Nieuws

Sebastien Ogier verovert overwinning In Safari Rally Kenia

Sébastien Ogier trotseerde de opdracht van teamgenoot Kalle Rovanperä om een ​​droom 1-2-3-4 finish te behalen voor Toyota Gazoo Racing op een spectaculaire slotdag van Safari Rally Kenya.

Ogier boekte dit seizoen zijn derde overwinning na slechts vijf starts tot dusver, maar zijn rally werd bijna ontrafeld in de tweede klassementsproef van zondag toen een stuk berucht Kenia's fesh-fesh-zand zijn GR Yaris-auto wijd stuurde in een bocht naar rechts.

De Fransman, die hard vocht om de verloren tijd ten opzichte van Rovanperä in de rotsachtige opener terug te winnen, raakte een boom om en scheurde de hele achterklep van zijn auto eraf. Verbazingwekkend genoeg won hij de etappe en maakte hij de verloren tijd goed, waarna hij het gat dichtde met een vuilniszak om stof op afstand te houden in Hell's Gate 1.

Meer permanente reparaties konden het drama echter niet uitdoven, aangezien alle vier de Yaris-bemanningen de voorlaatste proef voltooiden met door stof veroorzaakte oververhitte motoren. Ogier, een van de zwaarst getroffenen, zag zijn voorsprong teruglopen tot slechts 9,2 seconden voor de finale van de Wolf Power Stage, waar de run van de achtvoudig wereldkampioen opnieuw verre van foutloos was en hij met een gebarsten voorruit bij de vliegende finish aankwam.

Ondanks de late schrik wist hij na vier meedogenloze dagen met 6,7 seconden te zegevieren om Toyota's tweede 'clean sweep' in evenveel Safari Rally-edities te leiden. President William Ruto overhandigde Ogier en bijrijder Vincent Landais hun trofeeën, ter herdenking van de tweede overwinning van Ogier op het evenement, te midden van een prachtig landschap bij Hell's Gate. "Ongelooflijk! Kijk eens, zelfs op de Power Stage kreeg ik een steen op de voorruit! We hadden veel problemen, maar qua snelheid had het voor ons een comfortabelere rally kunnen zijn. Veel pech maar we brachten het naar huis," grapte Ogier.

Als tweede eindigen voelde als een persoonlijke overwinning voor de titelverdedigende Rovanperä, die zijn voorsprong in het kampioenschap uitbreidde tot 37 punten na ronde zeven van 13. Hij zei: “Je wilt altijd vechten voor de overwinning, maar we hebben ons best gedaan om als eerste auto op de weg te starten, dus wat dat betreft denk ik dat het niet helemaal slecht is. In ieder geval goede punten voor het seizoen”, gaf Rovanperä aan bij de voltooiing van de Wolf Power Stage.

Takamoto Katsuta's hoop om teamgenoot Elfyn Evans te overtreffen en een derde Safari Rally-podium te behalen, verdween toen de hybride-eenheid van zijn auto het begaf, waardoor vitale prestaties werden ondermijnd. Hij nam genoegen met de vierde plaats in het algemeen klassement, 25,3 seconden achter de Toyota-rijdende Welshman met Ogier en Rovanperä meer dan twee minuten op de weg.

Dani Sordo overwon een storing in de stuurbekrachtiging in SS16 en eindigde op een geïsoleerde vijfde plaats aan het einde van een testweekend voor Hyundai Motorsport, dat nu 42 punten achter Toyota staat in de constructeurstitelrace. Esapekka Lappi, een vroege uitdager op het podium, zat ver achteraan nadat hij geplaagd werd door transmissieproblemen in zijn i20 N, terwijl Thierry Neuville, herstellende van een defecte ophanging op vrijdag, slechts achtste kon worden. Bandenproblemen eerder in de rally verhinderden M-Sport Ford Puma-coureurs Ott Tänak en Pierre-Louis Loubet elke vorm van aanval. Ze eindigden respectievelijk als zesde en zevende.  

Neuville gediskwailificeerd.
Thierry Neuville is zondagavond gediskwalificeerd voor de Safari Rally Kenya nadat stewards van het evenement ontdekten dat de Belg tijdens de rally illegale verkenningsactiviteiten had uitgevoerd. 

De stewards vatten de bevindingen samen van het rapport onafhankelijk was geïnitieerd door de Safari Rally-organisatoren. Het gaf gevallen aan waarin na verkenning een onbevoegd persoon werd gezien die op routes reed die tijdens de rally als speciale etappes zouden worden gebruikt. De persoon bevond zich zonder toestemming op privéterrein en werd op twee verschillende dagen op twee verschillende locaties door ambtenaren aangehouden. Het bewijsmateriaal dat aan de stewards werd voorgelegd, wees op banden van deze persoon met Neuville.

Desgevraagd gaf Neuville prompt aan de stewards toe dat hij op de hoogte was van de geïdentificeerde persoon en dat hij de hulp van deze persoon had gevraagd bij het identificeren van specifieke problemen (gebieden waar stenen waren verplaatst) in sommige klassementsproeven.

Tekst en foto's: PR WRC
RSS News Feed
Uitslag (top 5)
1 [17]
S. Ogier 3:30:42,5
V. Landais
Toyota GR Yaris Rally1
2 [69]
Kalle Rovanperä +0:06,7
K. Halttunen
Toyota GR Yaris Rally1
3 [33]
E. Evans +2:58,5
S. Martin
Toyota GR Yaris Rally1
4 [18]
T. Katsuta +3:23,8
Aaron Johnston
Toyota GR Yaris Rally1
5 [ 6]
Dani Sordo +5:05,4
C. Carrera
Hyundai I20 N Rally1
Klik hier voor alle resultaten