Nieuws

Souman overleeft loodzware Zuiderzeerally

Kampen, 23 maart 2024 – Paul Souman en Arjen Alons hebben dit weekend de Zuiderzeerally succesvol volbracht. De omstandigheden rondom Kampen waren door de vele regen en hagelbuien bijzonder zwaar waardoor een derde van de gestarte deelnemers de finish niet haalde. In deze zware omstandigheden hielden Souman en Alons hun hoofd koel om hun Fiesta veilig over de finish te brengen

De Zuiderzeerally is een gevestigde naam op de Nederlandse rallykalender die in de Coronaperiode helaas van de kalender verdween. Dit jaar keerde de klassieker terug op het vertrouwde slot in maart, als opening van het Nederlands rallyseizoen. Het vroege voorjaarsweer in de polder wil nogal eens onstuimig zijn, waar de Zuiderzeerally bekend om is komen te staan. Dit jaar was geen uitzondering en kregen de deelnemers alle vier seizoenen binnen een dag voorgeschoteld.

Voor Souman en Alons is de Zuiderzeerally een bijzondere wedstrijd. Beide zijn afkomstig uit Sint Jansklooster wat vlakbij de proeven in de Noordoostpolder ligt waar de rally in het verleden ook verreden werd. Souman was dan ook gebrand op een goed resultaat voor zijn thuispubliek.

Doordat Souman geen mogelijkheid had om voor de wedstrijd te testen moest hij enigszins ‘blind’ de wedstrijd. Niet ideaal in een wedstrijd waarin de weersomstandigheden continue veranderen. De vele regen werd afgewisseld met zon en harde wind waardoor het wegdek snel veranderde van droog naar nat en vice versa. Souman merkte al snel dat het in deze omstandigheden geen zin had om veel risico te nemen en besloot de wedstrijd veilig uit te rijden.

Souman en Alons sloten de wedstrijd uiteindelijk als 27e algemeen en 4e in hun klasse af. Niet het resultaat waar ze vooraf op gehoopt hadden, maar gegeven de omstandigheden het maximaal haalbare. Gezien het grote aantal uitvallers mag het finishen van de rally al een prestatie op zich genoemd worden.

De volgende wedstrijd van Souman en Alons is de ELE Rally op 24 en 25 mei in de omgeving van Son.

Paul Souman zei:
“Het was OK. De weersomstandigheden waren zo verraderlijk dat we het misschien iets te rustig aan hebben gedaan. Maar daardoor hebben we wel de nodige kilometers gemaakt en zijn we zonder kleerscheuren aangekomen. Het was echt heel tricky, doordat er ook gesneden werd lag er veel modder op de baan en wist je nooit goed hoeveel grip er zou zijn. Daarom hebben we de wedstrijd veilig uitgereden. Het heeft geen zin om je auto op een hoop te rijden. Na de technische problemen die we vorig jaar hadden was het vooral goed om nu de wedstrijd uit te rijden. Daar zijn we in geslaagd. Nu kunnen we doorbouwen naar de volgende wedstrijd.”

RSS News Feed