Nieuws

Spannende ontknoping in Twente Rally voor Bob de Jong

De CONRAD-Twente Rally in en rond Hengelo kende een ongekend spannend verloop. De verraderlijk gladde wegen bracht een groot aantal equipes in de problemen, maar de verwachte strijd tussen de drie titelkandidaten Bob de Jong, Jim van den Heuvel en Kevin van Deijne duurde tot de allerlaatste meters. Regerend Nederlands rallykampioen Bob de Jong startte voor het eerst met Erik de Wild aan zijn zijde. Na de eerste gewenning leek het nieuwe rally-duo plots al mee te kunnen strijden om de eindzege.

Door de regen van de voorgaande 24 uur waren de wegen in Twente zondagochtend ondanks een zonnige start van de dag nog behoorlijk nat, vooral onder de bomen en daar waar de weg overging van onverhard naar verhard. Verschillende deelnemers werden daardoor verrast en belandden naast de weg in sloten of tegen bomen. Gelukkig bleven de coureurs ongedeerd, op wat spierpijn en een gedeukt ego na. De winnares van 2019, de Belgische Melissa Debackere, moest ook al na anderhalve kilometer de strijd staken toen zij met haar Skoda Fabia R5 met startnummer 1 van de weg vloog.

Bob de Jong, die met zijn nieuwe navigator Erik de Wild in de eerste ronde van 4 klassementsproeven geen risico wilde nemen startte op de ‘intermediate’ Michelin Compétition banden: “We zullen toch even aan elkaar moeten wennen en we weten niet hoe de proeven er bij liggen na veel regen vannacht, dus we kiezen voor grip ook als de weg nog nat is.” De Jong ging uitstekend van start met de snelste tijden op de eerste twee proeven, waarna Jim van den Heuvel (VW Polo) op de derde proef de concurrentie te snel af was. “Ik dacht op het onverhard een bocht niet te kunnen halen en remde de auto helemaal ‘dood’,“ aldus Bob de Jong, “en toen sloeg de motor af. En het kostte even wat tijd voordat ik die weer gestart kreeg. Het leek een eeuwigheid te duren, maar gelukkig verloren we toch maar iets meer dan 6 seconden.” Zo sloot de Hyundai-equipe verrassenderwijze de eerste ronde af als leider van de wedstrijd, met een marge van 3,6 sec op Jim van den Heuvel en 14,9 sec op Kevin van Deijne.

In de tweede ronde startten alle top-equipes op slicks, omdat de wegen grotendeels droog waren. De tijden werden sneller en met 3 gewonnen proeven nam Jim van den Heuvel het heft in handen en sloot de etappe af met een voorsprong van 5,8 sec op Bob de Jong. De slotronde moest de beslissing brengen. Drie keer was De Jong het snelste, waardoor hij met nog 1 proef te gaan wederom (!) 3,6 sec voorsprong had op Van den Heuvel. Hoewel de Hyundai-rijder ook op de laatste proef weer beduidend harder ging dan de keren ervoor perste Van den Heuvel er een fantastische tijd uit en won hij met slechts 1,2 seconde voorsprong de CONRAD-Twente Rally. “Wij hebben echter niet de eerste plaats verloren, maar de tweede gewonnen,” was de reactie van Erik de Wild. “we kwamen hierheen om aan elkaar te wennen en Bob’s kansen op de titel te behouden, maar bleken opeens mee te kunnen strijden om de ereplaatsen. En dan is de tweede plaats, met het gevoel dat er nog veel meer, in zit een prima resultaat.”

Voor Bob de Jong/Erik de Wild is de volgende rally de nieuwe JACK’s Drenthe Rally op en rond het TT Circuit van Assen, op zaterdag 27 november. Daar zal de beslissing vallen in de spannende titelstrijd. De komende dagen is de Hyundai i20 R5 van Bob de Jong te bewonderen in de showrooms van Autogroep Twente, eerst in Hengelo en eind van de week in Almelo.

RSS News Feed