Nieuws

Nieuws
Souman wint RC3 klasse in ELE Rally
Souman wint RC3 klasse in ELE Rally

Paul Souman en Arjen Alons hebben afgelopen weekend hun tweede klassewinst op rij behaald.

Van Deijne opnieuw 2de in ELE Rally
Van Deijne opnieuw 2de in ELE Rally

Afgelopen weekend werd in de omgeving van Son de 59e editie van de ELE Rally verreden, de thuiswedstrijd van regerend landskampioenen Kevin van Deijne en Hein Verschuuren.

Tevredenstellende 8ste plaats voor Henk Vossen
Tevredenstellende 8ste plaats Vossen

Na een verregende Zuiderzeerally bij de opening van het Nederlandse rallyseizoen waren de weergoden ook tijdens de 59e ELE Rally de rallyrijders niet gunstig gezind.

Anja van Loon wint Rally 3 klassement
Anja van Loon wint Rally 3 klassement

Anja van Loon en Martine van den Heuvel wonnen het Rally3-klassement met de Renault Clio Rally3 en werden derde in de Renault Clio Trophy

Vrielink wint op grootse wijze ook de ELE Rally
Vrielink wint op grootse wijze ELE Rally

Multitalent Yannick Vrielink mag nu al de verrassing van het nog jonge 2024-rallyseizoen worden genoemd. Nadat hij in maart al de Zuiderzeerally wist te winnen, boekte de Ford-rijder na twee enerverende dagen een prachtige zege in de uitdagende 59e editie van de ELE Rally.

ELE Rally 2024
ELE Rally 2024We hebben weer eens een foto album gepubliceerd: ELE Rally 2024. Veel plezier bij het kijken en het ophalen van herinneringen...
Eerste avond in de ELE Rally brengt verrassingen
Eerste avond ELE brengt verrassingen

Na een dag vol met uitdagingen is vanavond de eerste etappe van de 59e ELE Rally afgesloten.

“Wim Luijbregts Trofee” voor ELE Rally
Stevens RallySport naar ELE Rally
Souman pakt klassewinst in Sezoensrally
Henk Vossen kijkt uit naar thuisrally
Terug naar de ELE rally van 1988?
Niels Reynvoet wint spannende Sezoens Rallye
Sebatièn Ogier wint Rally van Portugal
Marijan Griebel wint in Sulingen
1 / 15

Overbeek debuteert met winst in Motul Clio Rally Trophy

De Motul Clio Rally Trophy ging afgelopen weekend van start tijdens de ADAC Rallye Sulingen. Zeven teams staken de grens over naar onze oosterburen, vijf in de Rally5 klasse en twee in de Rally4 klasse. Zes equipes rolden uiteindelijk na twee loodzware dagen over het finishpodium in het sfeervolle hart van Sulingen.

Titelverdedigers Ben van de Laar en Marlon Krieger keerden terug in de Trophy en maakten de opstap naar de Rally4 auto. In Sulingen zijn hun voornaamste concurrenten in die klasse Jeroen Klein Kromhof en Jarno Bak die vorig jaar ook al, buiten de Trophy, met de Rally4 reden.

Het succes van de Motul Clio Rally Trophy werd in Sulingen nog maar weer eens bevestigd door vier nieuwe deelnemers die we mogen verwelkomen in de Trophy. Elbert Deij keert na tien jaar afwezigheid terug in de sport en had het in elk geval erg gezellig met Nadia Muilwijk naast zich. Dat zal voor Jasper en Miranda Cuppens ongetwijfeld ook gegolden hebben. Zij stonden aanvankelijk met een andere Clio ingeschreven maar besloten op het laatste moment toch te kiezen voor de betrouwbaarheid van de Rally5 en de gezelligheid en competitie van de Motul Clio Rally Trophy.

John Coumans reed de afgelopen jaren onder andere in een historische Opel, maar realiseerde zich in de Clio hoe fijn het is om een moderne auto te rijden waarvoor volop reserveonderdelen beschikbaar te zijn ‘dan kun je echt gewoon elke bocht aanvallen zonder je al te veel zorgen te maken, met een historische doe je toch wat rustiger aan.’ Iemand die zeker niet rustig aan deed was Willem Wouter Overbeek. Hij maakte zijn debuut in de sport, liet zich zeer verstandig bijstaan door de ervaren topnavigator Christiaan van der Rijsen, en liet direct van voren van zich horen. Esmee den Hartigh keerde terug en trof dus volop nieuwe speelkameraden, hoewel zij wat meer vrouwelijke tegenstand zou verwelkomen. Later dit seizoen komt daar wellicht verandering in.

Al direct op vrijdagavond worden de deelnemers in het diepe gegooid. De rally start met een proef op het beruchte oud militaire IVG-terrein. Smalle kronkelende wegen leiden over blinde topjes en worden geflankeerd door verlaten militaire gebouwen, betonnen wanden of bomen, iedere fout wordt hier genadeloos afgestraft. Om het feest compleet te maken trof een wolkbreuk het gebied en zagen de slicks die iedereen gemonteerd had er toch ineens wel glad uit.

