Nieuws

De Jong wint zonovergoten ELE Rally

Bob de Jong en Erik de Wild hebben de 58ste editie van de ELE Rally op hun naam geschreven. Na 15 zware klassementsproeven wist de Hyundai equipe de concurentie achter zich te houden en zo de eerste rally op Nederlandse bodem winnend af te sluiten. Kevin van Deijne en Hein Verschuuren kwamen net te kort en finishte als 2de met de Hyundai i20 Rally 2. De Duitsers Dennis Rostek en Nico Otterbach bezette het laatste plekje op het podium.

Op vrijdagavond 2 juni vertrokken de equipes naar de eerste proef van de rally en het was Bob de Jong die meteen de toon zette. Op de mooie avondproeven werd hard gereden, maar met in het achterhoofd dat er zaterdag nog 11 zware proeven lagen te wachten. De Jong kon na 4 proeven gaan slapen met een voorsprong van 14 seconden op directe concurent van Deijne die goed, maar behouden de avondproeven in ging.

Op zaterdag was het van Deijne die de aanval inzette op de Jong en pakte op kp Wintelre ruim 11 seonden op de Duitse equipe Satorius / Ostlender met de Ford Fiesta R5. Ook op de 2de doorkomst van kp Strijpse Kampen won van Deijne seconden, maar de Jong wist langzaam maar zeker zijn voorsporng uit te bouwen. Satorius was snel en voegde zich in de strijd met de Nederlandse kemphanen, maar kreeg een straftijd van 5 minuten en zag zijn podiumplaats verdwijnen.

Een van de publieksliefhebbers was Kevin Abbring. De snelle Abbring reed met een Lancia Delta Integrale van het MCC Rallyteam en liet kanontijden noteren. lang kon Abbring mee met het R5 geweld, maar dankzij wat pech bleef een mooie klassering uit. Desondanks vermaakte hij het publiek met zijn mooie rijstijl en haalde het maximale uit de Delta Integrale.

De klassementsproeven waren zwaar en vooral op KP Wintelre was het mulle onverhard al snel onbegaanbaar geworden. Niet iedereen haalde ongeschonden de finish, maar  dat gold niet voor Bob de Jong. Hij won de 58ste editie van de ELE Rally en deed goede zaken voor het kampioenschap. Van DEijne vocht voor wat hij waard was, maar moest toch zijn meerdere erkennen in de Jong. Door de straftijd van Satorius pakte de andere Duitse equipe Rostek / Otterbach de 3de plaats in het algemaan klassement.

Tekst en foto's: Martijn van Oort