Nieuws

Dakar Classics een klasse apart

De Dakar Rally kent een grote historie. In 1979 werd de eerste rally verreden, toen nog onder de naam Parijs-Dakar. Oprichter Thiery Sabine reed in 1977 de Abidja-Nice Rally en raakte verdwaald in de woestijn. Vanaf dat moment stelde hij zich doel om iedereen de kans e geven om de woestijn te temmen en organiseerde 2 jaar later de 1ste Parijs Dakar Rally. 

Door de jaren heen is de rally veranderd en kwamen er steeds meer professionele teams en deelnemers. De rally was een goede marketing tool voor auto, motor en truck fabrikanten/merken en grote namen zoals Porsche, Mitsubishi, Peugeot en Volkswagen zegevierden in de zwaarste rally ter Wereld. Bijna iedereen kent de beelden nog wel dat Jan de Rooy met zijn TurboTwin truck de strijd aan ging met de fabrieks Peugeot en deze zelfs inhaalde op een recht stuk. De snelheden van de auto's lagen toen ver boven de 200 kilometer per uur. Tegenwoordig zijn de veiligheidsnormen aangescherpt na een aantal grote ongelukken, maar het blijft een risicovolle rally.

Na een terroristische dreiging in 2008 werd de rally een dag voor de start afgeblazen en dit zorgde ervoor dat de organisatie een andere locatie moest gaan vinden voor de komende edities. Er werd gekozen voor Zuid-Amerika en niet iedereen was daar blij mee. Vooral de etappes in Argentinie waren smal en leken kopieen van de WRC Rallyproeven. Vooral de trucks konden daar soms amper tussen de bomen door en zij misten de duinen en het zand. Na een aantal jaren in Zuid Amerike vertoeft te hebben werd de Dakar Rally in 2020 naar Saudi Arabie verplaatst. Mede doordat de Zuid Amerikaanse landen het niet meer konden opbrengen om de Dakar te hosten.

Na een sucesvol eerste jaar stond dit jaar de 2de editie in het midden Oosten op de kalenderen kwam de organistatie met een nieuwe klasse, de Dakar Classics. Deze klasse is geschikt voor klassieke voertuigen tot het jaar 2000. De equipes rijden de zelfde route, maar via speciaal opgezette etappes. Er bestaat ook niet echt een competitie, maar het doel is om de finish te halen met deze mooie klassieke rally auto's. Je kan het zien als een soort van regularity rally waar het gaat om de gemiddelde snelheid over een aftsand in plaats van als snelste de finish te halen. Het deelnemersveld is voor een eerste jaar mooi en gevarieerd en er rijden zowel auto's als trucks mee. De Spaanse Naturhouse equipe staat na 9 etappe's boven aan in het klassement van de classics met een mooie Toyota Landcruiser. Marc Douton staat 2de met een fantastische Sunhill Buggy uit 1979. Op een 18de plaats overall staat de vrouwelijke equipe uit de Verenigde Staten Amy lerner en Sara Carmen Bossaert. De dames besturen een Porsche 911 SC 3.0L. Een auto waarin Rene Metge in 1984 Parijs Dakar reed. De Dakar Classics blijkt een groot succes en er wordt zelfs gefluisterd dat Jan de Rooy een tweetal van zijn oude Daf Trucks van stal gaat halen voor de 2022 editie. Dat belooft wat.

Foto's: Dakar.com
RSS News Feed