Nieuws

Tänak wint in het noordpool gebied

Ott Tänak behaalde zondagmiddag een dominante overwinning van start tot finish tijdens Arctic Rally Finland Powered by CapitalBox. Kalle Rovanperä neemt de leiding over in het WRC klassement.

De Est werd nooit serieus uitgedaagd tijdens de driedaagse ontmoeting in de bevroren bossen van Lapland. Hij bouwde een comfortabele voorsprong op tijdens de eerste twee etappes en ging eenvoudig naar de finale heen om de tweede ronde van het FIA World Rally Championship met 17,5 seconden te winnen.

Thuisheld Kalle Rovanperä weerde een aanvallende Thierry Neuville af en claimde het beste resultaat uit zijn carrière als tweede. Op slechts 20 jaar oud werd hij de jongste coureur die het WRC leidde in de 49-jarige geschiedenis van het kampioenschap. Neuville eindigde 2,3 seconden achterstand op de derde plaats.

Tänak won vijf van de 10 snelheidstests op sneeuw en ijs in zijn Hyundai i20. Afgezien van een struikelblok met een sneeuwbank op zaterdag, vermeed hij problemen op supersnelle wegen in de buurt van Rovaniemi om zijn titelbod op gang te brengen nadat hij zich terugtrok uit de seizoensopener in Monte Carlo.

"De druk was er en we wisten dat het erg ingewikkeld zou worden om de strijd aan te gaan", zei hij. “Uiteindelijk hebben we een heel goed weekend achter de rug, met maar één foutje. Het is een geweldige plek, zeker een van de beste plekken om een ​​winterrally te houden. "

Rovanperä, die net aan zijn negende rally op het hoogste niveau begon, begon de laatste dag met een buffer van 1,8 seconden naar Neuville. Hij verlengde het met een tiende in de eerste van twee passages door de 22,47 km lange Aittajärvi-test, voordat hij de laatste Wolf Power Stage won om zijn grip op de tweede plaats te behouden.

De Toyota Yaris-coureur reed naar de top van het WRC klassement met en zette Neuville op een afstand van 4 punten en degradeerde wereldkampioen Sébastien Ogier, die een teleurstellend weekend had. De Fransman eindigde als 20e nadat hij zijn Yaris in een sneeuwdrift had begraven.

De derde plaats van Neuville leverde Hyundai Motorsport een dubbel podium op, waardoor de voorsprong van Toyota Gazoo Racing in het constructeurskampioenschap terugliep naar 11 punten.

Tekst: PR WRC