Nieuws

Mammoet missie in Midden-Oosten volbracht

JEDDAH - Martin van den Brink heeft zijn missie volbracht. De rallyrijder uit Harskamp heeft vanmiddag de Dakar Rally als achtste beëindigd. ,,Een prachtig resultaat. We zijn hier heel blij mee. Het is een beloning voor het hele team.''

Ook Mitchel van den Brink bereikte zijn grote doel. De debutant sloot de rally in Saoedi-Arabië af bij de beste twintig. ,,Ik ben enorm trots. Dit is echt gaaf.’’

De eindzege bij de vrachtwagens ging naar Dmitry Sotnikov. De Rus bleef in de Kamaz zijn land- en teamgenoten Anton Shibalov en Airat Mardeev voor.

Martin van den Brink, navigator Wouter de Graaff en monteur Daniel Kozlovsky sloten de rally af met een negende plaats in de laatste etappe. Rond het middaguur (Nederlandse tijd) kwam het trio over de finish van de 200 kilometer lange proef. ,,Het was nog een zware laatste etappe. We kregen nog een paar pittige duinen en paden met stenen voorgeschoteld.''

‘Ging vandaag stuk beter met Wouter’

Vooral op de paden met gaten en stenen moest de equipe in de Renault truck voorzichtig rijden. Navigator Wouter de Graaff had nog altijd last van de eerder opgelopen lichamelijke ongemakken. De 45-jarige co-piloot uit Waalwijk kreeg door de heftige klappen in de etappe van afgelopen dinsdag te kampen met fysieke problemen. ,,Het ging vandaag gelukkig een stuk beter met Wouter. Toch hebben we vooral in het begin voorzichtig gereden om even af te tasten hoe het met Wouter ging. In het tweede deel hebben we flink doorgereden. In de pittige duinen ging het super. We vlogen er gewoon doorheen. Het doel was de top tien en ik ben dan ook enorm blij dat het gelukt is,'' aldus een opgetogen Martin na afloop van de laatste special stage.

In de laatste etappe werd de Mammoet equipe negende. Na 200 kilometer racen door de woestijn op weg naar Jeddah was het verschil met Pascal de Baar (de tweede Nederlander in de etappe) slechts 31 seconden. De Baar kreeg echter een tijdstraf van 20 minuten en zakte naar de elfde plaats. Die klassering werd ook zijn deel in het eindklassement. 

‘Ik ben enorm trots’

Vanmiddag is er in de hoofdstad Jeddah een podiumceremonie. Aan de boorden van de Rode Zee krijgen de deelnemers die de finish van de zwaarste rally ter wereld hebben gehaald hun felbegeerde medaille. ,,Samen met Mitchel en zijn mannen op het podium. Dat was ons doel en dat is gelukt. Ik ben enorm trots,'' aldus de 50-jarige rallyrijder uit Harskamp.

De winst in de laatste etappe ging naar Martin Macik. De Tsjech in de Iveco won deze week drie etappes, maar kon een volledig podium voor Kamaz niet voorkomen. Macik is vierde geworden. De Tsjech bleef zijn landgenoot Ales Loprais en de Wit-Rus Vishneuski (Maz) voor. Titelverdediger Andrey Karginov (Kamaz) eindigde als zesde.

De formatie van Martin werd in het Midden-Oosten met de achtste plaats de beste Nederlander. In de algemene rangschikking bleef de Harskamper Pascal de Baar ruim voor. De Baar, die ook in een truck van Renault rijdt, finishte als elfde op bijna negen uur van de winnaar. Martin en co. moesten in het algemeen klassement na twaalf etappes 4 uur en 23 minuten prijsgeven.

‘Debuteren en uitrijden, echt grote klasse’

Mitchel, die gisteren 19 jaar werd, eindigt mogelijk als negentiende in het eindklassement. De jonge Harskamper moet nog even afwachten of de Tsjech Jaroslav Valtr, de Amerikaan Kadshai en de Tsjech Tomecek de eindstreep van de laatste etappe gaan halen. Maar de top twintig positie is een feit en stemt vader en zoon Van den Brink tot grote tevredenheid. ,,Debuteren en de rally uitrijden in een truck die niet echt competitief is dat is grote klasse. Met Richard Mouw en Wilfred Schuurman heeft Mitchel echt super gepresteerd. Ik ben natuurlijk erg trots op hem. Voor ons hele team is dit sowieso een flinke opsteker. We hebben genoeg tegenslagen gehad de laatste jaren. Deze prestaties maken veel goed. Hier kunnen we verder mee,’’ aldus Martin, die in zijn dertiende 'Dakar' zijn beste prestatie uit zijn carrière neerzette.

De mannen van Mammoet Rallysport vieren vanavond op gepaste wijze een feestje in Jeddah. ,,Na de ceremonie gaan de auto’s direct door naar de boot,’’ aldus Martin. ,,Wij vliegen morgenmiddag naar huis. Als het goed is zijn we zaterdagavond om 22.00 uur weer in Nederland.’’

Tekst en foto's: Press release
RSS News Feed