Nieuws

Titelstrijd naar hoogtepunt

De Eurol Hellendoorn Rally is de een na laatste ronde van de titelstrijd in het Open Nederlands Rally Kampioenschap (ONRK). In lange tijd is het niet zo spannend geweest. Met niet minder dan nog 4 kanshebbers op de titel belooft de rally in en rond Hellendoorn op 16 en 17 september volop spektakel. Niet alleen de titelpretendenten, maar een ongekend aantal andere snelle coureurs hebben zich inmiddels ingeschreven voor de bekendste rally van Nederland. Met naar verwachting meer dan 15 auto’s in de R5/Rally2 klasse – waarin de snelste rallybolides uitkomen – wordt de Eurol Hellendoorn Rally twee weken na de Formule 1 op Zandvoort hèt autosportevenement van 2022 om naar uit te kijken.

Regerend Nederlands Rallykampioen Bob de Jong moet het in Hellendoorn in zijn Hyundai i20 R5 opnemen tegen de gedoodverfde favoriet Hans Weijs, die aan het stuur van een Ford Fiesta R5 de grootste bedreiging vormt in de titelstrijd. Bob de Jong staat weliswaar aan de leiding, maar heeft een resultaat meer dan Weijs. En van de 6 rally’s in 2022 tellen uitsluitend de vijf beste resultaten. Dat is een ingewikkeld verhaal: Weijs won weliswaar JACK’s Drenthe Rally, maar had zich toen nog niet ingeschreven voor het kampioenschap. Daardoor telt bij hem die zege niet mee en begon hij pas in de ELE Rally aan de titelstrijd, met een overwinning. In de PRIMA-Acon Vechtdal Rally werd Weijs na het ‘rode vlag’ incident nipt tweede achter Jim van den Heuvel (VW), maar in de GTC Rally liet Hans Weijs nog maar eens zien dat zijn titelaspiraties serieus genomen moeten worden. Bob de Jong is de enige van de kanshebbers die al vier resultaten heeft; de concurrenten mogen niet nog een keer uitvallen in Hellendoorn of Twente, want dan zijn ze kansloos.

Gert Jan Kobus (Skoda), die vorig jaar nipt de zege in de Eurol Hellendoorn Rally na een zeer spannende slotfase voor de neus van Bob de Jong wegkaapte, kan met twee goede resultaten ook nog kampioen worden, maar heeft het niet helemaal meer in eigen hand. Dankzij 2 eerste plaatsen en een tweede op de zogenaamde ‘power stage’ (de laatste klassementsproef van elke rally), heeft Jim van den Heuvel veel extra punten gescoord, die hem mogelijkerwijze aan het eind van het seizoen aan de titel kunnen helpen. Kortom, de rekenmeesters moeten aan het werk, maar vooral de coureurs gaan in Hellendoorn een spannende strijd tegemoet. Voor Bob de Jong staat er nog meer op het spel: hij won nog nooit in Hellendoorn en wil daarom dit jaar een gooi doen naar de zege. Maar dat geldt ook voor Hans Weijs en voor Jim van den Heuvel.

Stand ONRK, met nog 2 rally’s te gaan (5 beste resultaten tellen):

  1. Bob de Jong, Hyundai i20, 121 punten (4 resultaten)
  2. Hans Weijs, Ford Fiesta, 109 (3 resultaten)
  3. Jim van den Heuvel, VW Polo, 105 (3 resultaten)
  4. Gert Jan Kobus, Skoda Fabia, 97 (3 resultaten)
Tekst en foto's: Press release
RSS News Feed