Nieuws

Nieuws
Loix met een Toyota Yaris Rally 2 in Ieper
Loix met een Yaris Rally 2 in Ieper

Het was trouwens met een Toyota, toen een Celica, dat Freddy in 1996 voor de eerste keer de Ypres Rally won. Het begin van een erg mooie carrière.

Tänak wint met minimale voorsprong de Rally van Italië
Tänak wint Rally van Italië

Tänak wint met minimale voorsprong de Rally van Italië

Succesvol debuut van Ballegeooien ELE historics
Succesvol debuut van Ballegeooien

Afgelopen vrijdag en zaterdag hebben Antoine van Ballegooijen (rijder) en Berrie van Boxmeer (navigator) een indrukwekkend debuut gemaakt in de ELE Historic Rally.

Ippen toont klasse met winst in ELE Rally
Ippen toont klasse met winst in ELE Rally

De Motul Clio Rally Trophy blijft zich bewijzen als de toonaangevende merkenklasse in Nederland en trekt wederom nieuwe deelnemers aan.

VDZ Racing ploetert, maar komt bovendrijven
VDZ ploetert maar komt bovendrijven

Afgelopen vrijdagavond en zaterdag vond de 59e editie van de ELE Rally plaats. De organisatie van deze klassieker op de Nederlandse rallykalender had in de aanloop naar het evenement de nodige klassementsproeven moeten wijzigen in verband met de vele regen die gevallen is en bijna al het onverhard was uit de wedstrijd gehaald.

Souman wint RC3 klasse in ELE Rally
Souman wint RC3 klasse in ELE Rally

Paul Souman en Arjen Alons hebben afgelopen weekend hun tweede klassewinst op rij behaald.

Van Deijne opnieuw 2de in ELE Rally
Van Deijne opnieuw 2de in ELE Rally

Afgelopen weekend werd in de omgeving van Son de 59e editie van de ELE Rally verreden, de thuiswedstrijd van regerend landskampioenen Kevin van Deijne en Hein Verschuuren.

Tevredenstellende 8ste plaats Vossen
Anja van Loon wint Rally 3 klassement
Vrielink wint op grootse wijze ELE Rally
Eerste avond ELE brengt verrassingen
“Wim Luijbregts Trofee” voor ELE Rally
Stevens RallySport naar ELE Rally
Souman pakt klassewinst in Sezoensrally
Henk Vossen kijkt uit naar thuisrally
1 / 15

Maxime Potty wint ook de Rally van Wallonië

Op de snelle proeven van de 40ste Rallye de Wallonie bleken de Citroëns C3 Rally2 afgelopen weekend heel competitief. Eens te meer wisten ze na een felle strijd met de opzittende concurrentie het algemene klassement binnen te halen, en Maxime Potty en Renaud Herman wonnen ook voor de derde keer in de Citroën C3 Rally2 Cup. Ze nemen meteen een meer dan serieuze optie op de titels.

Ze verzamelen overwinningen zoals anderen postzegels… In deze eerste seizoenshelft van het Belgian Rally Championship 2023 vormen Maxime Potty en Renaud Herman simpelweg de referentie. Na een strijd met Cédric De Cecco en Cédric Cherain op de proeven in en rond Namen trok het duo in de eindrangschikking opnieuw aan het langste eind. Uiteraard was dat ook het geval in de Citroën C3 Rally2 Cup. Dat betekent dus drie overwinningen op evenveel wedstrijden, en een meer dan serieuze optie op beide titels…

“Uiteraard had ik graag tot het eind een secondenstrijd met beide Cédrics uitgevochten, maar dit maakt deel uit van de rallysport”, stelde een zoals steeds heel serene Maxime Potty aan het eind van de laatste klassementsproef. “We hadden het in deze verraderlijke proef van Nannine op veilig kunnen spelen, maar ik wou ook deze Power Stage winnen en de bijhorende vijf punten op zak steken. De hoofdreden waarom ik rally rijd is om me te amuseren. Wel, nu amuseer ik me, en de resultaten volgen!”

