Nieuws

Elfyn Evans wint Rally van Finland

Elfyn Evans stormde zondagmiddag naar de overwinning in de Secto Automotive Rally van Finland om zijn hoop op een eerste FIA ​​World Rally Championship-titel levend te houden.

Een verbluffende reeks van vijf opeenvolgende snelheidstestoverwinningen op vrijdagavond en zaterdagochtend stuwde de Welshman van de vijfde naar de eerste plaats. Hij overleefde de intense druk van Ott Tänak en Craig Breen tijdens de rest van de rally om met 14,1 seconden te winnen in een Toyota Yaris.

Niets minder dan overwinning zou voldoende zijn in zijn titelzoektocht en met een maximum aan punten voor het winnen van de afsluitende Wolf Power Stage, bracht de Welshman de voorsprong van kampioen Sébastien Ogier terug van 44 punten naar 24 met nog twee ronden te gaan.

"Dit voelt goed op de manier waarop we het hebben gedaan", glimlachte Evans, voor wie dit een vijfde overwinning in zijn carrière was. “We hadden veel moeite [op de snelle wegen] in Estland en we hebben tijdens de test wat veranderingen aan de auto aangebracht en al vroeg wat vertrouwen gevonden.

“Ik heb vanaf het begin altijd gezegd dat het doel was om het beste te doen in elke rally die we nog hebben. We moeten ons gewoon concentreren op ons best doen in [de volgende ronde] in Spanje en ons later zorgen maken over de rest."

Zijn Toyota Gazoo Racing-team is gevestigd in de buurt van de gaststad Jyväskylä en de overwinning behield zijn ongeslagen Rally Finland-record sinds zijn terugkeer naar het WRC in 2017. Toyota verhoogde ook de voorsprong van het constructeurskampioenschap op Hyundai Motorsport tot 61 punten.

Tegen een achtergrond van verbluffende herfstkleuren in de bossen, zorgden de snelste wegen van het kampioenschap voor geweldige actie en Tänak en Breen voerden op de openingsdag allebei een felle strijd in hun Hyundai i20's.

Uiteindelijk hadden ze geen antwoord op het tempo van Evans, maar verbeteringen aan de set-up halverwege de zaterdag gaven Tänak meer vertrouwen en hij reed Breen voorbij en finishte met 28,1 seconden voorsprong. Ondanks een misser op een kruising op zondagochtend, pakte de Ier zijn derde podium van zijn laatste drie uitstapjes en evenaarde hij zijn 2016-resultaat.

Esapekka Lappi, winnaar in 2017, maakte een opmerkelijke terugkeer naar de competitie op het hoogste niveau in een particulier ingeschreven Yaris na 10 maanden afwezigheid. De Fin zat in het heetst van de strijd in de eerste etappe en eindigde uiteindelijk als vierde, 16,6 seconden achter Breen.

Ogier eindigde als vijfde na een matige rit in zijn Yaris. Hij had nooit het tempo om het leidende kwartet te evenaren en een teleurstellend weekend werd nog verergerd toen hij zaterdagavond 60 seconden straf kreeg omdat hij eerder op de dag de riem van zijn valhelm niet goed vastmaakte.

Gus Greensmith sloot de top zes af in een Ford Fiesta.

Tekst: PR WRC
RSS News Feed
Uitslag (top 5)
1 [33]
E. Evans 2:19:13,7
S. Martin
Toyota Yaris Wrc
2 [ 8]
O. Tänak +0:14,1
Martin Järveoja
Hyundai I20 Coupe Wrc
3 [42]
C. Breen +0:42,2
Paul Nagle
Hyundai I20 Coupe Wrc
4 [ 4]
E. Lappi +0:58,8
J. Ferm
Toyota Yaris Wrc
5 [ 1]
S. Ogier +2:54,4
J. Ingrassia
Toyota Yaris Wrc
Klik hier voor alle resultaten