Nieuws

Recordbrekende Loeb pakt dramatische overwinning in de Rally van Monte-Carlo

Sébastien Loeb werd de oudste winnaar van een FIA World Rally Championship-ronde, nadat hij zondag een opmerkelijke overwinning van de rally van Monte-Carlo onder de neus van oude vijand Sébastien Ogier vandaan gristte.

De 47-jarige Fransman volgde Ogier met bijna een halve minuut op weg naar de voorlaatste snelheidstest van het vierdaagse evenement in de Franse Alpen. Maar toen Ogier met een lekke band linksvoor naar de finish strompelde, heroverde Loeb een voorsprong die hij zaterdag had toegegeven aan zijn landgenoot. Hij bleef kalm tijdens de laatste test om zijn achtste Monte-Carlo-succes in een Ford Puma met 10,5 seconden te bezegelen. Loeb, die zijn eerste WRC-evenement in meer dan een jaar startte, deed eenmalig mee voor het Britse M-Sport Ford-team. Hij voegt zich bij Ogier bovenaan de erelijst van Monte-Carlo met acht overwinningen.

Zijn overwinning betekent dat hij in drie verschillende decennia bovenaan het WRC-podium staat. Bijrijder Isabelle Galmiche, een 50-jarige onderwijzeres die haar eerste topstart maakte, werd de eerste vrouwelijke winnaar van een WRC-wedstrijd sinds 1997.

"Ik had niet zoveel verwacht toen ik hier kwam", gaf Loeb toe. "Het was een geweldig gevecht, Ogier was erg snel en ik had het gisteren en zelfs vanmorgen een beetje moeilijk."

Het duel tussen de meest succesvolle coureurs in de geschiedenis van de sport bleek een passend begin van het nieuwe hybride-aangedreven tijdperk in het 50e seizoen van het kampioenschap.

Ogier leidde aanvankelijk na de korte openingsavond van donderdag in zijn Toyota GR Yaris, maar een serie van vier opeenvolgende snelste tijden op vrijdag zette Loeb op voorsprong. Hij slaagde er zaterdag niet in hetzelfde tempo te vinden en Ogier kwam terug naar voren voor de adembenemende finale van zondag.

Craig Breen eindigde bijna 90 seconden verder terug als derde in een andere Puma, wat het Britse M-Sport Ford-team een ​​vroege voorsprong opleverde in het fabrikantenkampioenschap.

Kalle Rovanperä kwijnde weg buiten de top 10 na de openingsavond, maar nadat veranderingen in de set-up de balans van zijn GR Yaris verbeterden, steeg hij de rangorde op en behaalde hij de vierde plaats.

Ondanks tijdverlies door motorproblemen op zaterdag, werd Gus Greensmith vijfde in een andere Puma nadat hij zijn eerste speciale etappe op WRC-niveau had gewonnen. 

Thierry Neuville werd zesde in een Hyundai i20 N na een matig weekend voor de Koreaanse fabrikant. De Belg vocht de hele rally tegen problemen, waaronder een kapotte demper die zaterdag door zijn motorkap sloeg. Teamgenoten Ott Tänak en Oliver Solberg moesten beiden opgeven.

Elfyn Evans, tweede in het kampioenschap in 2021, stond op het randje van de strijd om de overwinning totdat hij zijn GR Yaris van een helling gleed en daar 20 minuten strandde. De Welshman eindigde als 21e.

Tekst: PR WRC
RSS News Feed
Uitslag (top 5)
1 [19]
Sébastien Loeb 3:0:32,8
Isabelle Galmiche
Ford Puma Rally1
2 [ 1]
S. Ogier +0:10,5
B. Veillas
Toyota GR Yaris Rally1
3 [42]
C. Breen +1:39,8
Paul Nagle
Ford Puma Rally1
4 [69]
Kalle Rovanperä +2:16,2
K. Halttunen
Toyota GR Yaris Rally1
5 [44]
Gus Greensmith +6:33,4
J. Andersson
Ford Puma Rally1
Klik hier voor alle resultaten