Nieuws

Peterhansel wint (voorlopig) Dakar 2016

Stephane Peterhansel schreef gisteren zijn 12 Dakar op zijn naam en gaf zo de eerste zege aan de Peugeot 2008DKR. Was het aan het begin Sebastien Loeb die de leiding nam, in de duinen moest hij zijn meerdere erkennen in de Dakar veteranen. Toch zat er een zwart randje aan de overwinning van Peterhansel en Peugeot. Hij zou tijdens een etappe illegaal getankt hebben en Mini tekende protest aan, maar de ASO wees het protest af. Mini ging in beroep en dat beroep wordt na de Dakar behandeld

Geruchten
Voorafgaand aan Dakar 2016 gingen er al geruchten dat de Franse organisatie op de hand was van Peugeot. Ze paste de regels sneller aan dan verwacht en dat speelde Peugeot in de kaart. Mini was daar niet over te spreken. Ook een van de ingekorte etappes zou in het voordeel van Peugeot uitgevallen zijn. Voor de motoren was het te heet, maar de auto en truck equipes waren verbaasd dat zij niet verder mochten. Detail, Mini was op dat moment een grote slag aan het slaan en Peterhansel liep tijdverlies op in het klassement. 

Protest X-Raid Mini
Toen Mini protest aantekende tegen Peterhansel wegens vermeend illegaal tanken dacht iedereen dat Peterhansel een tijdstraf zou krijgen of zelfs gediskwalificeer zou worden, maar niets was minder waar. De ASO wees het protest af en Peterhansel kreeg geen straf en dat terwijl Mini voldoende bewijs dacht te hebben. En een club als X-Raid Mini zou geen protest aantekenen als ze geen bewijs zouden hebben. Een toch al geplaagde Dakar krijgt zo een einde met een vreemde smaak.

Toeval
Uiteraard kan het zijn dat alles op toeval berust en dat Mini het bij het verkeerde einde had. Ze zagen ook dat Peugeot na het debacle van vorig jaar sterker terug zou komen en zagen hun voordeel verdwijnen en als het bewijs van het illegale tanken echt zo groot was dan had de ASO er niet onderuit gekund, maar waar rook is is vuur zegt men altijd. Het is afwachten wat de uitkomst zal gaan worden en tot die tijd heeft Peugeot zijn overwinning binnen. 

 

RSS News Feed