Nieuws

Anja van Loon blijft uit de problemen

Tijdens de vijfde etappe blijven Anja van Loon en Dmytro Tsyro uit de problemen. Zij rijden een goede proef en zetten een nette 17e tijd neer. Voor Erik van Loon en Sébastien Delaunay begint de etappe goed. Zij rijden in het tempo van de top met de Toyota Hilux tot er een aandrijfas kapot gaat. Later in de proef worden zij verrast door een afstap en rolt de auto drie keer, daarna moet Van Loon verder met driewielaandrijving door de duinen. Erik van Loon is blij dat hij aan de finish is

“We hebben echt niets meegemaakt,” zegt Anja. “We hebben gewoon lekker kunnen rijden. Er zijn veel buggy’s die stil staan met problemen. Het was ook een moeilijke etappe. Dankzij de goede navigatie van Dmytro blijven wij daar uit. We zetten een prima tijd neer en we klimmen weer een paar plaatsjes in het klassement. Momenteel sta ik 11e! Dus ik ben heel tevreden, op naar morgen!”

Erik van Loon verliest anderhalf uur vandaag. “Als je ziet wat we hebben meegemaakt dan valt dat nog mee. We begonnen de dag gewoon prima, maar daarna krijgen we pech. Nadat we de eerste keer de aandrijfas hadden vervangen, bleek het centerdiff kapot te zijn en waarschijnlijk heeft dat met elkaar te maken. We zijn doorgereden zonder centerdiff en daardoor is er veel minder controle over de auto. Het centerdiff zorgt er voor dat er een goede verdeling is van de kracht op de voor- en achterwielen. Later worden we verrast door een afstap en raken we een kamelengras waardoor de auto gaat rollen. Drie keer over de kop gegaan en veel schade aan de auto. Het bodywork is eraf, het raam is kapot. Niet veel later breekt de aandrijfas linksvoor, die hebben we losgekoppeld. Dus we zijn met driewielaandrijving door 70 kilometer duinen gereden. Maar we zijn er nog, we doen nog steeds mee en we gaan proberen om de komende dagen weer naar voren te komen.”

De zesde etappe gaat van Hail naar Al Dawadimi over een proef van 466 kilometer. Het is de langste proef van deze Dakar Rally. De dag begint met snelle en ruime tracks over uitgestrekte plateau’s en wordt opgevolgd door een uitgestrekte duinenpartij. Het laatste deel zal zorgen voor een spannend slot van de dag. Vanwege de zware regenval zal de proef worden gewijzigd en zal de Dakar naar het bivak in Riyadh gaan. De eerste auto start om 9:55 uur (7:55 uur Nederlandse tijd) en wordt rond 13:00 uur (11:00 uur Nederlandse tijd) aan de finish verwacht. De rally is live te volgen via https://www.dakar.live.worldrallyraidchampionship.com/en/car/.

Tekst en foto's: Press release
RSS News Feed