Nieuws

De Jong wint GTC Rally na boeiend duel

Ondanks de coronamaatregelen opgelegd door Premier Rutte, kon de GTC Rally toch verreden worden, mits naleving van enkele strenge voorschriften. Zo werden toeschouwers niet toegelaten op het centrale serviceterrein in Achtmaal, maar wel langs de klassementsproeven, waar het spektakel door het grillige regenweer grandioos was. 

Voor de vierde keer en voor de tweede opeenvolgende keer heeft Bob de Jong, genavigeerd door Bjorn Degandt, de GTC Rally op zijn naam geschreven. Daarmee is de rallyrijder uit Essen de absolute recordhouder van de "Nacht van Achtmaal". Jasper van den Heuvel, tweede na een boeiend duel, verbrak ook een record: hij stond voor de 7de keer op het podium van de Brabantse klassieker. 

De voorbije jaren ging de strijd om de overwinning in de GTC Rally traditioneel tussen Bob de Jong, de lokale favoriet, en Jasper van den Heuvel. Ook dit jaar was het duel heel intens. Nadat Bob de Jong de leiding nam op de eerste twee proeven, afgewerkt op een droog parcours, nam Jasper van den Heuvel op KP 3 de leiding over met 3"9 voorsprong. Maar, op de proef van Ostaaijen verloor de Ford-rijder plots 1'47" en was de wedstrijd beslist. Bob de Jong controleerde de resterende proeven, liet van den Heuvel enkele toptijden rijden, maar won toch met 32" voorsprong. Zijn vierde zege in de GTC Rally, maar zeker geen makkelijke overwinning.

"Nee, absoluut geen makkelijke zege, want mijn navigator was onwel in de auto. Hij las de nota's perfect op de klassementsproeven, maar verder was het stil in de auto. Normaal kan je mentaal ontspannen tijdens de verbindingsritten, maar dat deden we deze keer niet, dus was ik op het einde ook echt mentaal erg moe. Het was niet makkelijk. In de openingsronde stonden we op harde sticks en met een harde afstelling toen de regen met bakken uit de lucht viel. Gelukkig had ik vorige week tijdens een testsessie al eens met deze afstelling en op slicks in de regen gereden. Ik wist hoe de wagen zou reageren," vertelde de Hyundai-piloot.

Jasper van den Heuvel besefte dat hij de winst verspeelde op KP 4 door een fout van zijn team. "Ze hebben gewoon vergeten om het product tegen condens op de voorruit aan te brengen. In de gietende regen had ik een beslagen voorruit, waardoor ik zelfs moest stoppen om de ruit proper te vegen. Onvergefelijk op dit niveau. En erg zuur, want daarna heb ik nog een minuut van mijn achterstand op Bob goed gemaakt. Ik denk dat we deze wedstrijd hadden kunnen winnen."

Broer Jim van den Heuvel verdween vroegtijdig van de tabellen door een kapotte multiriem. Niels Reynvoet, die de derde tijd klokte op de eerste proef, moest enkele kilometers verder zijn Skoda aan de kant zetten door problemen met de stuurbekrachtiging. En Roald Leemans sneed bewust een stuk van het parcours af, toen hij na een schuiver ook problemen kreeg met een beslagen voorruit. 

Kevin van Deijne presteerde erg regelmatig. Zonder naar zijn rivalen te kijken, reed de Skoda-rijder naar de derde plaats: "In het begin van de wedstrijd nam ik geen overdreven risico's, want op KP 4 gingen we door watergladheid aan het schuiven aan hoge snelheid. Ik reed gewoon mijn eigen wedstrijd aan mijn eigen tempo en dat leverde ons de derde plaats op. Daar had ik vooraf voor getekend," vertelde de winnaar van de virtuele Nacht van Achtmaal 2020.

Gert-Jan Kobus was tevreden met zijn 4de plaats in de blauwe Skoda Fabia R5 Evo: "Ik had vooraf gehoopt op een top 5, maar dit is zelfs nog beter. We hebben een regelmatige wedstrijd gereden en in de regen ging ik bewust van het gas wanneer er veel aquaplaning was. Het was belangrijk om ritme op te doen met de Skoda."

Zakenman en circuitrijder Jeroen van den Heuvel werd in eigen streek knap vijfde met een VW Polo GTI R5 geprepareerd door Hans Weijs Jr. "Het is al heel bijzonder dat ik als niet-rallyrijder op dit niveau mee mag strijden met de Nederlandse top," vertelde Jeroen Van den Heuvel bescheiden. "In de eerste ronde moest ik echt vechten met mezelf om mijn grenzen te verleggen. In de regen had ik weinig vertrouwen in de banden, maar de wagen bleek meer grip te hebben dan ik had gedacht. Ach, rallyrijden is zoveel moeilijker dan circuitracen. Je moet voortdurend anticiperen op de omstandigheden. Dat maakt het ook zo uitdagend. Ik ben echt moe, maar ook heel blij met deze Top 5."

In het donker zakte de 76-jarige Henk Vossen logischerwijze terug naar de 8ste plaats achter de twee Mitsubishi-kemphanen die een fantastisch duel uitvochten. Omdat Lambert Parren op de allerlaatste proef een T-situatie miste en rechtdoor schoof, ging de 6de plaats naar zijn rivaal Ad Smits. De Top 10 werd vervolledigd door Pierre Brouwer en Maurice Kuijstermans, die bij zijn debuut meteen de BMW 130i Challenge won. Die andere BMW-rijder uit de regio, Wim Muilwijk, moest zijn nieuwe 130i aan de kant zetten na een elektrische storing.

Bij de voortrekkers was er een geslaagde demonstratie van Timo Van der Marel met zijn elektrische Opel Corsa, maar in koers stond er geen maat op de jonge Benoit Verlinde met zijn Renault Clio Rally5: "Deze 11de plaats algemeen is ongelofelijk, want op het modderige onverhard verloren we natuurlijk een pak tijd met onze kleine voortrekker."

De NED Historic Rally werd overigens gewonnen door Christophe De Leeuw, nadat Paul Lietaer op de allerlaatste proef lek reed. In de Jumbo Short Rally was streekrijder Ramon Van De Lindeloof veruit de snelste met zijn Honda Civic Type-R. 

Tekst: Press release
Foto's: Kees Nouws
RSS News Feed
Uitslag (top 5)
1 [ 1]
Bob de Jong 1:34:32,3
Bjorn Degandt
Hyundai I20 R5
2 [ 2]
Jasper van den Heuvel +0:32,0
Lisette Bakker
Ford Fiesta R5
3 [ 3]
Kevin van Deijne +0:56,2
Hein Verschuuren
Škoda Fabia R5
4 [ 6]
Gert-Jan Kobus +1:30,7
Martin Nortier
Škoda Fabia R5
5 [11]
Jeroen van den Heuvel +5:25,9
Harm van Koppen
Volkswagen Polo Gti R5
Klik hier voor alle resultaten