Net zoals in de TAC Rally waren Cédric De Cecco en Jérôme Humblet aan de ene kant, en Niels Reynvoet en Willem Verbeke aan de andere de stevigste tegenstanders van Potty en Herman in de C3 Rally2 Cup. En net zoals in West-Vlaanderen speelde het lot ook hier een belangrijke rol. De Cecco, die op weg leeg naar een eerste algemene overwinning, werd bij de start van de eerste KP op zondag geconfronteerd met een bolide die dienst weigerde. De Luikenaar, waarvan iedereen weet hoe snel hij wel kan zijn, moest zwaar ontgoocheld de strijd staken.

Reynvoet reeg ondertussen de sterke tijden aan elkaar, aan het stuur van zijn auto uit de ateliers van DG Sport Compétition. Toen hij met Sébastien Bedoret een stevig duel om de tweede plaats uitvocht, ging in de laatste proef een velg stuk. Hij moest op drie wielen terug naar Jambes, maar dat stond helaas synoniem voor de uitsluiting. Het BRC-reglement verplicht immers dat wagens met vier wielen op de openbare weg moeten rijden. Een bittere pil voor Reynvoet…

Exit De Cecco en Reynvoet dus, en het was John Wartique die klaarstond om de zilveren medaille in ontvangst te nemen, gekoppeld aan een schitterende derde plaats algemeen! “Hier kwam het er vooral op aan om de fouten te vermijden”, stelt Wartique. “Omdat ik heel wat minder rally-ervaring heb dan mijn speelkameraden, maak ik van de eerste passage over de proeven altijd gebruik om mijn referentiepunten wat bij te schaven. Dat loont, en daar ben ik blij om. Dit parcours was minder lastig om onder de knie te krijgen dan dat in de TAC Rally, en ik ben ontzettend blij met dit eerste podium in het BRC.”

Ondanks wat sportieve schermutselingen wist Christophe Verstaen, waarnaast Kris Botson nog altijd de Franstalige nota’s leest, zich tot het eind van de Wallonie sterk te houden. Het resultaat: de punten van de derde plaats in de Citroën C3 Rally2 Cup en een tweede plaats in de tussenstand van de Cup. “Er waren een paar dingetjes die me stevig op de zenuwen werkten, maar ik ben wel tevreden over het eindresultaat”, lachte Verstaen. “Er werd van begin tot eind fel gestreden, en met deze punten doe ik een heel goede zaak in het kampioenschap. We blikken nu al vooruit naar het vervolg van het seizoen.”

Tobias Brüls, met Loris Elst aan zijn zijde, werd op zaterdagavond het slachtoffer van enkele ongelukkige lekke banden, maar vervolledigde wel de uitslag van de Citroën C3 Rally2 Cup. “Hier houd ik gemengde gevoelens aan over”, stelde de jonge wolf uit Oostkantons. “Zonder die lekke band had ik tot het eind met Wartique en Verstaen kunnen strijden. Positief is wel dat we dit weekend goede tijden konden laten noteren. We boeken gestaag vooruitgang, alles gaat in de goede richting, en ik hoop dat ik er bij het vervolg van het seizoen ook nog kan bij zijn.”

Na de eerste drie manches van de Citroën C3 Rally2 Cup heeft Maxime Potty de perfecte score van 80 punten achter zijn naam staan. Christophe Verstaen volgt als tweede met 51 eenheden, Brüls heeft er 43. Wartique zit met 40 punten de Oostkantonner op de hielen, de dit weekend afwezige Nederlander telt er 24. Reynvoet en De Cecco zijn uiteraard de grote verliezers van deze eerste seizoenshelft.

Tekst: PR BRC
Foto's: Niek Bakker
RSS News Feed
Uitslag (top 5)
1 [ 1]
Maxime Potty 1:34:51,4
Renaud Herman
Citroën C3 Rally2
2 [ 7]
Sébastien Bedoret +0:49,5
Félicien Poncelet
Volkswagen Polo Gti R5
3 [11]
John Wartique +3:51,7
Vincent Duchesne
Citroën C3 Rally2
4 [22]
Romain Delhez +3:52,3
Gérôme Bollette
Porsche 991 Gt3 Cup
5 [14]
Christophe Verstaen +4:03,3
Kris Botson
Citroën C3 Rally2
Klik hier voor alle resultaten