Nieuws

Eurol Hellendoorn Rally presenteert nieuwe klassementsproeven

Recent heeft de organisatie van de Eurol Hellendoorn Rally overleg gevoerd met de veiligheidsregio en op een paar kleine aanpassingen na heeft de nieuwe route met 16 klassementsproeven de goedkering van de betrokken instanties. Daarom maakt de organisatie nu de klassementsproeven bekend. Voor het eerst in Nederland presenteert een rally de proeven in ‘bird view’ wat de deelnemers en het publiek een prachtige voorbeschouwing op de rally geeft. De Eurol Hellendoorn Rally vindt plaats op vrijdag 16 en zaterdag 17 september. Drievoudig winnaar Erwin Doctor is enthousiast over de klassementsproeven.

Met niet minder dan 16 klassementsproeven over 170 km is de Eurol Hellendoorn Rally koploper in Nederland qua wedstrijdafstand. Op vrijdag 16 september start de rally rond 20:00 uur en staan er 6 klassementsproeven (2 rondes van 3) op het programma. Zaterdagochtend rond de klok van 11:00 uur gaat de tweede wedstrijddag van start met nog eens 10 klassementsproeven (2 rondes van 2 en 2 rondes van 3). De winnaar van de Eurol Hellendoorn Rally wordt zaterdag iets voor 22:00 uur gehuldigd op het finishpodium in Hellendoorn (in de Dorpsstraat nabij het Naoberhuus).

Klassementsproeven
De 2022-route van de Eurol Hellendoorn Rally bevat zowel oude, bekende proeven, zoals Daarle, als compleet nieuwe. Ook zijn er ‘klassiekers’ in een nieuw jasje gestoken. Erwin Doctor (woonachtig in Wierden), die Hellendoorn drie opeenvolgende jaren op zijn naam schreef (1988, 1989 en 1990) geeft zijn mening over de acht verschillende klassementsproeven.

Hallerhoek (vrijdag, KP1 en 4)
Start nabij de vistrap van Hancate waar de Beneden Regge overgaat in de Midden-Regge. De Regge is altijd al van groot belang geweest voor de regio. Ten westen van de KP zie je de glooiende toppen van de Archemerberg en de Lemelerberg. Nergens anders in Nederland is het oorspronkelijk coulisselandschap van akkers, weilanden, houtwallen, bos en heide zo goed bewaard gebleven als in Den Ham.

Erwin Doctor: “Hallerhoek is lastig als eerste proef om in je ritme te komen. Hier zit meteen alles in. Het tempo gaat ook omhoog richting de finish en in de schemer moet je alle zeilen bijzetten om een eerste snelle tijd neer te zetten. Zelfs een kanjer als Gunnar Petterson verslikte zich hier ooit!”

Mageleresch (vrijdag, KP2 en 5)
Met zo'n proef in de achtertuin is het niet zo gek dat zoveel 'Hammenaren' verknocht zijn aan de rallysport. De beroemde 'sorry Poel' bocht (waar Erik Wevers ervan af schoot) op de klinkers nabij het Bossinkkamp zit erin, maar wordt nu in tegengestelde richting gereden.

Erwin Doctor: “Mageleresch kent dit jaar stukken onverhard die na ruim 20 jaar hun herintrede doen. De finish is boven op de hoger gelegen akkers. Deze prachtige zandwegen zijn niet weg te denken uit de Hellendoorn Rally.”

Daarle (vrijdag, KP3 en 6)
KP Daarle is voor het eerst sinds 2015 weer terug op het programma, een echte klassieker.  Deze proef is niet vernieuwd, maar de laatste jaren niet gereden. De proef waar Peter Bijvelds zich in 2003 liet verrassen (door een verkeerde pace note) en in de eerste bocht zijn Lancer afschreef.

