Nieuws

Meesterlijke Neuville opent seizoen 2024 met overwinning in Monte Carlo

Thierry Neuville vierde zondagmiddag zijn twintigste wereldrallyoverwinning in de Rallye Monte-Carlo en behaalde samen met bijrijder Martijn Wydaeghe een perfecte score van 30 punten.

De Hyundai i20 N-ster opende zijn titelbod voor het FIA World Rally Championship 2024 met een sublieme prestatie in de Franse Alpen, waarbij hij de met ijs bedekte bergwegen beheerste en Toyota Gazoo Racing-rivaal Sébastien Ogier met 16,1 seconden voor was. Neuville legde vroege motorproblemen naast zich neer voordat hij zaterdag in de aanval ging, waarbij hij zowel Ogier als zijn GR Yaris-teamgenoot Elfyn Evans inhaalde en met een kleine voorsprong van 3,3 seconden naar de leiding stormde. Een zuivere reeks van snelste tijden in de laatste etappe van zondag bevestigde zijn positie vóór de negenvoudig winnaar van de Rallye Monte-Carlo.

“Ik heb er eerlijk gezegd geen woorden voor”, straalde een opgetogen Neuville na het beëindigen van de laatste etappe op de iconische Col de Turini. “Het was gewoon zo geweldig dit weekend, ik voelde me zo comfortabel in de auto.  “Het hele team deed geweldig werk en ik denk dat het hele pakket heel goed werkte. Er zijn altijd dingen die verbeterd kunnen worden, dus natuurlijk moeten we blijven werken, maar we zijn erg blij om deze rally te winnen”, voegde hij eraan toe.

Ogier leidde zaterdagmiddag een enkele etappe, maar de Fransman kon Neuville ondanks zijn inspanningen niet afstoten. “Het was een mooi gevecht met Thierry. Goed gedaan voor hem, hij is dit weekend erg snel geweest”, gaf hij toe.

Evans had de overhand na de eerste twee legs, maar de tijd ebde zaterdag uit hem weg, niet geholpen door een probleem met de hybride eenheid. Hij eindigde uiteindelijk 29,1 seconden achter zijn teamgenoot Ogier.

Ott Tänak werd vierde tijdens zijn eerste rally in Hyundai-kleuren sinds 2022. Mysterieuze motorproblemen hinderden de wereldkampioen van 2019 tijdens de rally, hoewel een etappezege op zaterdagochtend zijn potentieel bewees met de i20 N-auto.

Adrien Fourmaux evenaarde zijn beste resultaat in zijn carrière door als vijfde overall te eindigen in zijn M-Sport Ford Puma. Achter hem stond Andreas Mikkelsen van Hyundai, met Takamoto Katsuta bijna drie minuten verder naar achteren nadat hij vrijdag van de weg gleed.

Tekst en foto's: PR WRC
RSS News Feed
Uitslag (top 5)
1 [11]
Thierry Neuville 3:9:30,9
Martijn Wydaeghe
Hyundai I20 N Rally1
2 [17]
S. Ogier +0:16,1
V. Landais
Toyota GR Yaris Rally1
3 [33]
E. Evans +0:45,2
S. Martin
Toyota GR Yaris Rally1
4 [ 8]
O. Tänak +1:59,8
Martin Järveoja
Hyundai I20 N Rally1
5 [16]
Adrien Fourmaux +3:36,9
A. Coria
Ford Puma Rally1
Klik hier voor alle resultaten