Nieuws

Glad avontuur voor Stevens Rallysport in de TAC-rally.

Op 6 april 2024 was het weer tijd voor een weekend rally. Ditmaal reed het Stevens rallysport team in de, voor hen, nieuwe TAC-rally in België. Een evenement waar het team al verhalen over hoorde. Het zou een wedstrijd zijn waarbij de grip ver te zoeken is, maar vooral erg uitdagend.

Vrijdags begonnen de broers en het team met de verkenning van de proeven. Ze kwamen er al snel achter dat de verhalen klopte en de proeven mooi, uitdagend, maar voornamelijk glad waren. De verschillende soorten asfalt maakte het lastig om een juiste inschatting te maken van de rempunten en notes.

Op zaterdag was het dan tijd om te starten en de rode leeuw los te laten over deze uitdagende wegen rondom Tielt. De weergoden waren goed gezind en we konden een warme dag verwachten. De eerste boucle van 4 proeven zou onderling gesplitst worden door Wim en Wesley. Wim zou de eerste twee proeven rijden en Wesley de opvolgende twee. Dit zouden ze blijven doen voor de opvolgende boucles.

Op proef 1 was direct te merken dat de wegen toch nog uitdagender waren dan van tevoren al verwacht was. Het ene moment was er genoeg grip en het andere moment was wilde Wim aanremmen en schoven de broer door over het asfalt. Hierdoor is het tempo bijgesteld en zijn de broers overgegaan naar het leren kennen van de verschillende soorten asfalt zodat er bij de volgende boucles weer een tandje bij kon. De tijden waren desondanks niet verkeerd. Wim en Wesley lieten beide zien dat ze weten om te gaan met de rode leeuw en de uitdaging rondom Tielt niet uit de weg gingen.

Na proef 4 konden de broers retour richting de service. Hier werd de auto weer nagekeken en werd de keuze gemaakt om op andere banden te gaan rijden. Hiermee hoopte ze meer grip te hebben. Tijdens de controle onder de auto werd er geconstateerd dat er olie op de carterplaat lag. Het bleek overtollige bakolie te zijn en dit zou dus geen probleem moeten opleveren voor het vervolg.

Start kp5, Wim weer achter het stuur gekropen. Door de bochtige stukken waar veel gesneden werd, werd de carterplaat aangetikt. Wesley had dit al eens gehad op Kp4 door te diep te snijden. Nu merkte beide mannen alleen dat er meer herrie vanuit de auto kwam. Na de stop-finish besloten om eerst een blik te werpen onder de auto, alvorens door te gaan naar de volgende proef. Daar zag Wim dat de carterplaat tegen de carterpan aan drukte. Geen ideale situatie in deze wedstrijd met al de uitgereden bochten. Wim en Wesley namen dan ook het besluit om terug te keren naar de service en het zeker voor het onzekere te nemen.

Op de service is gekeken of de carterplaat verbogen was en of dit mogelijk nog te maken was om door te kunnen starten. Mocht dit niet lukken dan wilde Wim en Wesley het risico niet nemen om door te rijden met de kans dat de carterpan zou scheuren. De eerstvolgende rally is namelijk de thuiswedstrijd, de ELE rally, en dat heeft altijd de hoogste prioriteit. Samen met het serviceteam werden de opties besproken. De carterplaat leek gebogen te zijn en er was geen mogelijkheid om dit op dat moment te verhelpen. Ook zagen we wederom een beetje olie liggen op de plaat waarbij nu ook wat gruis te zien was. Hierdoor is besloten om de wedstrijd te staken en thuis goed verder te kijken naar de mogelijke problemen. Heel erg jammer, maar het beste besluit op dat moment, maar het team gaat zeker nog een keer terugkomen naar de TACRALLY.

In de afgelopen week heeft Wim direct werk verzet en is opzoek gegaan naar het probleem. Achteraf bleek het probleem niet in de carterplaat te zitten, maar was de bevestiging van de bovenste motorsteun volledig doorgescheurd waardoor het motorblok naar beneden kwam. Een nieuwe uitdaging om te repareren, maar dit moet het team zeker lukken. Iedereen binnen het team weet zeker dat de brullende rode leeuw er weer klaar voor is om de thuisrally te verrijden op 24/25 mei aanstaande.

RSS News Feed