Nieuws

Indrukwekkend startveld voor de Belgische seizoensopener

De 25ste editie van de Rally van Haspengouw werd maandagavond bij Droneport in Sint-Truiden voorgesteld. In de locatie die voor het tweede jaar op rij het Rally hoofdkwartier zal verwelkomen, presenteerde Topspeed Rally Club Haspengouw een indrukwekkend startveld van 80 teams. Het is duidelijk dat de tenoren de seizoensopener met stip in hun agenda hadden genoteerd. Dat belooft voor zaterdag 25 februari! 

In de topklasse start tweevoudig Belgisch kampioen Adrian Fernémont als favoriet met zijn Skoda Fabia RS Evo ingezet door PTR Racing, maar laten we Kris Princen, met vijf zeges in Haspengouw, zeker niet onderschatten voor eigen publiek met een snelle Citroën C3 Rally2. Cédric Cherain, vorig jaar GT-kampioen, start voor de eerste keer met een Hyundai i20 N Rally2, wat van hem een te duchten kanshebber maakt. En laten we de twee kleppers met een Volkswagen Polo GTI, vice-kampioen Gino Bux en de Franse Belg William Wagner, niet uit het oog verliezen.  
Het lijstje outsiders is al even indrukwekkend. Hyundai kan rekenen op Bastien Rouard en Charles Munster. Skoda kan rekenen op Nicola Stampaert, John Wartique, Marc Timmers en Emile Breittmayer. En vooral de Citroën C3's van Maxime Potty, vorig jaar derde in het kampioenschap, en Cédric De Cecco zullen een gooi doen naar het podium. De overige Citroëns worden ingezet door de Nederlanders Roger Hodenius en Richard Pex, die vorig seizoen hun eerste stappen hebben gezet in hun rallycarrière. 

Dat is echter niet het enige spektakel dat we mogen verwachten, want met vijf snelle Porsches aan de start, mogen we zeker een paar GT3's in de top 10 verwachten, zeker bij droog weer. Glenn Janssens is opnieuw van de partij, net als Gunther Monnens, Henri Schmelcher en Tuur Vanden Abeele. Nieuw in het GT-veld is Marvy Henrard, die het volledige seizoen het nummer "3" op zijn 997 GT3 zal dragen. 

Achter het GT-geweld vinden we een aantal snelle 4x4's, zoals de Lancer EvoX R4 van Kurt Boone, de Lancer Evo7 van thuisrijder Jonas Langenakens, altijd goed voor een stunt voor eigen publiek, en de Subaru Impreza van Matthias Boon. Ook Nico Degroot start met een Lancer EvoVI.

Bij de jongeren van het Junior BRC is het uitkijken naar het eerste duel tussen Jonas Dewilde en de Brit Fraser Anderson, terwijl jongedame Lyssia Baudet het parcours van de Rally van Haspengouw zal ontdekken in de Clio Rally5 in de Belgische driekleur.

Met een dozijn snelle BMW's aan de start, zal de Moood M-Cup een belangrijk stuk van het spektakel voor zijn rekening nemen. Bij de spectaculaire achterwielaandrijvers zijn we benieuwd wie het laken naar zich toe zal trekken: Bjorn Syx, Franky "mister M-Cup" Boulat of lokale specialist Patrick Diels. Of kunnen Loïc Pirot, Philip Lommers, Brecht Hoorne of Frederik Vandeloock voor een verrassing zorgen? Het zal in elk geval hard gaan tussen deze merkgenoten. 

En dan is er natuurlijk nog de strijd in het Historic BRC, waarin alle rallyfans uitkijken naar het grote debuut van wielerheld Tom Boonen in het Kroon-Oil BRC. Boonen start met een Lancia Delta Integrale en zijn belangrijkste rivalen zijn wellicht voormalig kampioen Dirk Deveux met zijn Ford Sierra Cosworth, Frank Jorissen met de Opel Ascona 400 in de beroemde kleuren van Guy Colsoul en Olivier Breittmayer met zijn exotische Ferrari 308 GTB. 

Kortom, een startveld om naar uit te kijken. De Rally van Haspengouw start zaterdag om 8h30 en telt 12 klassementsproeven. Om 20h zal de winnaar over het finishpodium rijden bij Hangar 66 in Sint-Truiden. 

Tekst: Press release
Foto's: Niek Bakker
RSS News Feed