daar profiteerde een rallykampioen uit Litouwen van.

Nasser al-Attiyah begon de eerste etappe uitstekend en wist al snel een kleine voorsprong te pakken. Al-Attyah is bekend met het terrein en alle verliep voorspoedig, maar er zat een venijnig staartje aan de eerste etappe. De snelste route naar de finish bleek niet de veiligste en daardoor verloop Al-Attiyah aan het einde van de etappe veel tijd en daarmee de leiding in de race. Het was niet alleen Al-Attiyah die zich verkeek op de scherpe stenen, ook Carlos Sainz met de Mini en Sheik Khalid al Qassimi met de Peugeot 3008 DKR verloren tijd en de kans op de overwinning in het laatste gedeelte van de etappe. Vaidotas Zala, een kersvers rallykampioen uit Litouwen, profiteerde van de ellende bij de koplopers en wist de eerste etappe binnen te slepen met de X-Raid Mini. Stephane Peterhansel werd 2de met de Mini Buggy op iets meer dan 2 minuten net voor teamgenoot Carlos Sainz. Al-Attiyah moest genoegen nemen met een 4de plaats en verloor meer dan 5 minuten op de winnaar.

Nederlandse deelnemers
Bernhard ten Brinke was de snelste Nederlander met een mooie 5de plaats. Ten Brinke reed sterk en vestigde zich in de top 5 op een kleine 6 en een halve minuut van de winnaar Zala. Erik van Loon kwam ook ook goed uit de eerste etappe en reed op safe naar een 10de plaats met de Toyota Hi-Lux. Van Loon had al vroeg in de etappe een lekke band en nam geen onnodige risico's. Peter van Merksteijn had wat meer moeite met het tempo vooraan en finishte als 29ste. Tim en Tom Coronel hadden geen problemen met the Beast 3.0 al reden ze wel hun bodemplaat kapot op een steen. Gelukkig bleef verdere schade uit en reden ze naar een keurige 37ste plaats. Maik Willems reed een prima etappe en en finishte als 44ste met de oranje Bastion Hotels Toyota. Teun Stam reed een prima eerste Dakar etappe en kwam binnen op een 66ste plaats.
 

RSS News Feed