Nieuws

Nieuws
Paul Souman zet positieve lijn door in ELE Rally
Souman zet positieve lijn door in ELE Rally

De positieve flow die rijder Paul Souman en navigator Arjen Alons al in de Belgische Sezoensrally te pakken hadden, zette het duo in de ELE rally voort.

GR Yaris Challenge opent seizoen in ELE Rally
Yaris Challenge opent seizoen in ELE Rally

Tijdens de 58e editie van de ELE Rally ging het tweede seizoen in de GR Yaris Challenge van start.

Bob de Jong wint voor vierde keer de ELE Rally
Bob de Jong wint alweer de ELE Rally

Met zijn vierde zege in de ELE Rally komt rallyrijder Bob de Jong op de tweede plaats van veel-winnaars, op gelijke hoogte met Henk Vossen en alleen rally-legende Jan van der Marel met vijf titels nog voor zich!

VDZ Racing maakt de nodige kilometers in ELE Rally
VDZ Racing maakt de nodige kilometers

Afgelopen weekend stond VDZ Racing, met Roel van der Zanden en Gijs Boom, eindelijk weer eens aan de start van een rally.

Sterk podium voor Van Deijne in ELE Rally
Sterk podium voor Van Deijne in ELE Rally

Kevin van Deijne en Hein Verschuuren hebben met een sterke tweede plaats in de 58e ELE Rally goede zaken gedaan voor het Open Nederlands Rally Kampioenschap.

Klein Kromhof en Deij winnen loodzware ELE Rally
Klein Kromhof en Deij winnen ELE Rally

Maar liefst 11 Renault Clio’s verschenen aan de start van de tweede ronde van de Motul Clio Rally Trophy, de ELE Rally rondom Son.

Biesheuvel wint ELE Historic Rally
Biesheuvel wint ELE Historic Rally

Met een hagelnieuwe bolide werden Antoine Biesheuvel en Saskia Bleijenberg de winnaars van de 5e ELE Historic Rally.

De Jong wint zonovergoten ELE Rally
Bob de Jong aan kop in de 58e ELE Rally
Op naar de thuisrally.
Dwars in de ELE Rally.
e Jong en e Wild hebben zin in ELE Rally
Vol deelnemersveld in 58e ELE Rally
De ELE klassementsproeven belicht
Souman haalt doelstelling in Sezoensrally
1 / 8

Maxime Potty wint ook de Rally van Wallonië

Op de snelle proeven van de 40ste Rallye de Wallonie bleken de Citroëns C3 Rally2 afgelopen weekend heel competitief. Eens te meer wisten ze na een felle strijd met de opzittende concurrentie het algemene klassement binnen te halen, en Maxime Potty en Renaud Herman wonnen ook voor de derde keer in de Citroën C3 Rally2 Cup. Ze nemen meteen een meer dan serieuze optie op de titels.

Ze verzamelen overwinningen zoals anderen postzegels… In deze eerste seizoenshelft van het Belgian Rally Championship 2023 vormen Maxime Potty en Renaud Herman simpelweg de referentie. Na een strijd met Cédric De Cecco en Cédric Cherain op de proeven in en rond Namen trok het duo in de eindrangschikking opnieuw aan het langste eind. Uiteraard was dat ook het geval in de Citroën C3 Rally2 Cup. Dat betekent dus drie overwinningen op evenveel wedstrijden, en een meer dan serieuze optie op beide titels…

“Uiteraard had ik graag tot het eind een secondenstrijd met beide Cédrics uitgevochten, maar dit maakt deel uit van de rallysport”, stelde een zoals steeds heel serene Maxime Potty aan het eind van de laatste klassementsproef. “We hadden het in deze verraderlijke proef van Nannine op veilig kunnen spelen, maar ik wou ook deze Power Stage winnen en de bijhorende vijf punten op zak steken. De hoofdreden waarom ik rally rijd is om me te amuseren. Wel, nu amuseer ik me, en de resultaten volgen!”

