Nieuws

Meesterlijke Rovanperä wint Akropolis Rally

De twintigjarige Kalle Rovanperä boekte zondagmiddag zijn tweede overwinning in het FIA World Rally Championship nadat hij de EKO Acropolis Rally Greece had gedomineerd.

De Fin leidde vrijwel de hele vierdaagse wedstrijd op rotsachtige bergwegen in Midden-Griekenland en won met 42,1 seconden in een Toyota Yaris. De overwinning kwam twee maanden nadat hij in Estland de jongste WRC-winnaar in de geschiedenis werd.

Ott Tänak eindigde als tweede in een Hyundai i20, waarbij kampioenschapsleider Sébastien Ogier een afgemeten rally reed om als derde te eindigen in een andere Yaris, nog eens 29,2 seconden terug. De Fransman breidde zijn punten voorsprong uit naar 44 met nog drie ronden te gaan.

Regen voorafgaande aan de rally maakte de omstandigheden onvoorspelbaar tijdens de WRC-terugkeer van de rally na een afwezigheid van acht jaar. Ruige grindpaden werden afgewisseld met modderige secties die niet droogden, wat zorgde voor onvoorspelbare omstandigheden en moeilijke bandenkeuzes.

Rovanperä nam de leiding in de derde snelheidstest op vrijdagochtend en bleef aan kop. Hij, Tänak en Ogier verschilden vrijdagavond maar 3,9 seconden, maar een aantal bloedsnelle proeven op zaterdag leverde vier opeenvolgende etappeoverwinningen op en bracht hem op een voorsprong van bijna 40 seconden.

Hij wist zijn voorsprong door de resterende etappes te behouden en sloot een perfect weekend af met maximale bonuspunten voor het winnen van de Wolf Power Stage. Rovanperä en Ogier vergrootten de voorsprong van Toyota Gazoo Racing aan de top van het fabrikantenklassement tot 57 punten op Hyundai Motorsport.

"Ik voelde me misschien niet heel erg comfortabel om hier te komen, maar het laat alleen maar zien dat nu alles goed met ons gaat en we hard kunnen pushen", glimlachte Rovanperä. "We hadden een perfecte auto voor een ruige rally en hij reed de hele tijd zonder problemen."

Tänak voelde zich nooit op zijn gemak, maar was blij om de elektrische problemen van de laatste dag te accepteren. Zijn auto weigerde vervolgens te starten voor de slotfase. Het begon uiteindelijk, met rook duidelijk zichtbaar, en hij voltooide de test zonder verdere drama's.

Met de naaste titelrivalen Thierry Neuville en Elfyn Evans die in de rangorde naar beneden stortten na problemen op de eerste dag, was Ogier tevreden met een risicovrije aanpak die zijn poging om een ​​achtste WRC-titel veilig te stellen verder versterkte.

Dani Sordo was bijna twee minuten verder terug als vierde in een andere i20, de Spanjaard was gefrustreerd omdat hij niet op een podiumtempo zat. Hij had bijna drie minuten voorsprong op Gus Greensmith, die voor Ford Fiesta-teamgenoot Adrien Fourmaux uitkwam.

Fourmaux kreeg een straf van drie minuten toen zijn auto niet wilde starten voor de openingsrit van zondag. Een bougiewissel loste het probleem op en hoewel hij Evans in de voorlaatste etappe voorging, zakte hij tijdens een laatste testrit opnieuw naar de zevende plaats.

Evans redde de zesde plaats na problemen met de transmissie op de openingsdag in zijn Yaris, waarbij Neuville zich herstelde naar de achtste na tijdverlies met beschadigde stuurbekrachtiging. 

Tekst: PR WRC
RSS News Feed
Uitslag (top 5)
1 [69]
Kalle Rovanperä 3:28:24,6
K. Halttunen
Toyota Yaris Wrc
2 [ 8]
O. Tänak +0:42,1
Martin Järveoja
Hyundai I20 Coupe Wrc
3 [ 1]
S. Ogier +1:11,3
J. Ingrassia
Toyota Yaris Wrc
4 [ 6]
Dani Sordo +3:01,0
C. Carrera
Hyundai I20 Coupe Wrc
5 [44]
Gus Greensmith +5:45,0
C. Patterson
Ford Fiesta WRC
Klik hier voor alle resultaten