Nieuws

Nieuws
Loix met een Toyota Yaris Rally 2 in Ieper
Loix met een Yaris Rally 2 in Ieper

Het was trouwens met een Toyota, toen een Celica, dat Freddy in 1996 voor de eerste keer de Ypres Rally won. Het begin van een erg mooie carrière.

Tänak wint met minimale voorsprong de Rally van Italië
Tänak wint Rally van Italië

Tänak wint met minimale voorsprong de Rally van Italië

Succesvol debuut van Ballegeooien ELE historics
Succesvol debuut van Ballegeooien

Afgelopen vrijdag en zaterdag hebben Antoine van Ballegooijen (rijder) en Berrie van Boxmeer (navigator) een indrukwekkend debuut gemaakt in de ELE Historic Rally.

Ippen toont klasse met winst in ELE Rally
Ippen toont klasse met winst in ELE Rally

De Motul Clio Rally Trophy blijft zich bewijzen als de toonaangevende merkenklasse in Nederland en trekt wederom nieuwe deelnemers aan.

VDZ Racing ploetert, maar komt bovendrijven
VDZ ploetert maar komt bovendrijven

Afgelopen vrijdagavond en zaterdag vond de 59e editie van de ELE Rally plaats. De organisatie van deze klassieker op de Nederlandse rallykalender had in de aanloop naar het evenement de nodige klassementsproeven moeten wijzigen in verband met de vele regen die gevallen is en bijna al het onverhard was uit de wedstrijd gehaald.

Souman wint RC3 klasse in ELE Rally
Souman wint RC3 klasse in ELE Rally

Paul Souman en Arjen Alons hebben afgelopen weekend hun tweede klassewinst op rij behaald.

Van Deijne opnieuw 2de in ELE Rally
Van Deijne opnieuw 2de in ELE Rally

Afgelopen weekend werd in de omgeving van Son de 59e editie van de ELE Rally verreden, de thuiswedstrijd van regerend landskampioenen Kevin van Deijne en Hein Verschuuren.

Tevredenstellende 8ste plaats Vossen
Anja van Loon wint Rally 3 klassement
Vrielink wint op grootse wijze ELE Rally
Eerste avond ELE brengt verrassingen
“Wim Luijbregts Trofee” voor ELE Rally
Stevens RallySport naar ELE Rally
Souman pakt klassewinst in Sezoensrally
Henk Vossen kijkt uit naar thuisrally
1 / 15

Janus van Kasteren jr. wint Dakar 2023!

Boss Machinery Team De Rooy Iveco begon ambitieus aan de Dakar rally. Met twee Iveco Powerstar rallytrucks trok het team ten strijde. Helaas ging er snel een kruis door de equipe van Vick Versteijnen, Teun van Dal en André van der Sande. Een technisch probleem veroorzaakte een vroegtijdig einde aan de rally voor de mannen met startnummer 504.

Tegenover die teleurstelling staat nu de euforie van de eindzege door de equipe met startnummer 502. Het zijn Janus van Kasteren jr. en Marcel Snijders die zich voor het eerst winnaar van de Dakar mogen noemen. Voor monteur Darek Rodewald is het reeds zijn derde titel. In 2012 en 2016 won hij de rally aan de zijde van Gerard de Rooy.

Met een ruime voorsprong in het algemeen klassement hoefde Janus van Kasteren jr. de laatste etappe niet tot het uiterste te gaan. De special stage van 138 kilometer ging over het strand langs de Perzische Golf noordwaarts naar Dammam. Janus jr., Marcel en Darek wisten hun Iveco probleemloos over de eindstreep te loodsen. Met een achterstand van slechts 6 minuten en 1 seconde klokten ze vandaag een zevende tijd. Tatra rijder Paskevicius uit Litouwen pakte de dagzege, vlak voor Team De Rooy rijder Mitchel van den Brink. De Tsjech Valtr pakte de derde plek. De leidende positie van Boss Machinery Team De Rooy Iveco in het algemeen klassement kwam geen seconde in gevaar.

