Nieuws

Slijtageslag in de laatste etappes voor de rustdag

De eerste week van Dakar 2023 was een zware. Pittige proeven, regenval en tricky duinen zorgden voor chaos in de laatste etappes voor de rustdag. Het klassement bij de auto’s lijkt beslist. Door het uitvallen van Stephane Peterhansel en de crash van Carlos Sainz doet het team van Audi niet meer mee voor de overwinning en lijkt het voor Nasser Al-Attiyah een kwestie van gecontroleerd uitrijden. Met een voorsprong van een uur op Toyota teamgenoot Henk Lategan staat Al-Attiyah er goed voor in het klassement, maar er komen nog een aantal zware dagen aan en een ongeluk zit deze Dakar in een klein hoekje.

Tijdens de zesde etappe viel het doek voor Audi wat betreft de eindoverwinning. Stephane Peterhansel verkijkt zich op een duin en land hard. De navigator van Peterhansel, Edouard Boulanger, wordt afgevoerd per helikopter met rugklachten en Peterhansel moet opgeven. Ook Carlos Sainz crasht met de Audi en verliest veel tijd door de opgelopen schade. Sainz kan wel verder, maar doet niet meer mee voor het eindklassement.

Op de zevende etappe ging Erik van Loon met de Toyota Hilux er hard af. Van Loon raakte tijdens de crash even buiten bewustzijn en werd voor onderzoek naar het ziekenhuis gevlogen. Op wat pijntjes en kneuzingen na kwam van Loon er goed vanaf, maar later in het bivak kondigde hij aan dat dit zijn laatste Dakar is geweest. Ook Tim en Tom Coronel kende een slechte zevende etappe. De snelle tweeling raakte 5 kilometer voor de finish op hoge snelheid een zandheuveltje en vlogen een aantal keren over de kop met de Century buggy. Op drie wielen wisten ze de finish te halen, maar de schade was aanzienlijk. Het Coronel Dakar Team wist de auto, zei het met wat vertraging, weer klaar te krijgen voor de laatste etappe voor de rustdag en zo konden ze met een bak tijdstraf de wedstrijd vervolgen.

De laatste etappe voor de rustdag werd gewonnen door Sebastien Loeb met de BRX. Carlos Sainz lag de gehele etappe aan de leiding en kwam als snelste over de streep, maar kreeg een tijdstraf van 5 minuten aan zijn broek waardoor de overwinning naar de Fransman ging. Loeb kruipt heel langzaam  richting een podiumplaats, maar zal tijdens de tweede week aardig door moeten rijden om de Braziliaan Lucas Moraes voorbij te gaan in het klassement. Nasser Al-Attiyah wordt tweede en verstevigd zijn koppositie ten opzicht van Henk Lategan.

Na het uitvallen van Erik van Loon en het tijdverlies van Tim en Tom Coronel zijn Maik Willems en Rob van Pelt de beste Nederlanders in het klassement. Willems en van Pelt keken uit naar de rustdag na een zware eerste week, maar rijden tot nu toe een vrijwel probleemloze rally. De feloranje Toyota van Willems kwam tijdens de 8ste etappe als 45ste over de finish en bezet de 38ste tijd algemeen. Dave Klaassen en Tessa Rooth zijn blij dat ze de rustdag gehaald hebben. De Daklapack equipe kende een zware eerste week en mede door de kleinere wielen dan T1+ wagens (bijvoorbeeld de buggy’s en de Toyota’s) hebben ze last van de diepe sporen. Hierdoor worden ze gedwongen om naast de track te rijden wat er weer voor zorgt dat de snelheid wat lager is. Toch doen ze het prima en staan ze als 2de Nederlandse equipe geklasseerd na etappe 8. Ronald van Loon heeft met de Red-lined de eerste week overleeft. De debutant rijdt door het missen van een aantal waypoints eerder in de rally niet meer mee voor het klassement, maar daar maakt hij zich geen zorgen over. Het gaat van Loon om het halen van de finish en of hij hier nou wel of geen medaille voor krijgt vind hij niet belangrijk.  

RSS News Feed