Nieuws

Jos Verstappen wint de 70ste Rallye des Ardennes

De 70ste editie van de Rallye des Ardennes opende het Belgisch kampioenschap Divisie 2. De klassieker in Dinant werd gewonnen door Jos Verstappen, die op zijn 51ste zijn tweede overwinning in het BRC veroverde, nadat hij vorig jaar de beste was in de East Belgian Rally.

Vorig jaar klopte Verstappen vice-kampioen Cédric Cherain. Deze keer klopte de vroegere F1-coureur titelverdediger Maxime Potty, met wie hij de leidersplaats in het Kroon-Oil BRC deelt.

40 teams gingen vanochtend van start in deze Rallye des Ardennes. Het regende lichtjes, wat de wegen extra verraderlijk maakte. Jos Verstappen zette de eerste snelste tijd op de tabellen, maar daarna nam Bastien Rouard de leiding over. In een regio waarin hij opgroeide en waarin hij vaak trainde als wielrenner, liep Rouard een halve minuut uit. Vorig jaar was hij ook al tweede in de Rallye des Ardennes en deze keer leek hij uitzicht te hebben op de zege. Tot hij net halfweg de rally af te rekenen kreeg met lekke banden.

“Ik reed eerst in Falmagne twee banden vooraan lek, waarna we op de verbinding richting de start van de proef van Fonds de Leffe merkten dat opnieuw een band druk verloor. Omdat we maar twee reservewielen hadden, moest ik opgeven…,” aldus een aangeslagen Bastien Rouard.

Jos Verstappen nam de leiding over en met 7 snelste tijden op 12 proeven zette de Nederlander in zijn Skoda Fabia RS de wedstrijd helemaal naar zijn hand. Samen met navigator Renaud Jamoul boekte hij zijn tweede overwinning in het BRC en zijn tweede zege op twee weken tijd, nadat hij vorig weekend ook de Rally van Hannuit won.

“Het was mijn eerste deelname aan de Rallye des Ardennes, dus moest ik in de eerste ronde even zoeken naar de grip op deze proeven. Ik had op de eerste proef een leegloper en we schoven even rechtdoor op de derde proef. Vanaf de tweede ronde, toen het droog was, ging het veel beter. We namen de wedstrijd in handen en pakten een mooie zege,” vertelde Jos Vertappen.

Maxime Potty strandde met zijn Citroën C3 Rally2 op de tweede plaats op 37″5. “We verloren te veel tijd in de eerste ronde, toen ik niet tevreden was over de afstellingen in de regen. Bij watergladheid reageerde de auto soms bizar. Ik had te weinig vertrouwen en verloor de aansluiting. Ik moet gewoon toegeven dat Jos Verstappen vandaag heel sterk was. Ik kon zijn tijden benaderen, maar mijn achterstand goed maken zat er nooit in,” aldus Potty.

Roger Hodenius moest zich in de laatste ronde nog reppen om de derde podiumplaats vast te houden. Hij hield 8″5 over op Sébastien Bedoret, die een geweldige inhaalrace reed na een lekke band in de openingsronde.
“Ik had vanochtend problemen om in het ritme te komen,” vertelde Roger Hodenius. “We gingen in de eerste ronde twee keer van de baan, waarvan een keer best hard tegen een muur. Ook in de tweede ronde maakte ik een schuiver. Dus, vandaag hadden we wat geluk nodig om te finishen. Toen het droger werd, zat de snelheid er wel goed in op deze snelle en moeilijke proeven.”

Sébastien Bedoret stuurde de oudste van de Skoda Fabia’s naar een knappe vierde plaats, voor Thibaud Mazuin, die zijn doel, de top 5, bereikte. Nicola Stampaert opende zijn seizoen in het BRC met een mooie 6de plaats, nadat hij in de slotronde de maat kon nemen van Jourdan Serderidis, eerder al tweevoudig winnaar van de wedstrijd.

RSS News Feed
Uitslag (top 5)
1 [ 2]
Jos Verstappen 1:6:53,9
Renaud Jamoul
Škoda Fabia RS Rally2
2 [ 1]
Maxime Potty +0:37,5
Renaud Herman
Citroën C3 Rally2
3 [ 4]
Roger Hodenius +3:11,5
Robin Buysmans
Škoda Fabia RS Rally2
4 [ 5]
Sébastien Bedoret +3:20,0
Félicien Poncelet
Škoda Fabia RS Rally2
5 [ 7]
Thibaud Mazuin +3:59,2
Samuel Maillen
Škoda Fabia Rally2 evo
Klik hier voor alle resultaten