Nieuws

Zuiderzeerally belangrijke test voor Henk Vossen voor volgende WRC start

Op zaterdag 23 maart beleeft de Zuiderzeerally haar rentree als openingswedstrijd van het KNAF Nederlands Rallykampioenschap. Na vier jaar afwezigheid door onder meer corona is de organisatie verheugd met de wederopstanding van de rally, die in en om Kampen zal worden verreden. De Limburgse rallyrijder Henk Vossen beschouwt de Zuiderzeerally als een belangrijke test voordat hij eind april in Kroatië aan zijn tweede rally meetellend voor het Wereldkampioenschap zal deelnemen, nadat hij in januari al de Rallye Monte Carlo betwistte. Samen met navigator Erik de Wild (Dalfsen) gaat Vossen werken aan een verbeterde set-up van zijn Hyundai i20 Rally2

“In Monte Carlo waren we verre van tevreden met de wegligging; maar we hadden de auto net nieuw en er nog nauwelijks mee getest – dat is in zo’n grote rally uit het WRC natuurlijk een groot nadeel,” weet Henk Vossen met meer dan een halve eeuw rally ervaring als geen ander. “Voor de WRC Rally van Kroatië komt er nog een update van Hyundai Motorsport voor de schokdempers, maar het leek ons goed om voor die tijd al wat testwerk te doen en waar kan dat beter dan in een mooie asfaltrally als de Zuiderzeerally?” Omdat navigator Willem Vissenberg met Martin van Iersel een volledig Nederlands seizoen op het programma heeft staan, moest Henk Vossen voor deze gelegenheid op zoek naar een andere copiloot. Deze werd gevonden in Erik de Wild, met wie Vossen in 2021 al eens de Vechtdal Rally reed en die de afgelopen jaren veel ervaring in de Hyundai opdeed als vaste navigator van meervoudig Nederlands rallykampioen Bob de Jong. Henk Vossen tot slot: “Ik verwacht niet dat we mee gaan strijden om de prijzen, daar is het ons ook niet om te doen. Meer data verzamelen over de afstelling en plezier hebben is voor ons de belangrijkste reden om in Kampen van start te gaan.”

De 35e editie van de Zuiderzeerally start zaterdag 23 maart iets na het middaguur op het Van Heutszplein in het centrum van Kampen. De naar verwachting 90 deelnemende equipes rijden dan een zogenaamde ‘boucle’ (ronde) van drie klassementsproeven (Kampereiland – 14,39 km lengte, IJsselmuiden – 4,52 km en Kamperveen – 8,16 km); na deze ronde keert de rallykaravaan terug naar het Servicepark langs de waterkant van de IJssel, op de Loswal in Kampen. Gedurende de middag en de vroege avond volgen dan nog eens twee identieke boucles voordat de winnaar om even na half acht ’s avonds gehuldigd zal worden op het finishpodium.

De Zuiderzeerally kent een mooi deelnemersveld met een tiental snelle Rally2 bolides; met eenzelfde type Hyundai i20 als die van Henk Vossen komen regerend Open Nederlands Rallykampioen Kevin van Deijne, Martin van Iersel en de Deen Simon Vallentin aan de start. Daarnaast zullen veler ogen gericht zijn op de nationale kampioen van vorig jaar, Yannick Vrielink, die debuteert in een Rally2 (Ford Fiesta).

Ook in de historische klasse met auto’s van weleer komt een aantal mooie combinaties aan de start, zoals Wouter Koenderink – BMW 3.0 CSL, Marco Jannink – Ford Mustang, Henk-Peter Meilink – Audi quattro, Jan Nolles – Opel Ascona 400, Bart Bel – Porsche 911 Carrera RS en Peter Mangnus – Sunbeam Talbot Lotus.

Tekst en foto's: Press release
RSS News Feed