Nieuws

Elfyn Evans raast naar de overwinning bij de Secto Rally van Finland

Elfyn Evans stormde zondagmiddag naar de overwinning in de Secto Rally van Finland om zijn kansen om te vechten voor de FIA ​​World Rally Championship-titel van dit jaar levend te houden.

Een dramatische crash voor WRC-leider en teamgenoot Kalle Rovanperä hielp Evans vrijdagmiddag naar de leiding en de Welshman behaalde op zaterdag zeven verbluffende opeenvolgende etappezeges en liet naaste uitdager Thierry Neuville in zijn kielzog achter. Hij breidde de buffer op zondag verder uit om te zegevieren met 39,1 seconden in een Toyota GR Yaris en met maximale punten voor het winnen van de afsluitende Wolf Power Stage, verkleinde Evans Rovanperä's puntenvoordeel van 55 naar 25 met nog vier ronden te gaan.

"Het is een behoorlijk goed weekend geweest", zei Evans, voor wie dit de zevende overwinning in zijn carrière was. "Natuurlijk spijt het ons voor het verlies van Kalle bij de start van de rally, maar daarna was het echt fantastisch om in deze auto te rijden - het is zo leuk om achter het stuur te zitten op deze wegen en we zijn erg blij met deze." "Het was een fantastische sfeer en geweldig om de steun achter ons te hebben. Qua kampioenschap is het natuurlijk ook niet slecht en we dichten het gat."

Het Toyota Gazoo Racing-team van Evans is gevestigd in de buurt van de gaststad Jyväskylä en de overwinning breidde de voorsprong van Toyota in het kampioenschap op Hyundai Motorsport uit tot 67 punten.

Wisselvallige omstandigheden zorgden voor heftige acties op de snelste wegen van het seizoen, waarbij vroege uitdagers Ott Tänak en Esapekka Lappi beiden zich bij Rovanperä voegden op de lijst met uitvallers van vrijdag. Een motorstoring zette Tänaks M-Sport Ford Puma aan de kant, terwijl Lappi met zijn Hyundai tegen een boom crashte.

Neuville genoot van een van zijn sterkste prestaties op het vlakke terrein van Finland, maar had uiteindelijk geen antwoord op het hoge tempo van Evans. De Belg bleef na de negende ronde derde in het kampioenschap en eindigde met een flinke voorsprong van 57,6 seconden op de Toyota van Takamoto Katsuta erachter. Katsuta duelleerde meedogenloos met Hyundai-rivaal Teemu Suninen. De laatste ging all-in en koos er moedig voor om gewicht te besparen door geen reservewiel mee te nemen tijdens de finale van vier etappes. Maar dat was nog steeds niet genoeg om Katsuta te degraderen, die zijn vierde carrièrepodium vierde en met 4,3 seconden voorsprong foutloos eindigde.

Toyota-teambaas Jari-Matti Latvala maakte na meer dan drie jaar een populaire terugkeer in de topcompetitie. De Fin zat nooit echt in het heetst van de strijd op het podium, maar consistentie beloonde hem met een vijfde plaats.

Het hoge verloop aan de top stelde Oliver Solberg, die in een Škoda Fabia RS Rally2 reed, in staat om zesde overall te worden, voor WRC2-winnaar Sami Pajari. De achtste plaats ging naar WRC2-runner-up Adrien Fourmaux, terwijl Nikolay Gryazin en Andreas Mikkelsen de top 10 vervolledigden.

De actie gaat volgende maand verder op grind met de legendarische EKO Acropolis Rally Greece, die van 7 - 10 september in Lamia plaatsvindt.

Tekst en foto's: PR WRC
RSS News Feed
Uitslag (top 5)
1 [33]
E. Evans 2:33:11,3
S. Martin
Toyota GR Yaris Rally1
2 [11]
Thierry Neuville +0:39,1
Martijn Wydaeghe
Hyundai I20 N Rally1
3 [18]
T. Katsuta +1:36,7
Aaron Johnston
Toyota GR Yaris Rally1
4 [ 3]
T. Suninen +1:41,0
M. Markkula
Hyundai I20 N Rally1
5 [97]
J. Latvala +4:09,4
Juho Hänninen
Toyota GR Yaris Rally1
Klik hier voor alle resultaten