Janus jr deed kort na de finish zijn verhaal: “Het was nog een slipperige proef met veel glijden maar we zijn rustig naar de eindstreep gereden en een super feestje gehad met de monteurs bij de finish. Alles is nieuw voor me natuurlijk. Terugkijkend, hebben we een prachtige rally gehad. In het begin natuurlijk wat problemen gehad, maar de tweede week ontzettend hard kunnen rijden. Onbeschrijfelijk. Het moet nog een beetje indalen. Darek is er vrij nuchter onder. Die heeft er al twee, maar Marcel en ik niet, dus kei mooi.” Ook de ervaren Darek Rodewald blikt kort terug op zijn 12e Dakar: “Het was een zware rally, maar dat is wat we nodig hebben om te winnen.”

De eerste week Dakar kenmerkte zich, naast het uitvallen van Vick Versteijnen, door mooie duels met Mitchel Van den Brink. Zoals altijd, werkte Corné van Drunen met zijn monteurs hard om de technische problemen te verhelpen: “In het begin ging het moeizaam. Maar zo zie je maar dat je niet moet opgeven en altijd moet doorgaan.

Ook andere teams kregen het zwaar te verduren. Het was een compleet slagveld. Na de finish van Janus vandaag was er een ontlading. We hebben het toch maar weer mooi geflikt. Voor mij de derde overwinning met Team De Rooy. Nu is er even rust, maar volgende week begint het in de bovenkamer alweer te draaien. Dan ga ik nadenken over hoe we het volgend jaar nog weer beter kunnen doen. Al met al was het een super rally die ik niet snel zal vergeten.” Na het geweldige werk van Corné en zijn monteurs kon in de tweede week het verschil gemaakt worden.

Toen leider in het klassement Ales Loprais uit de rally stapte na betrokkenheid bij een tragisch ongeluk met dodelijke afloop, werd de equipe van Boss Machinery Team De Rooy Iveco op een ongewenste wijze leider in het algemeen klassement.

In de zware etappes door het Empty Quarter liet de equipe met startnummer 502 echter zien dat het team en de Iveco Powerstar erg snel waren. Met Martin Macik en collega Team De Rooy rijder Martin van den Brink werd gestreden om de podiumplaatsen. In de twaalfde etappe konden Van Kasteren jr., Snijders en Rodewald een definitief gat slaan. Die dag legden ze de zekere basis voor de eindzege. De Tsjechische Martin eindigde op de tweede plek en de ervaren Martin uit Harskamp pakte met de derde plek zijn eerste podiumplaats ooit.

Teameigenaar Gerard De Rooy kijkt tevreden terug. “Ons doel was het winnen van deze Dakar en dat is geslaagd. Super gedaan door Janus, Marcel en Darek. Petje af. Ontzettend jammer dat het Martin (Van den Brink - red.) niet gelukt is om de tweede plek te behouden, maar prachtig om hem toch op het podium te zien. Hij had enorm pech de afgelopen dagen en heeft het echt verdient om daar te staan. Echt een beloning voor het hele team. Ook Mitchel (Van den Brink - red.) heeft zich goed laten zien, als echte teamspeler. Zijn kansen komen nog wel.”

Navigator Marcel Snijders vat het tenslotte kort samen: “Het was een rally met ups en downs, maar over het algemeen een super mooie rally en ik denk dat we uiteindelijk de terechte winnaar zijn.”

Tekst en foto's: Press release
RSS News Feed
Uitslag (top 5)
1 [502]
Janus van Kasteren 6:3:33,0
Darek Rodewald
Iveco Powestar
2 [501]
Martin Macik +1:14:34,0
Frantisek Tomasek
Iveco Powerstar
3 [506]
Martin Vandenbrink +2:40:22,0
Rijk Mouw
Iveco Powerstar
4 [511]
Mitchel van den Brink +4:2:29,0
Jarno van de Pol
Iveco Iveco Powerstar
5 [505]
Jaroslav Valtr +5:6:09,0
Rene Kilian
Tatra Phoenix Buggyra
Klik hier voor alle resultaten