Nieuws

Peterhansel wint Dakar 2017

Stephane Peterhansel heeft de Dakar Rally 2017 op zijn naam geschreven. Mister Dakar pakte met de overwinning vandaag zijn 13de Dakar titel. De Fransman won de Dakar al zes maal op de motor en zes maal met de auto en daar voegde hij vandaag een zevende maal aan toe. Sebastien Loeb won de laatste etappe, maar kon de 5 minuten achterstand niet meer goed maken op de korte etappe. Cyril Despres maakte het Peugeot feestje compleet door als 3de te finishen vandaag. Overall pakte Peugeaot een mooie hatrick.

De laatste etappe was meer een formaliteit voor de equipes en alleen een domme fout of mechanische pech zouden Stephane Peterhansel nog van de overwinning af kunnen houden. De 13-voudig Dakar winnaar wist op de laatste etappes voor de finish het verschil te maken. Sebastien Loeb reed een sterke Dakar, maar kwam in de 2de week net te kort. Het verschil van 5 minuten was dan ook te groot om in de laatste etappe goed te maken. Cyril Despres Begon sterk, maar kende in de 2de week wat tegenslag. Toch wist Despres de derde plaats voor Peugeot vast te houden.

Toyota geeft het weg
Het wegvallen van Nasser al-Attiyah was een aderlating voor het team van Toyota maar het benzineprobleem gaf uiteindelijk de vroege knockout. Nani Roma had de Peugeots nog even in het vizier, maar hij moest uiteindelijk de snelle Franse bolides laten gaan. Giniel de Villiers verloor teveel tijd om de aansluiting met Peugeot te behouden en moest genoegen nemen met een 5de plaats algemeen achter team genoot Nani Roma.

Mini was oppermachtig, maar nie ttijdens de 2017 editie van de Dakar Rally. In het begin van de rally leek het nog alsof ze zich schuil hielden, maar uiteindelijk bleek alleen Mikko Hirvonen de strijd aan te kunnen. EEn 2de plaats was de hoogste klassering dit jaar en Hirvonen verloor tijd en de aansluiting met Peugeot in de 2de week. Een aanrijding met de truck van Pascal de Baar zorgde er uiteindelijk voor dat de Fin verder wegviel in het klassement. De snelste Mini was Orlando Terranova op de zesde plaats algemeen met een achterstand op Peterhansel van bijna 2 uur.

Het was een vreemde Dakar Rally en de vele afgelastingen en ingekorte etappes hebben er misschien wel voor gezorgd dat het aan kop niet heel spannend meer was, maar dat is koffiedik kijken. Peterhansel wint zijn 13de dakar en Loeb liet zien dat hij veel geleerd heeft en een toekomstige Dakar winnaar kan zijn. Nasser Al-Attiyah is de grote verliezer dit jaar, maar of hij het de Peugeots moeilijk had kunnen maken tot aan de finish zullen we nooit weten.

 

RSS News Feed