Nieuws

Nieuws
Loix met een Toyota Yaris Rally 2 in Ieper
Loix met een Yaris Rally 2 in Ieper

Het was trouwens met een Toyota, toen een Celica, dat Freddy in 1996 voor de eerste keer de Ypres Rally won. Het begin van een erg mooie carrière.

Tänak wint met minimale voorsprong de Rally van Italië
Tänak wint Rally van Italië

Tänak wint met minimale voorsprong de Rally van Italië

Succesvol debuut van Ballegeooien ELE historics
Succesvol debuut van Ballegeooien

Afgelopen vrijdag en zaterdag hebben Antoine van Ballegooijen (rijder) en Berrie van Boxmeer (navigator) een indrukwekkend debuut gemaakt in de ELE Historic Rally.

Ippen toont klasse met winst in ELE Rally
Ippen toont klasse met winst in ELE Rally

De Motul Clio Rally Trophy blijft zich bewijzen als de toonaangevende merkenklasse in Nederland en trekt wederom nieuwe deelnemers aan.

VDZ Racing ploetert, maar komt bovendrijven
VDZ ploetert maar komt bovendrijven

Afgelopen vrijdagavond en zaterdag vond de 59e editie van de ELE Rally plaats. De organisatie van deze klassieker op de Nederlandse rallykalender had in de aanloop naar het evenement de nodige klassementsproeven moeten wijzigen in verband met de vele regen die gevallen is en bijna al het onverhard was uit de wedstrijd gehaald.

Souman wint RC3 klasse in ELE Rally
Souman wint RC3 klasse in ELE Rally

Paul Souman en Arjen Alons hebben afgelopen weekend hun tweede klassewinst op rij behaald.

Van Deijne opnieuw 2de in ELE Rally
Van Deijne opnieuw 2de in ELE Rally

Afgelopen weekend werd in de omgeving van Son de 59e editie van de ELE Rally verreden, de thuiswedstrijd van regerend landskampioenen Kevin van Deijne en Hein Verschuuren.

Tevredenstellende 8ste plaats Vossen
Anja van Loon wint Rally 3 klassement
Vrielink wint op grootse wijze ELE Rally
Eerste avond ELE brengt verrassingen
“Wim Luijbregts Trofee” voor ELE Rally
Stevens RallySport naar ELE Rally
Souman pakt klassewinst in Sezoensrally
Henk Vossen kijkt uit naar thuisrally
1 / 15

Bob de Jong wint voor vierde keer de ELE Rally

Met zijn vierde zege in de ELE Rally komt rallyrijder Bob de Jong op de tweede plaats van veel-winnaars, op gelijke hoogte met Henk Vossen en alleen rally-legende Jan van der Marel met vijf titels nog voor zich! En Bob de Jong maakte het nog mooier, want niet vaak leidt een equipe de wedstrijd van start tot finish. Maar in de 58e editie van de ELE Rally domineerde de Hyundai-rijder van start tot finish. De 37-jarige Bob de Jong (Essen) en navigator Erik de Wild (Dalfsen) vierden zaterdagavond hun eerste gezamenlijke overwinning op het finishpodium in Son, na 15 intense klassementsproeven van de tweedaagse rallyklassieker.

De ELE Rally werd een ware slijtageslag; slechts 43 van de 71 gestarte equipes haalden de finish na twee dagen strijd over de klassieke klassementsproeven die de ELE Rally zo uniek maken. Stroken onverhard met diepe sporen werden afgewisseld met snelle asfaltwegen. In combinatie met het prachtige weer werd het talrijke publiek getrakteerd op rallysport in optima forma. Bob de Jong wist dat hij vrijdagavond meteen de aanval moest kiezen: “Je moet de concurrentie geen ruimte geven en daarom zijn we meteen vanaf de eerste proef in Asten er vol tegenaan gegaan. En dat betaalde zich uit.” Met drie snelste tijden op de openingsproeven en een al comfortabele aanvoelende voorsprong van meer dan 20 seconden op de achtervolgers nam De Jong geen risico meer op de tweede doorkomst op KP Lierop: “We wisten dat we zo de tweede dag als leiders de rally zouden kunnen aanvangen en in het donker ligt het gevaar in elke bocht op de loer,” zei Bob de Jong bij terugkeer in het servicepark in Veghel. Met 14,8 seconden voorsprong op de Duitse toprijder Björn Satorius (Ford) en 20,3 seconden op merkgenoot Kevin van Deijne konden Bob de Jong en Erik de Wild genieten van een korte nachtrust voordat zaterdagochtend de scherprechters van de ELE Rally aangevallen konden worden.   

Met klassementsproeven als Strijpse Kampen, Wintelre, Sint-Oedenrode en Son, om er een paar te noemen, was de strijd nog niet gestreden. Door een onverwacht technisch probleem met het linker achterwiel begon de dag met wat stress voor de leiders van de wedstrijd: “Bij het wegrijden van de service ’s ochtends blokkeerde het wiel. De technische crew wist het snel te fixen, maar daardoor verspeelden we wel onze eerste startpositie, die stofvrije doorkomsten zou geven. Nu moesten we drie auto’s voor ons dulden,” aldus navigator Erik de Wild. Op het militaire oefencomplex Strijpse Kampen maakten De Jong en De Wild hun intenties echter meteen duidelijk: de vijfde klassementsproef wonnen ze met overmacht, met Van Deijne (3e op 3,3 sec) en Satorius (5e op 10,3 sec) op respectabele achterstand, waardoor de voorsprong meteen richting een halve minuut ging. “Maar we moesten alert blijven, zeker toen Van Deijne op Wintelre een kanontijd neerzette,” analyseerde Bob de Jong de situatie halverwege de zaterdag. Maar met 100% focus en uit de problemen blijvend handhaafde het Hyundai-duo zich sterk. Toen Satorius een foutje maakte en op de ‘Rundkurs’ van de eerste proef op Sint-Oedenrode en een ronde te weinig reed was het podium voor de Duitse leider van het ONRK uit zicht met een straf van 5 minuten. Kevin van Deijne bleef druk houden, maar Bob de Jong reed een knappe wedstrijd en zegevierde met ruim 16 seconden voorsprong en acht gewonnen klassementsproeven (op 15). “Wat fantastisch dit; we hebben er echt voor moeten rijden, maar deze mooie rally ligt mij wel.”

Een gefilmde impressie van de ELE Rally is te vinden op https://youtu.be/dNHpLggUI_s.

Tekst: Press release
Foto's: Niek Bakker
RSS News Feed