Nieuws

Sébastien Ogier wint de Rally van Italië

Sébastien Ogier vergrootte zijn voorsprong in het FIA World Rally Championship met een overtuigende, maar verrassende overwinning in de Rally van Italië op Sardinië.

De regerend kampioen leidde een Toyota Yaris 1-2 finish op de slopende met rotsen bezaaide grindwegen van het mediterrane eiland om zijn derde overwinning van het seizoen te claimen. Hij eindigde met een voorsprong van 46 seconden op Elfyn Evans en breidde zijn voorsprong in het klassement uit tot 11 punten na 5 van de 12 evenementen.

Men ging ervan uit dat Ogier deze vijfde ronde niet kon winnen. Als leider in het kampioenschap startte hij als eerste coureur op de eerste etappe van vrijdag, waarbij hij een lijn door los grind ploegde dat steeds schoner werd en meer grip bood bij het passeren van elke volgende auto.

Van de Fransman werd verwacht dat hij veel tijd zou inleveren, maar eindigde de dag op iets meer dan een halve minuut afstand van een dominante Ott Tänak en Hyundai Motorsport-teamgenoot Dani Sordo.

Onder verbeterde omstandigheden op zaterdag zette Ogier een reeks snelste tijden neer. Toen Tänak een achterwiel uit zijn i20 World Rally Car scheurde nadat hij een rots had geraakt en Sordo rolde, was het duidelijk dat Ogier de finale van zondag rustig door kon komen en een 52e overwinning kon behalen.

"Toen we hier als eerste op de weg kwamen, dachten we eerst dat het beter was geweest om thuis te blijven," zei hij. “We hebben het goed gedaan in deze rally, de auto deed het veel beter dan de vorige ronde in Portugal.

“Vrijdag hadden we een geweldige dag en gisteren zijn we erin geslaagd om terug naar de top te komen. Op het laatste moment in de laatste power stage had ik een lange tijd een misfire na de waterspat. We hebben het overleefd, maar verloren daar een paar seconden.”

Evans was aanvankelijk niet in orde en stond na de 1e etappe meer dan een minuut achter. Veranderingen in de set-up verbeterden het gevoel van de Welshman met zijn auto en een handvol etappeoverwinningen stuwden hem op de ranglijst om de voorsprong van Toyota op Hyundai te vergroten tot 49 punten. Het was leter even schrikken toen zijn auto sputterend tot stilstand kwam na dezelfde waterplons waar Ogier last van had. Hij bleef bijna 20 seconden roerloos voordat de motor opnieuw startte.

De derde plaats voor Thierry Neuville, nog eens 19,2 seconden achter Evans, was een schrale troost voor Hyundai. De Belg bracht het hele weekend door met het verfijnen van de set-up van zijn i20, maar geen van de veranderingen zorgde voor het tempo om het Toyota tweetal te evenaren.

Het uitputtingsslag was zo hevig dat Takamoto Katsuta, op de vierde plaats, de enige andere coureur op het hoogste niveau was die niet met hoefde op te geven. De Japanse piloot evenaarde zijn beste resultaat uit de vorige ronde in Portugal, ondanks een zoemende bij in zijn Yaris tijdens een zondagse proef.

Tekst: PR WRC
RSS News Feed
Uitslag (top 5)
1 [ 1]
S. Ogier 3:19:26,4
J. Ingrassia
Toyota Yaris Wrc
2 [33]
E. Evans +0:46,0
S. Martin
Toyota Yaris Wrc
3 [11]
Thierry Neuville +1:05,2
Martijn Wydaeghe
Hyundai I20 Coupe Wrc
4 [18]
T. Katsuta +6:11,2
D. Barritt
Toyota Yaris Wrc
5 [30]
Jari Huttunen +9:31,7
Mikko Lukka
Hyundai I20 R5
Klik hier voor alle resultaten