Net zoals in de TAC Rally waren Cédric De Cecco en Jérôme Humblet aan de ene kant, en Niels Reynvoet en Willem Verbeke aan de andere de stevigste tegenstanders van Potty en Herman in de C3 Rally2 Cup. En net zoals in West-Vlaanderen speelde het lot ook hier een belangrijke rol. De Cecco, die op weg leeg naar een eerste algemene overwinning, werd bij de start van de eerste KP op zondag geconfronteerd met een bolide die dienst weigerde. De Luikenaar, waarvan iedereen weet hoe snel hij wel kan zijn, moest zwaar ontgoocheld de strijd staken.

Reynvoet reeg ondertussen de sterke tijden aan elkaar, aan het stuur van zijn auto uit de ateliers van DG Sport Compétition. Toen hij met Sébastien Bedoret een stevig duel om de tweede plaats uitvocht, ging in de laatste proef een velg stuk. Hij moest op drie wielen terug naar Jambes, maar dat stond helaas synoniem voor de uitsluiting. Het BRC-reglement verplicht immers dat wagens met vier wielen op de openbare weg moeten rijden. Een bittere pil voor Reynvoet…

Exit De Cecco en Reynvoet dus, en het was John Wartique die klaarstond om de zilveren medaille in ontvangst te nemen, gekoppeld aan een schitterende derde plaats algemeen! “Hier kwam het er vooral op aan om de fouten te vermijden”, stelt Wartique. “Omdat ik heel wat minder rally-ervaring heb dan mijn speelkameraden, maak ik van de eerste passage over de proeven altijd gebruik om mijn referentiepunten wat bij te schaven. Dat loont, en daar ben ik blij om. Dit parcours was minder lastig om onder de knie te krijgen dan dat in de TAC Rally, en ik ben ontzettend blij met dit eerste podium in het BRC.”

Ondanks wat sportieve schermutselingen wist Christophe Verstaen, waarnaast Kris Botson nog altijd de Franstalige nota’s leest, zich tot het eind van de Wallonie sterk te houden. Het resultaat: de punten van de derde plaats in de Citroën C3 Rally2 Cup en een tweede plaats in de tussenstand van de Cup. “Er waren een paar dingetjes die me stevig op de zenuwen werkten, maar ik ben wel tevreden over het eindresultaat”, lachte Verstaen. “Er werd van begin tot eind fel gestreden, en met deze punten doe ik een heel goede zaak in het kampioenschap. We blikken nu al vooruit naar het vervolg van het seizoen.”

Tobias Brüls, met Loris Elst aan zijn zijde, werd op zaterdagavond het slachtoffer van enkele ongelukkige lekke banden, maar vervolledigde wel de uitslag van de Citroën C3 Rally2 Cup. “Hier houd ik gemengde gevoelens aan over”, stelde de jonge wolf uit Oostkantons. “Zonder die lekke band had ik tot het eind met Wartique en Verstaen kunnen strijden. Positief is wel dat we dit weekend goede tijden konden laten noteren. We boeken gestaag vooruitgang, alles gaat in de goede richting, en ik hoop dat ik er bij het vervolg van het seizoen ook nog kan bij zijn.”

Na de eerste drie manches van de Citroën C3 Rally2 Cup heeft Maxime Potty de perfecte score van 80 punten achter zijn naam staan. Christophe Verstaen volgt als tweede met 51 eenheden, Brüls heeft er 43. Wartique zit met 40 punten de Oostkantonner op de hielen, de dit weekend afwezige Nederlander telt er 24. Reynvoet en De Cecco zijn uiteraard de grote verliezers van deze eerste seizoenshelft.

Tekst: PR BRC
Foto's: Niek Bakker
RSS News Feed
Uitslag (top 5)
1 [ 1]
Maxime Potty 1:34:51,4
Renaud Herman
Citroën C3 Rally2
2 [ 7]
Sébastien Bedoret +0:49,5
Félicien Poncelet
Volkswagen Polo Gti R5
3 [11]
John Wartique +3:51,7
Vincent Duchesne
Citroën C3 Rally2
4 [22]
Romain Delhez +3:52,3
Gérôme Bollette
Porsche 991 Gt3 Cup
5 [14]
Christophe Verstaen +4:03,3
Kris Botson
Citroën C3 Rally2
Klik hier voor alle resultaten