Nieuws

Rovanperä pakt WRC wereldtitel met 2e plaats in Central Europe Rally

Kalle Rovanperä is tweevoudig WRC-kampioen geworden en heeft zondag de titel veroverd door als tweede overall te eindigen tijdens de Central European Rally. Door in deze voorlaatste ronde tweede te worden achter Thierry Neuville, zorgde de 23-jarige ervoor dat hij in het seizoen 2023 niet meer te pakken is.

Nog maar een jaar geleden schreef Rovanperä geschiedenis toen hij de jongste WRC-kampioen ooit werd. Vandaag staat hij naast legendarische namen als Carlos Sainz, Walter Röhrl en Miki Biasion als dubbele winnaar.

Toen Rovanperä aan de Central European Rally deelnam met een voorsprong van 31 punten op Toyota Gazoo Racing-teamgenoot Elfyn Evans, hoefde hij alleen maar zijn voorsprong te behouden om de kroon te claimen. Toen Evans zaterdagochtend een crashte kreeg, was de weg naar de overwinning vrijwel verzekerd.

Na een gestage start van het seizoen kwamen Rovanperä en bijrijder Jonne Halttunen in mei aan de top door de Vodafone Rally de Portugal te winnen. Vanaf dat moment eindigde het tweetal nog maar twee keer buiten het podium.

“Ik voel me heel goed”, straalde Rovanperä. “Ik denk dat dit jaar voor mij persoonlijk belangrijker was dan vorig jaar. De concurrentie was heviger en we hebben het heel goed gedaan. De grootste dank gaat uiteraard uit naar Jonne; hij is tevens de beste bijrijder ter wereld. Ik ga hier meer van genieten dan van de eerste.”

De eerste plaats van Neuville in de rally werd misschien overschaduwd door de festiviteiten van de kampioenen, maar de prestatie van de Belg was veel lof waard. Met een Hyundai i20 N nam Neuville zaterdagochtend de controle over en leidde Rovanperä met 57,6 seconden om de 19e overwinning in zijn carrière te claimen op de gladde asfaltwegen door Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië.

'Over het algemeen hebben we het goed gedaan,' zei Neuville. “We hadden een goede consistentie, wat uiteindelijk zijn vruchten afwierp. Het was een teamprestatie dit weekend en dat is ons gelukt, dus daar mogen we trots op zijn."

Ott Tänak overwon een hydraulische storing op de voorlaatste dag en eindigde als derde, bijna twee minuten achter de snelste tijd in een M-Sport Ford Puma.  Sébastien Ogier vocht zich vrijdag terug van wielschade en claimde de vierde plaats, vóór zijn Toyota-rijdende collega Takamoto Katsuta. Teemu Suninen, Grégoire Munster en Adrien Fourmaux completeerden de top 8 vóór Nicolas Ciamin en Pierre-Louis Loubet,

Het kampioenschap wordt volgende maand in Azië afgesloten tijdens de FORUM8 Rally Japan. Het asfaltevenement vindt plaats in Aichi en vindt plaats van 16 - 19 november.

Tekst en foto's: PR WRC
RSS News Feed
Uitslag (top 5)
1 [11]
Thierry Neuville 2:52:39,9
Martijn Wydaeghe
Hyundai I20 N Rally1
2 [69]
Kalle Rovanperä +0:57,6
K. Halttunen
Toyota GR Yaris Rally1
3 [ 8]
O. Tänak +1:52,8
Martin Järveoja
Ford Puma Rally1
4 [17]
S. Ogier +2:08,6
V. Landais
Toyota GR Yaris Rally1
5 [18]
T. Katsuta +2:48,3
Aaron Johnston
Toyota GR Yaris Rally1
Klik hier voor alle resultaten