Nieuws

Rovanperä wint de WRC Rally van Estland

Kalle Rovanperä schreef zondag geschiedenis als jongste winnaar van een FIA World Rally Championship-ronde na een meesterlijke rit in Rally Estonia.

De 20-jarige Fin is ruim twee jaar jonger dan landgenoot Jari-Matti Latvala, nu zijn teambaas bij Toyota Gazoo Racing, toen hij in 2008 het record opeiste.

Na het afweren van een felle vroege uitdaging van Craig Breen, stormden Rovanperä en bijrijder Jonne Halttunen weg op stoffige en hogesnelheidsbanen in de buurt van Tartu om deze zevende ronde van het seizoen met 59,9 seconden te winnen in een Yaris World Rally Car.

Rovanperä, die nu in Estland woont, vierde op het podium met vader Harri, die in 2001 zijn enige WRC-overwinning behaalde in Zweden. De overwinning van vandaag was de eerste voor een Finse coureur in het kampioenschap sinds Latvala de Rally van Australië won in 2018.

Rovanperä heeft de laatste tijd een barre reeks resultaten doorstaan ​​met slechts één plaats in de top zes in de laatste vier ronden, maar zijn eerste overwinning bracht hem naar de vierde plaats in het kampioenschap met nog vijf ronden te gaan.

"Het is een moeilijk seizoen geweest en het is heel fijn om mijn eerste overwinning hier in Estland te behalen", zei een juichende Rovanperä. “Het is nu bijna een thuisrally voor mij en veel Estse fans steunden me.

“Onze resultaten waren niet zo goed, maar we hebben bewezen dat het tempo er is en vandaag hebben we het mee naar huis genomen. De jongste winnaar zijn is geweldig. Het had eerder kunnen gebeuren, maar nu is het hier", voegde hij eraan toe.

Estland blijkt een gelukkig jachtgebied voor Breen - hij is nu als tweede geëindigd bij beide WRC-optredens van de rally. Zijn enige schrik kwam zaterdagavond laat toen hij een enorme rots langs de kant van de weg schampte en de voorwielophanging van zijn Hyundai i20 beschadigde.

De Ier leidde teamgenoot Thierry Neuville met 12,5 seconden. De hoop van de Belg om zijn collega binnen te halen, werd tenietgedaan door een straf van 10 seconden nadat hij zondagochtend laat incheckte bij een tijdcontrole na technische problemen.

Kampioenschapsleider Sébastien Ogier eindigde als vierde in een andere Yaris. De Fransman eindigde 11,6 seconden achter Neuville, tevreden met solide punten in zijn zoektocht naar een achtste coureurskroon nadat hij de wegen had geopend waar de tractie in de eerste etappe van vrijdag van groot belang was.

Teamgenoot Elfyn Evans eindigde 43,1 seconden achter Ogier als vijfde nadat hij de omstandigheden nooit echt onder de knie had gekregen. Ogier leidt de Welshman nu met 37 punten in het kampioenschap, terwijl hun Toyota-ploeg de voorsprong van 59 punten in het fabrikantenklassement handhaaft.

Teemu Suninen werd zesde in een Ford Fiesta, ondanks een laatste spin, terwijl Pierre-Louis Loubet zijn i20 als zevende naar huis bracht.

Tekst: PR WRC