Nieuws

ten Brinke improviseert zich naar volgende top 10 finish

Een fraai staaltje 'MacGyveren' van Bernhard ten Brinke en Xavier Panseri maakte vandaag het verschil tijdens de zevende dag van de Dakar Rally 2019. Om zich aan een diepe duinpan te ontworstelen maakte de Toyota fabrieksequipe een verhoging met reservewielen en zandplaten. Deze inventiviteit bracht uiteindelijk een negende plaats in het dagklassement.

Ook de special stage rondom San Juan de Marcona zat weer vol geniepigheden. Rode draad tijdens de klassementsproef van 2323 km vormde de uitdaging om op hoge snelheid de goed verstopte waypoints te vinden. “Het zorgde ervoor dat ik af en toe iets tempo moest minderen en dat we na de eerste duinensectie ook nog even aan het zoeken zijn geweest”, vertelde Bernhard ten Brinke.
 
Naast een aantal snelle gedeeltes met off road paden had organisatie ook deze etappe opnieuw gekruid met heel veel duinen. “Op zoek naar de waypoints werden we een aantal keren gedwongen om zeer hoge duinen te doorkruisen. Het zijn van die heftige momenten dat alles van ons en van de Toyota wordt gevergd. Gelukkig gaf de auto geen krimp.”
 
Het echte venijn bleek te schuilen in de sectie met relatief kleine duinen. Bernhard en Xavier kwamen vast te staan in een diepe duinpan. “Het probleem was dat de pan zo diep was dat de hydraulische krik van de auto het zand niet raakte. Dus moesten we MacGyveren met de reservewielen, zodat de jack weer steun had. Met vijf minuten tijdverlies konden we via de zandplaten weer uit de pan komen.”
 
Op weg naar de finish mocht het gaspedaal weer worden gevloerd, zodat de Toyota Hilux met startnummer 309 als negende aantikte op 25:45 min. van dagwinnaar Stephane Peterhansel. Het markeert het zesde top 10 resultaat voor Bernhard ten Brinke in zeven etappes. “Met het zoeken naar de juiste koers hebben we een klein kwartier verloren, het akkefietje in de duinpan kostte vijf minuten, maar al met al ben ik tevreden met vandaag. Ook dit was gewoon weer een heftige etappe.”
 
In het algemeen klassement consolideert de Nederlandse rijder van Toyota Gazoo Racing zijn negende plaats, als tweede Toyota-coureur achter leider Nasser Al-Attiyah. Morgen gaat de Dakar karavaan richting Isco voor een special stage genaamd ‘Super Ica’. Bij de route over 230 kilometer wordt de startvolgorde van de snelsten samengesteld uit de snelste 10 motoren, snelste 10 auto’s en snelste 5 trucks van vandaag. “Mijn doel is om te zorgen dat Nasser de Dakar wint en dat wij als tweede Toyota-equipe aan de finish komen”, ontvouwt Bernhard ten Brinke zijn strijdplan voor de laatste drie dagen.

Tekst en foto's: Press release
RSS News Feed