Jeroen Klein Kromhof ging als een raket uit de startblokken met maar liefst een 27e tijd algemeen in het buitengewoon sterke startveld. Op de tweede doortocht ging het echter mis. ‘Ik kreeg zoveel informatie, links-recht links, het ging maar door. Ik miste daardoor een linkerbocht waarna we de bosjes in schoven. Krik eronder en we konden hem eruit duwen, maar daardoor verloren we wel tien minuten.” Esmee den Hartigh had minder geluk. Zij ging op de finish van de eerste doorkomst van de weg en kwam klem te zitten op een brandkraan. Hoewel de schade meeviel kon ze geen kant meer op. Haar monteurs hadden de Clio in mum van tijd weer als nieuw waarna ze zaterdag onder Super Rally regels kon herstarten.

Ben van de Laar was niet helemaal fit maar overleefde de eerste dag en sloot hem leidend af voor Willem Wouter Overbeek die vriend en vijand verbaasde door in zijn eerste wedstrijd onder de buitengewoon moeilijke omstandigheden tweede algemeen en eerste Rally5 te liggen. Hij deelde de ervaring van Klein Kromhof “Het was wel moeilijk, links 2 rechts 2, het ging maar door, ik ben echt in het diepe gegooid hier.” Achter hem vochten Elbert Deij en John Coumans een secondenduel uit om plek drie, voor Jasper Cuppens die als vierde afsloot.

Het gevecht tussen Deij en Coumans ging zaterdag onverminderd voort tot Coumans op de laatste keer IVG de KO uitdeelde door bijna 30 seconde te pakken en een definitief gat te slaan. Het mocht de pret voor Deij niet drukken die het hele weekend met een grote glimlach beleefde. “John heeft het heel goed gedaan, we konden lang bijblijven maar daar maakte hij het verschil.” Minder in de strijd maar zeker zo tevreden was Jasper Cuppens. Ook bij de finish was hij nog steeds overtuigd van de Clio Rally5 “Super, ik ben heel tevreden met de auto, ik sta er nog steeds versteld van.” Ook het huren van een auto beviel hem goed “Don’t be gentle, it’s a rental, zo zeggen ze dat toch?” grijnst hij. “Zo is het!” beaamt teambaas Peter Wieringa van WDM Motorsport. “Zonder dollen, het scheelt echt veel als alles geregeld wordt” besluit Cuppens tevreden.

Na een herstart onder Super Rally regels speelde Esmee den Hartigh geen rol van betekenis meer in het klassement maar kon ze wel kilometers maken en zo de nodige ervaring opdoen. Dat weerhield haar er niet van om nog een spectaculaire jump te maken. “We gingen vol over de grote jump en de achterkant kwam een beetje omhoog. Daardoor stuiterde we bij de landing nogal, kwamen we met een wiel links in de berm waardoor we een beetje gelanceerd werden.” Een heftig verhaal, maar de Rotterdamse nuchterheid nam het snel over “maar niks aan de hand hoor, we hebben wat plantjes omgedouwd, alvast wat geoogst voor die boer en we konden weer door.”

Wie niet door kon was Jeroen Klein Kromhof, nadat hij er hard afging. Rally4 Concurrent Ben van de Laar had problemen met zijn steekas en kon proef 6 niet afmaken. Het euvel kon snel verholpen worden waardoor Van de Laar nog wel door kon rijden om ervaring op te doen. Hij reed als zesde Clio onder finishboog door maar werd niet opgenomen in de eindklassering.

Vooraan was het de Willem Wouter Overbeek show. De debutant liet er geen gras over groeien en hoewel hij voor de laatste boucle een minuut los stond in de Trophy ging het mes nog een laatste keer tussen de tanden. De overall Rally5 winst lag namelijk ook binnen handbereik, hoewel daarvoor moest worden afgerekend met een snelle Deen. Dat lukte waardoor Overbeek en Van der Rijsen zowel de bokalen van de Motul Clio Rally Trophy als van de algemene Rally5 winst mee mochten nemen, wat een debuut.
De volgende wedstrijd van de Motul Clio Rally Trophy is de ELE Rally rondom Son op 2/3 juni.

Highlights Rallye Sulingen
Datum: 5/6-5-2023  Locatie: Sulingen (D)  Proeven: 11  KM: 114  Ondergrond: Asfalt

Uitslag ADAC Rallye Sulingen, Sulingen, 5/6-5-2023
1.    W.W. Overbeek / C. van der Rijsen – Renault Clio Rally5; 1:27.50,7
2.    J. Coumans / R. Lier – Renault Clio Rally5; +1.02,6
3.    E. Deij / N. Muilwijk – Renault Clio Rally5; +1.41,7
4.    J. Cuppens / M. Cuppens – Renault Clio Rally5; +4.28,3
5.    E. den Hartigh / R. Bril – Renault Clio Rally5; +36.14,5

Uitvallers
Ben van de Laar / Marlon Krieger – Renault Clio Rally4 – KP6
 Jeroen Klein Kromhof / Jarno Bak – Renaul Clio Rally4 – KP8

Tekst en foto's: Press release
RSS News Feed