Nieuws

Elfyn Evans wint Rally van Portugal

Elfyn Evans won zondagmiddag de Vodafone Rally van Portugal en claimde zijn vierde overwinning in het FIA World Rally Championship.

Elfyn Evans liet de teleurstelling achter zich van een nederlaag op fracties van een seconde tijdens de vorige ronde in Kroatië om op te klimmen naar de tweede plaats in het rijdersklassement. Hij zit twee punten achter Toyota Gazoo Racing-teamgenoot Sébastien Ogier.

Evans, die in een Yaris World Rally Car reed, pakte de eerste plaats van Ott Tänak toen de Est zijn Hyundai i20 zaterdagmiddag stopte met een kapotte vering.

Hij was niet in de stemming om nog een tegenslag te riskeren voor zijn titel en racete door de openingssnelheidstest van zondagochtend om zijn 10,7 seconden voorsprong op Dani Sordo te verdubbelen. Hij won de resterende vier etappes om tenslotte te winnen op een afstand van 28,3 seconden.

"We waren misschien niet de snelste ploeg dit weekend, maar we hadden toch een heel goed tempo, bleven uit de problemen en deden genoeg om Dani achter ons te houden vandaag", zei een juichende Evans. "Dit komt echt op een goed moment voor onze kampioenschapsuitdaging, aangezien we naar een aantal zware gravelrally's gaan."

Sordo leidde de driedaagse gravelwedstrijd voor een groot deel van de openingswedstrijd van vrijdag in zijn i20, totdat zijn motor afsloeg en achter Tänak terugviel. Maar tijdens een rally waarin het beheer van het gebruik van Pirelli's harde en zachte compoundbanden cruciaal was, voelde hij zich vaak ongemakkelijk bij zijn keuzes.

De Spanjaard pakte de voorsprong van Evans op in de slottest van zaterdagavond, maar had geen antwoord op de reactie van de Welshman op zondagochtend.

Ogier begon het bij Matosinhos gebaseerde evenement, ronde vier van twaalf, aan de top van het kampioenschap. Het als eerste moeten starten op de zandwegen, waardoor latere auto's in schonere en gripvollere omstandigheden startten, was een grote hindernis voor de Fransman.

Slimme bandenselectie en problemen voor de voorgangers zorgden ervoor dat Ogier gestaag opklom in de rangorde en als derde eindigde, bijna een minuut achter Sordo. Toyota's dubbele podium verlengde de voorsprong van zijn constructeurskampioenschap naar 37 punten.

Takamoto Katsuta scoorde een carrière-beste vierde plaats in een derde Yaris. De Japanse coureur wisselde van plaats met Ogier tijdens de slopende etappe van zaterdag in het Cabreira-gebergte, voordat zijn snelheid afflakte tijdens de finale van vijf etappes van zondag.

M-Sport Ford-duo Gus Greensmith en Adrien Fourmaux werden vijfde en zesde in Fiestas. Beiden verloren tijd met gasproblemen en Fourmaux verloor meer tijd in een spin op de eerste dag, maar de vijfde plaats was gelijk aan Greensmith's beste WRC-prestatie.

Tekst: PR WRC
RSS News Feed
Uitslag (top 5)
1 [33]
E. Evans 3:38:26,2
S. Martin
Toyota Yaris Wrc
2 [ 6]
Dani Sordo +0:28,3
B. Rozada
Hyundai I20 Coupe Wrc
3 [ 1]
S. Ogier +1:23,6
J. Ingrassia
Toyota Yaris Wrc
4 [18]
T. Katsuta +2:28,4
D. Barritt
Toyota Yaris Wrc
5 [44]
Gus Greensmith +4:52,7
C. Patterson
Ford Fiesta WRC
Klik hier voor alle resultaten