Erwin Doctor: “Daarle is bij uitstek de publieksproef van de vrijdagavond met de legendarisch haarspeldbocht bij de kerk en de jump bij de drempel die daarna volgt; deze doorkomst door het dorp geeft een Belgische rallysfeer. In het donker wordt het nog specialer. Op het snelle stuk richting de finish is het de vraag wie hem durft te laten staan.”

Beuseberg (zaterdag, KP7 en 9)
Start op de klinkers ten zuiden van Holten; de bosweggetjes rondom de Beuseberg en de Zuurberg zijn uniek in Nederland. De proef ligt direct ten noorden van de A1 bij afslag 27 Markelo / Holten-Oost en is daardoor voor het publiek goed te bereiken. Leuk weetje: in 2018 werd de proef stilgelegd vanwege een bevalling bij een van de aanwonenden!

Erwin Doctor: “Machtige onverharde wegen! En direct na de start een paar blinde bochten over de heuvel. Je moet zaterdagochtend goed wakker zijn om hier een snelle tijd neer te zetten. Persoonlijk vind ik dit de mooiste proef van de rally.”

Markelo (zaterdag, KP 8 en 10)
Start in het buurtschap ‘Achterhoek’; Markelo is 'Het Dorp van de Vijf Heuvels' en daarmee is KP Markelo het 'dak' van de Hellendoorn Rally, dankzij haar finish op de flanken van de Apenberg.

Erwin Doctor: “Een mooie proef waar ik bijzondere herinneringen aanheb: in 1980 stond ik hier met mijn broer te kijken toen het snelle finishgedeelte onderdeel was van een proef van de Tulpenrally!”

Ypelo (zaterdag, KP11 en 14)
De proef met de vele listige onverharde wegen. Ypelo kreeg in 2021 een metamorfose en is identiek aan vorig jaar, alleen wordt de proef nu andersom verreden.

Erwin Doctor: “Hele technische en snelle stukken worden hier afgewisseld met smalle wegen en haakse bochten. De proef die alles heeft en die je goed moet kennen om snel te zijn. De buurtschap waar we doorheen komen is apetrots dat de rally hier plaats vindt!”

Hoge Hexel (zaterdag, KP12 en 15)
In 2019 maakte de proef nabij Hoge Hexel / Piksen na jarenlange afwezigheid haar terugkeer. Ook dit jaar wordt deze proef weer verreden, ook al is deze helemaal hertekend. Voor alle equipes zal deze proef dus nieuwe passages bieden; in ieder geval naar einde toe op het terrein van de ‘Kaasbunker’, een voormalige opslagplaats van munitie voor Defensie waar nu kazen worden gerijpt. Op het terrein bevinden zich zeventien grote en kleine munitiemagazijnen en acht grond gedekte bunkers.

Erwin Doctor: “Deze langste proef van de rally met de bloedsnelle 'bumpy' stukken nabij De Kolonie vergt van iedere coureur het uiterste. En op het prachtige laatste stuk van deze Kaasbunker-proef moet je niet verslappen, zeker niet in de spectaculaire hairpin.”

Hellendoorn (zaterdag, KP13 en 16)
Een ode aan de proef die exact 40 jaar geleden de allereerste proef was tijdens de eerste Hellendoorn Rally in 1982. Dit jaar is deze proef de laatste van de Eurol Hellendoorn Rally.

Erwin Doctor: “Zodra het gegalm van de rallyauto's door de bossen van Schuilenburg klinkt, krijgt menig liefhebber kippenvel. Een prachtige afsluiter van de rally. Wat te denken van de laatste lange doordraaiende bocht op de Marsdijk? Het is niet zonder reden dat deze bocht traditiegetrouw in de 'Best of'-compilaties terug te vinden is. Goede pacenotes zijn hier een must. De finish van deze proef ligt hemelsbreed op een kilometer van waar de rally op vrijdagavond start.”

Op de geheel vernieuwde website van de rally is uiteraard de 3d Bird View presentatie van de klassementsproeven te vinden, www.eurolhellendoornrally.com.

Tekst en foto's: Press release
RSS News Feed