Nieuws

Nieuws
Coronel Dakar Team met 2 auto's naar Dakar
Coronel Dakar met 2 auto's naar Dakar

Met een druk bezochte uitzwaaisessie bij het Coronel Adventure Indoor Klimpark is het volgende Dakar-avontuur voor het Coronel Dakar Team officieel begonnen.

Dubbele vreugde in Spanje voor Ogier en Toyota
Ogier en Toyota winnen in Spanje

Sébastien Ogier stormde naar zijn eerste overwinning in het hybridetijdperk van het FIA World Rally Championship in de Rally de España terwijl hij hielp de constructeurstitel voor Toyota Gazoo Racing veilig te stellen.

Knappe 2e plaats voor Eduard Eertink in GR Yaris Challenge tijdens Twente Rally
Eduard Eertink 2e in Yaris challenge

Knappe 2e plaats voor Eduard Eertink in GR Yaris Challenge tijdens Twente Rally

GR Yaris Challenge beleeft fantastisch debuutjaar
Fantastisch debuut GR Yaris Challenge

Ook in de Rocar-Tech Twente Rally viel de GR Yaris Challenge op, net als eerder dit seizoen.

Kremer en Coronel testen in Spanje
Kremer en Coronel testen in Spanje

Coronel rijdt deze rally, meetellend voor het FIA Cross Country World Rally Championship, niet zelf, maar zal naast Michel Kremer plaats nemen.

Erik van Loon kiest voor zekerheid
Erik van Loon kiest voor zekerheid

Erik begon de proloog iets te enthousiast: “Ik legde de Toyota Hilux na 1 kilometer bijna op zijn dak

Anja van Loon leert veel in Andalusie
Anja van Loon leert veel in Andalusie

Na twee dagen waarop Erik en Anja van Loon testen, begint vandaag de Andalucia Rally met een proloog van 9 kilometer.

Kobus en Nortier grijpen naast het zilver
V/d Heuvel kritisch op kampioenschap
Peter Mangnus Historic Rally kampioen
van Loon hoopt op podium in Andalusie
Preproloog 2022 nieuwe datum en locatie
Crash voor snelle Yannick Vrielink in Twente
Hans Weijs Nederlands kampioen in Twente
Goede seizoenafsluiter voor Bob de Jong
1 / 11

Thierry Neuville wint WRC Rally van Japan

Met veel doorzettingsvermogen wist Thierry Neuville de overwinning van de FORUM8 Rally Japan onder de neus van Elfyn Evans weg te kapen.

Hyundai i20 N-coureur Neuville leidde Toyota GR Yaris-rivaal Evans met slechts vier seconden op weg naar de finale van vijf etappes van zondag, nadat hij sinds de allereerste etappe op vrijdagochtend had gevochten met de Welshman. 

Het toneel was klaar voor een spannende laatste dag van het WRC-seizoen 2022 en aangezien de auto's dit jaar voor de laatste keer in  de ochtend reden, waren banden het gesprek van de dag. Meteorologen uit beide kampen hadden hun werk gedaan, maar de meningen waren verdeeld over de vraag of er vroeg in de middag regen zou vallen. Neuville geloofde dat het zou gebeuren en nam een ​​gelijkmatige spreiding van harde compound, zachte compound en Pirelli-rubber voor nat weer. Evans daarentegen was niet overtuigd en koos voor een 50:50 verdeling van harde en zachte compoundbanden. 

Het leek erop dat de laatste de juiste keuze had gemaakt toen hij binnen zes tiende van de tijd van van Neuville terecht kwam nadat hij de Belg door Asahi Kougen had geflitst. De opwinding was echter van korte duur, want de volgende test sloeg het noodlot toe. Een miscommunicatie tussen Evans en bijrijder Scott Martin zag het duo wijd gaan in een bocht naar rechts waarbij een stoeprand werd geraakt met het linkerachterwiel van de Toyota. De resulterende lekke band kostte meer dan 1 minuut en 30 seconden om te wisselen - de overwinningskans werd steeds kleiner naarmate de achterstand in het klassement steeds groter werd.

Hoewel er regen viel voor de laatste twee tests, was het geen reden tot zorg voor Neuville. Hij reed naar de finish, 1 minuut en 11,3 seconden voor vertrekkende teamgenoot Ott Tänak, die profiteerde van Evans pech om een ​​belangrijke 1-2 voor Hyundai veilig te stellen op de thuisgrond van aartsrivaal Toyota Gazoo Racing.

"Het voelt geweldig," riep Neuville uit. "Het was geen gemakkelijk weekend of een gemakkelijk jaar, maar om te eindigen met een overwinning na het hele weekend een goede snelheid te hebben getoond, is een geweldige manier om het seizoen af ​​te sluiten. Onze weermannen hebben dit weekend fantastisch werk geleverd, dus dank aan hen en Bedankt allemaal."

Takamoto Katsuta schoof ook omhoog in de rangorde op tenkoste van teamgenoot Evans om zijn tweede podium van het seizoen op de lokale wegen veilig te stellen. De 29-jarige stond aan het einde van de rally een minuut achter op Tänak, terwijl Yaris-collega Sébastien Ogier slechts 12,3 seconden achterstand had. Ogier haalde Evans in - die uiteindelijk als vijfde eindigde, met een moedige run door de voorlaatste test. De Fransman eindigde met slechts 2 minuten en 23,6 seconden achterstand op Neuville en bleef achter wat had kunnen zijn, want hij verloor bijna drie minuten met een lekke band op vrijdagochtend. De zesde plaats ging naar Gus Greensmith van M-Sport Ford.

Tekst en foto's: PR WRC
RSS News Feed
Uitslag (top 5)
1 [11]
Thierry Neuville 2:43:52,3
Martijn Wydaeghe
Hyundai I20 N Rally1
2 [ 8]
O. Tänak +1:11,1
Martin Järveoja
Hyundai I20 N Rally1
3 [18]
T. Katsuta +2:11,3
Aaron Johnston
Toyota GR Yaris Rally1
4 [ 1]
S. Ogier +2:23,6
V. Landais
Toyota GR Yaris Rally1
5 [33]
E. Evans +4:05,1
S. Martin
Toyota GR Yaris Rally1
Klik hier voor alle resultaten