Nieuws

van den Heuvel domineert, Kobus wint Zuiderzee Rally

Hermen Kobus heeft afgelopen zaterdag de seizoensopnener van het Nederlands Rally Kampioenschap op zijn naam geschreven. Kobus wist met zijn Skoda Fabia R5 in de avond de winst naar zich toe te trekken nadat Jasper van den Heuvel een tijdstraf aan zijn brandvrije broek kreeg vanwege te vroeg inklokken. De Duitser Christian Riedemann pakte hierdoor met de Peugeot 208 T16 de 2de plaats algemeen. Van den Heuvel moest genoegen nemen met een 3de plaats.

De Zuiderzeerally begon nat, maar de regen trok in de middag weg. Jasper van den Heuvel liet er geen gras over groeien en opende snel. Bob de Jong kon goed volgen met de Citroen DS3 R5 en hield het gat op 5,5 seconden na de eerste boucles. Achter de 2 leidende equipes ontstond een mooie strijd om de 3de plaats tussen Christian Riedemann en Hermen Kobus die vochten om elke tiende van een seconde. Riedemann pakte na 3 proeven het voordeel uit deze strijd, maar Kobus zat de Duitser op de hielen.

Op kp4 zagen we Bob de Jong tijd verliezen en Jasper van den Heuvel zijn voorsprong vergroten. Kobus was ook warm gedraaid en zette snelle tijden op de klok. De Skoda equipe schoof door naar een 2de plaats terwijl de Jong terugviel naar een 4de plaats. Na 6 van de 13 proeven waren de posities aan kop niet verander, maar op kp 7 zagen we Bob de Jong niet meer terug in de tijden. Naar verluidt was een kapot differentieel de boosdoener va nde mindere tijden va nde Jong en uiteindelijk ook de reden dat hij uit moest vallen.

Een sterk rijdende Jim van den Heuvel kon hiervan profiteren en schoof door naar de 4de plaats. De strijd om de 2de plaats ging nu tussen Riedemann en Kobus en de twee wisselden de snelle tijden met elkaar af. Pas in de avond kon Kobus de Duitser passeren en de 2de plaats overnemen, maar het gat naar Jasper van den Heuvel was toen al te groot voor de overwinning, maar van den Heuvel maakte een fout wat hem een minuut straftijd kostte en ook de overwinning. Kobus schreef de 10de proef op zijn naam en nam de leiding in de wedstrijd over. Riedemann schoof ook door en lag stevig 2de. Van den Heuvel kon ondanks zijn straf de 3de plaats nog veilig stellen en finishte uiteindelijk op 34 seconden achterstand van de uiteindelijke winnaar Hermen Kobus.

Zo domineerde van den Heuvel de seizoensopener, maar ging Kobus er met de overwinning vandoor. Riedemann werd 2de en Jim van den Heuvel pakte een goede 4de plaats. De Deen Steen Andersen werd 5de met de Mitsubishi Lancer Evo X en hield Martin van Iersel, eveneens met een Mitsubishi Lancer achter zich.

Tekst en foto's: Martijn van Oort